Laddar

EXTRA: Två åtalas för grovt penningtvättsbrott – hanterat 11,3 miljoner

Har kopplingar till ökända M-falangens internationella droghandel.

delningar

Två män, 28 och 31 år, åtalas nu vid Malmö tingsrätt för grovt penningtvättbrott. De både ska under 2015 och första halvan av 2016 ha hanterat pengar som misstänks härröra från brott eller brottslig verksamhet.

Den 31-åriga mannen ska ha överlämnat sammanlagt 11 325 000 kronor till den yngre som förvarat och omsatt, eller ”tvättat”, pengarna. Detta ska ha skett genom en guldbutik i Malmö.

– Han har då förvarat pengar från brottslig verksamhet, vilket är ett brott. Detta har han gjort i butiken. Sedan när pengarna växlas till euro så blir de tvättade så att säga, säger kammaråklagare Michael Hansson, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Den äldre mannen ska enligt förundersökningen ha täta kontakter med Malmös kriminella värld. Flera av hans kontakter har dömts till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott de senaste tre åren. Det gäller personer inom M-falangen som för ett par år sedan förde krig mot den så kallade K-falangen.

– Detta har fortsatt och målet med spaningen, som ledde till att få undan så många som möjligt i nätverken, innebar att många dömdes till fängelsestraff under 2016 och 2017.

Även den yngre mannen har kopplingar till den undre världen. I förhör medger att han att trippelskottlossningen den 18 juli 2016 var kopplad till hans spelskulder.

”Jag hade skulder till alla i Malmö. Hur ska jag kunna gissa vem sköt mot mig”, sade han i förhör.

Den brottsliga verksamheten var pengarna misstänks komma från är främst från internationell droghandel.

– Vi har sett utländska busschaufförer som kommit till (31-åringen reds. anm) med narkotika och han har haft möte med dem, berättar Hansson.

Straffet för grovt penningtvättbrott är enligt lagen från sex månader upp till sex år. Men en bedömning måste samtidigt göras gällande omständigheterna och om de brottsliga gärningar skett systematiskt eller i större omfattning.

Kammaråklagare Michael Hansson vill i nuläget inte kommentera vad för straff han kommer yrka på men han hoppas på fällande dom och kommer att yrka på fängelsestraff.

Den 31-åriga mannen är ytterst förtegen i förhör med polisen. Genomgående säger han nej eller ingen kommentar till polisens frågor. Både männen förnekar brott.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?