Laddar

EXTRA: Stor datorstöld i MKB:s lokaler

Datorer och surfplattor för hundratusentals kronor stals från kontor.

delningar

På måndagskvällen mellan klockan 19 och 21 ska ett okänt antal personer ha tagit sig in MKB:s lokaler på Södra Förstadsgatan.

Under denna korta tid ska gärningsmännen ha stulit 70 datorer och surfplattor.

– Det är värdefulla datorer det här, troligen rör sig det åtminstone om flera hundratusentals kronor i värde, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Polisen har säkrat vissa spår på platsen men ingen är gripen eller misstänkt i nuläget. Det är även okänt hur personerna har tagit sig in i lokalerna.

Förmodligen är datorerna inte användbara eller möjliga att sälja vidare på grund av krypteringen. Vad som däremot är av intresse för brottslingar är reservdelarna i datorerna, menar polisen.

– Det är en stor business med reservdelar. Kan finnas ett värde även i metallerna. Det finns en marknad för detta och vi utesluter inte att det är organiserat, att det har gjorts en regelrätt beställning på just dessa datorer, säger Nils Norling och fortsätter:

– Vi är övertygade om att det finns en organisation bakom sådana här stölder, precis som när det kommer till bildelar som stjäls.

Polisen efterlyser nu tips om invånare har sett något eller någon under dessa timmar på måndagskvällen som kan vara till hjälp.

Relaterade artiklar