Laddar

Drag queens ska läsa sagor för barn: ”Man skall inte vara rädd för att vara sig själv”

Drag queensen Lady Busty & Miss Shameless kommer att läsa sagor för Malmös barn: "Det är viktigt att bryta begränsningar och normer".

delningar

Dragqueensen Lady Busty & Miss Shameless kommer under våren att läsa sagor för barn på Malmö stadsbibliotek.

– Vi är HBTQ-certifierade och jobbar aktivt med sådana här frågor. Det var de som kontaktade oss och frågade om vi vill göra detta och det ville vi, säger Johan Björkwall, kommunikatör på stadsbiblioteket.

Konceptet startades i San Francisco och har tagits upp i Malmö av Andreas och Tomas Svensson som båda arbetar med barn och unga samt dragat i många år.

– Jag tror att det är jättenyttigt för barnen. Drag queens finns ju mest på TV, nattklubbar och prideparader, ofta inte så nära barnen. Men barnen är så spontana och inte rädda för att fråga vad som helst, säger Andreas som tillsammans med sin man Tomas står för sagostunden.

Första gången de höll Drag queen story hour var på Malmö pride i augusti 2017, i samarbete med dansstationen. Andreas Svensson förklarar att de med lekfullhet och fantasi vill visa på allas lika värde.

– Alla är olika. Vi kommer från olika håll, olika kulturer, vi är annorlunda och beter oss olika från varandra. Det är viktigt att man inte är rädd för det där lite okända som man inte sett förut.

De kommer att läsa sagor som visar på andra möjligheter än att pojkar ska ha blått på sig och flickor rosa.

– En drag queen är ju en kille eller en tjej som klär ut sig. Det är som ett skådespel, en sagofigur. Vi vill förmedla det positiva, glädje, lek, show och att man inte ska vara rädd. Det är viktigt att bryta begränsningar och normer och vi vill visa att det är roligt att inte ha begränsningar, förklarar Andreas Svensson.

Första tillfället är den 17 februari. 

Relaterade artiklar