Laddar

Efter Europafiaskot – nu vill MFF förbjuda konstgräs: ”Utvecklingen går åt fel håll”

Inget svenskt herrlag tog sig vidare till gruppspel i de stora europeiska turneringarna den här säsongen. Den utvecklingen oroar Malmö FF – som nu lämnat in en motion om att förbjuda spel på konstgräs i allsvenskan.

delningar

Det är Aftonbladet som på fredagen kan avslöja att Malmö FF har lämnat in en motion om att förbjuda spel på konstgräs i allsvenskan. I motionen yrkar klubben istället på att endast gräs- och så kallade hybridplaner ska vara tillåtna framöver.

– Sverige är ett av få länder i världen som har så stor andel konstgräsplaner. Vår utveckling går åt fel håll och vi tappar i slagkraft mot övriga Europa. Det är dags att vi gör något åt det i praktiken, säger MFF:s ordförande Håkan Jeppsson till Aftonbladet.

– Vi vet att det här är en kontroversiell fråga och att förutsättningarna med ekonomi och vem som äger arenan ser väldigt olika ut från klubb till klubb, men vi måste välja vad som är viktigt för svensk fotbolls utveckling, fortsätter Jeppsson.

Bakgrunden till motionen är det beslut som fattades under mars månads årsmöte då medlemmarna i Malmö FF röstade om att klubben ska arbeta aktivt för mer naturgräs inom den svenska elitfotbollen. Med den nya motionen hoppas klubben så snart som möjligt få till ett nytt regelverk, men öppnar upp för att andra klubbar kan söka dispens för konstgräs under en övergångsperiod.

– Vi har inte lämnat in den här motionen för att sätta dit andra klubbar, eller för att vi har gott om pengar. Vi gör det för att vi känner att vi distanserar oss från övriga fotbollsvärlden i Sverige, säger Jeppsson.

Reaktionerna från övriga Fotbollsverige lät inte vänta på sig efter att förslaget på fredagen blivit offentligt. I Norrköping, Östersund och Elfsborg – tre lag som alla spelar på konstgräsplaner – sågas förslaget hårt.

– Vi stödjer inte Malmös motion. Främsta anledningen: det vore olyckligt att ha en centralstyrning i en sådan här fråga á la Sovjetunionen i svensk fotboll. I övriga Europa låter man varje enskild klubb själv bestämma vilket underlag man ska spela  på, säger Bosse Johansson, ordförande i Elfsborg till Aftonbladet.

– De här utspelen poppar upp med jämna mellanrum. Bagateller är det nästan så man ska tiga ihjäl. Malmö FF talar i egen sak och har fått lite hybris, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt.

Nio av allsvenskans 16 klubbar spelar i nuläget sina hemmamatcher på konstgräs.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?