DJ- och musikproduktionsutbilning kommer till Malmö

"Vi ser fram emot att starta i Malmö. Vi har sett att det finns ett behov"

delningar

Den 28 mars slår portarna upp för en ny utbildning i Malmö. Då invigs nämligen musikutbildningarna DJ- och Studio-akademien. Bakom utbildningen står Micke Lindfors, VD och instruktör, som har spelat som DJ i över 25 år och producerat samt skrivit musik till skivbolag och artister på heltid i 15 år.

– Vi ser fram emot att starta i Malmö. Vi har sett att det finns ett behov och vi kände att Malmö är lite outforskat. Förutom våra vanliga kurser ser vi att vi bland annat kan komplettera högstadie- och gymnasieskolor samt liknande skolor som till exempel Rytmus, vi har ofta mer bredd och djup i det som vi gör. Vanliga skolor har ofta klasser med 25-30 elever där kunskapsnivåerna skiljer sig från elev till elev, hos oss har vi ett tak på max tre elever per kurs. Då kan man rikta in sig på vad eleven vill och kan behöva, säger Micke Lindfors till 24Malmö.

Även om man i år startar upp i Malmö har man funnits till en längre tid och skolat framtidens namn i musikbranschen.

– Vi har funnits sedan 2007 och vi har både dj-utbildning och musikproduktionsutbildning. Vi kommer snart ombilda namnet, vi kommer bara att heta Musikakademien framöver.

Foto: Astor Svensson

Vad får man lära sig genom er utbildning?

– Om pratar om dj-kurserna kör vi både teori och praktiska övningar. Vi går igenom all utrustning och hur man mixar samt mjukvaror. Vi går igenom hur man gör spellistor och hur man kan komma ut och spela i ett nattklubbsliv. 

– Musikproduktionsutbildningarna är lite motsvarande upplägg. Det finns både intensivkurser och längre kurser som pågår flera veckor. Vi har en grundkurs och en avancerad. Grundkursen handlar lite mer om att visa mjukvaror som Logic, går igenom hur man jobbar, varför man gör saker och hur man kommer igång. Den avancerade ger mer kunskap om mjukvaran och hur man kommer vidare i sitt musikskapande. Det är tänkt att vara så skarpt som möjligt.

De flesta som går utbildningarna är mellan 15-30 år men det finns ingen uttalad åldersgräns.

– För att ta till sig undervisningen bör man vara 6-7 år. Vi har haft elever som är upp till 60 år som är på hobbynivå. Vi tycker det är fantastiskt att kunna erbjuda våra utbildningar för alla olika åldrar och det är en stor eloge till våra väldigt kompetenta kursledare.

Hur ser framtidsutsikterna för att jobba inom musikbranschen ut?

– Det har aldrig sett så bra ut som det gör nu faktiskt. Dels är det vanligare med just DJ-yrket och det har blivit mer eller mindre allmänt accepterat som ett jobb under de sista 5-10 åren. DJ-branschen och musikproduktionsbranschen är på stor uppgång. Sen finns det många områden man kan jobba inom. Allt från radiojinglar till att mixa och mastra eller spela in sång åt artister. 

Den 28 mars är det alltså invigning i Malmö med underhållning och möjligheter att uppleva lokalerna.

– Vi kommer att ha uppträdanden och DJ:s som spelar. Alla rummen kommer att vara öppna där man kan prova på utrustning och snacka med oss. Vi har redan en gästlista som börjar fyllas på. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar