Årets yrkeskvinna verksam i Malmö

Christina Merker Siesjö, grundare och ordförande för Yalla Trappan, har av BPW Sweden utsetts till årets yrkeskvinna. "Jag känner mig otroligt stolt för Yalla Trappan och allt vad vi står för", säger hon.

delningar

BPW (Business and Professional Women) Sweden har sedan 1981 utsett Årets  yrkeskvinna. Priset delas ut för att det finns många kompetenta yrkeskvinnor som förtjänar uppmärksamhet för sina arbetsinsatser. Utmärkande för Årets yrkeskvinna är att hon ska ha gjort en insats av väsentlig betydelse, ha påverkat utvecklingen inom sitt yrkesområde, är en förebild och ett föredöme för andra kvinnor och är utåtriktad, samhällsorienterad och aktiv.

Årets utmärkelse går till Christina Merker Siesjö, grundare och ordförande för Yallan Trappan i Malmö. Hon får priset för att med sin erfarenhet, entusiasm och insikt i kvinnors förmåga skapat ett lönsamt företag långt bortom Arbetsförmedlingen´s domäner.

– Det känns lite chockartat och överrumplande. Men jag känner mig otroligt stolt för hela Yalla Trappan och allt vad vi står för. Sen så vill jag ge en eloge till Malmö stad för att de samverkar och stödjer oss, säger hon.

Yalla Trappan är ett kvinnokooperativ i Rosengård som vänder sig till kvinnor utanför EU/OECD-området som står långt från arbetsmarknaden. På kooperativet erbjuds arbetsträning inom sömnad, lokalvård, konferensservice, servering och catering. Principen man jobbar efter är ”att lära genom att göra”. Arbetssättet medför att kvinnornas kompetens, bidrag och åsikter blir viktiga vilket stärker självkänslan och självförtroendet. Med sig från Yalla Trappan får dem intyg, referenser och kompetensdokumentation. Insatsen är tänkt att hjälpa dessa kvinnor in på arbetsmarknaden och öka deras ekonomiska självständighet.

– Vi bygger en ny sorts arbetsplats för människor som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vi arbetar utifrån kvinnornas egna färdigheter. Alla människor kan bidra om man bara ger dem de rätta verktygen, säger hon.

Yalla Trappan´s verksamhet har gett ringar på vattnet. På flera andra håll, bland annat i Sjöbo och Rinkeby, har liknande verksamheter startat. Men trots detta är Christina Merker Siesjö inte nöjd. Hon vill att kommunen, arbetsförmedlingen och statsmakten också gör insatser för att främja expansionen.

 

 

Tidigare vinnare:

2006 – Inga Britt Ahlenius, biträdande generalsekreterare FN.

2007 – Alexandra Charles, grundare av 1,6 Miljonerskubben

2008 – Barbro Jönsson, chefsåklagare

2009 – Margareta van den Bosch, trendguru

2010 – HKH Kronprinsessan Victoria

2011 – Lena Maria Klingvall, konstnär, talare och simmare inom handikappidrott

2012 – Gudrun Sjödén, kläddesigner

2013 – Maud Olofsson, f.d. riksdagsledamot, näringsminister och vice statsminister

2014 – Gertrud Åström, företags- och organisationsledare samt expert på jämställdhets-frågor

2015 – Agnes World, professor

2016 – Mary Hägg, tandläkare, forskare och områdesansvarig  på Hudiksvalls sjukhus

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar