Laddar

Byggnad i Malmö kan koras till årets bästa bostad

Här är huset i Malmö som kan utses till årets bästa bostad av Sveriges Arkitekter.

delningar

Årets bästa bostadshus finns i Malmö, Stockholm eller Uppsala. Det är juryn för Sveriges Arkitekters Bostadspris som har nominerat fyra flerbostadshus i landet och ett av dem är huset Ohboy i Malmö.

Ohboy, som ligger i centrala Malmö, är en korsning av bostäder och hotell. Platserna för bil har ersatts av en stor cykelparkering och på varje lägenhetsplan finns det rum för cyklar. För alla 31 hotellrum finns det också en lånecykel. Byggnaden har ekologiska lösningar – med bergvärme, solceller och odlingslådor.

Foto: Peter Carlsson

Detta kan bli tredje gången gillt som Cord Siegel kan vinna något av Sveriges Arkitekters priser. Tidigare har Cord Siegel vunnit Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad med Urbana Villor och Bostadspriset för O´hoj.

– Syftet med Bostadspriset är att höja kvaliteten i bostadsbyggandet. Det gör vi genom att uppmärksamma nytänkande exempel på när bostadsarkitektur möter dagens krav på och föreställningar kring vad som är en god bostad, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

De fyra byggnader som tävlar om förstaplatsen har valts ut av ett 70-tal inskickade förslag. Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 mars.

Relaterade artiklar