Experten: Tänk på det här om du har stora lån

Maria Landeborn, Senior Strateg, Danske Bank Sverige. Foto: Matilda Larsson, Danske Bank.

Förvånansvärt få oroar sig för att bostadspriserna ska fortsätta sjunka, enligt en ny undersökning.

delningar

Bostadspriserna har backat med drygt åtta procent sedan toppen i augusti 2017 – men majoriteten av svenska folket är inte oroade för att priserna ska fortsätta neråt.

Sju av tio svenskar som äger sin bostad, tror att priserna i det egna området kommer att fortsätta att öka eller ligga still under det kommande året, och bara sex procent är oroliga för att priset på den egna bostaden ska sjunka.

Det är YouGov som på uppdrag av Danske Bank har intervjuat ett representativt urval av 5 040 vuxna svenskar från 18 år och uppåt om deras ekonomi. De tillfrågade har bland annat fått svara på frågor om sin pension, sitt sparande och boende. 

– Förvånansvärt få oroar sig för att bostadspriserna ska fortsätta sjunka. Med tanke på hur låg omsättningen på bostadsmarknaden är och hur stort utbud av osåld nyproduktion det finns i storstadsområdena, är risken stor att priserna sjunker ytterligare i höst, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige.

I drygt tre år har Sverige haft en styrränta som varit negativ. Det har bland annat fått som följd att boräntorna sjunkit till nivåer som nu är historiskt låga.

Det låga ränteläget har också inneburit att allt färre väljer att binda boräntan, ett problem som bland annat uppmärksammats av Riksbankens Stefan Ingves.

– Historiskt har det väldigt sällan lönat sig att binda boräntan, men då ska man ha i minne att räntorna har sjunkit i tre decennier. Det är inte alls säkert att det kommer att vara en lika dålig affär med bunden ränta framöver. Men framför allt tycker jag att man ska fundera på hur stora marginaler man har i ekonomin och om man är orolig för stigande räntor. I så fall kan bunden boränta vara ett alternativ för att sova bättre på natten. Ett annat sätt att öka motståndskraften är genom sparande, avslutar Maria Landeborn. 

Sparekonomen Maria Landeborns bästa råd till dig som har stora bolån: 

Passa på att amortera när räntorna är låga

Låtsas att räntan är fyra procent och spara det som blir över till en räntebuffert

Är du orolig över stigande räntor, överväg att binda boräntan

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar