Deras UF-företag ska ta Europa med storm: "Jätteroligt"

Malmöföretaget representerar Sverige i EM – tillverkar miljövänliga sugrör.

delningar

Det hela började med att gänget i Rawstraw ställde sig i köket hemma hos deras vd Anna von Groß. Det med förhoppningen att komma på ett alternativ till plastsugröret.

– Vi blandade olika ämnen, allt från gelatin till maizena och matrester i ett försök att ”baka” ett eget sugrör. Men det gick inte alls. Sedan kom Annas mamma hem, hon kommer från Tyskland så de pratar tyska. Då pratade de om sugrör och det tyska ordet för sugrör är ”Strohhalm”. Direktöversatt till svenska blir det halmstrå och på den vägen är det, säger Linnea Jerlebo som är ekonomiansvarig för företaget till 24Malmö.

Foto: Josephine Daly – Tempelaar.

Företagets naturliga och nedbrytbara sugrör av svensk råhalm gjorde succé på SM i ung företagsamhet, där Rawstraw utsågs till årets UF-företag 2019. Och nu i veckan väntar EM i Lille, Frankrike för gänget.

– Det känns bra och ska bli jätteroligt och spännande. Vi hoppas kunna ta hem även EM, säger Linnea Jerlebo.

De tog studenten nu i våras och gick tidigare på ProCivitas i Malmö. Planen är att fortsätta med företaget även nu efter studenten.

– Planen är att fortsätta driva företaget och att hitta ett sätt att effektivisera produktionen. Just nu gör vi allt själva. Vi har en jättestor efterfrågan från restauranger, hotell och privatpersoner. Alla vill ha ett alternativ till plastsugrören, säger Linnea Jerlebo.

Hon tror att en av anledningarna till framgångarna är att deras produkt ligger rätt i tiden.

– Den ligger helt rätt i tiden och vi är alla fem väldigt olika varandra. Vi stärker varandras sidor på ett bra sätt. Sedan är det mycket miljötänk och vi har hittat en bra alternativ lösning, säger Linnea Jerlebo.

UF- företaget består av Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly- Tempelaar och Linnea Jerlebo, från Procivitas Privata Gymnasium i Malmö.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar