EXTRA: Världskongress hålls i Malmö | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

EXTRA: Världskongress hålls i Malmö

Över hundra deltagare från hela världen ska ge sig i kast med FN:s globala mål.

André Kvist

Kl.21:50, 13 april, 2018

EXTRA: Världskongress hålls i Malmö
Lärarhögskolan (Orkanen) och Studio i Västra Hamnen. Foto: News Øresund -Johan Wessman.

Den 16 och 17 april träffas 110 deltagare från hela världen i Malmö. Detta för att utbyta erfarenheter och kunskap om två av FN:s globala mål.

Det gäller målen; hållbara städer och samhällen, samt genomförande och globalt partnerskap.

Bakom kongressen står den internationella samarbetsorganisation International Urban Development Association, INTA, som årligen håller världskongresser och valt att förlägga årets möte i Malmö.

– Det var naturligt för oss att erbjuda Malmö som mötesplats för årets världskongress, eftersom vi är bra på att samarbeta för att utveckla nya lösningar på urbana frågor, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Konferensen kommer att äga rum på Studie i Västra Hamnen. Deltagarna har fått välja mellan fyra olika studiebesök där olika exempel presenteras på hur man arbetar med FN:s 17 globala mål. Dessa fyra är Lindängen, Amiralsstaden, Sofielund och Västra Hamnen.

– De lokala samhällsutmaningarna är av samma karaktär som de globala, men skiljer sig åt i omfattning. Jag tänker på utbildning, jobb, jämställdhet, boende, miljö och energi. De lokala och globala aktörerna är också beroende av varandra för att nå de globala målen, säger Christer Larsson.

Människorna som deltar är representanter från den privata sektorn, den akademiska, offentliga organisationer och ideella. Bland annat kommer Charles Lin, vice borgmästare av Taipei, Taiwan och Daniël Termont, borgmästare av Gent, Belgien, att tala.

Det är den 41:a årliga kongressen som hålls. Valet i år stod mellan Senegal och Malmö. De senaste åren har städer som Lissabon, Paris, Hanoi och Tallin varit värdar. Sammanlagt är 23 länder representerade däribland Australien, Japan och Indonesien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cyklist och bil i olycka

Polis och ambulans kallades till plasten.

Michaela Ekström

Kl.13:47, 22 april, 2018

Cyklist och bil i olycka
Arkivfoto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Omkring klockan 13.30 larmades polis och ambulans till Käglingevägen där en personbil och en cyklist var inblandade i en trafikolycka.

– Cyklisten ska vara vaken och talbar, hon ska ha slagit i ansiktet och ha en del skrapsår, kan eventuellt ha slagit ut någon tand, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral Syd.

Det är oklart om cyklisten har förts till sjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis kunde chocka inbrottstjuvar efter samtal: ”Mycket bra agerat”

En privatperson upptäckte ett pågående inbrott i sitt eget hem på söndagsmorgonen.

Magnus Jansson

Kl.11:42, 22 april, 2018

Polis kunde chocka inbrottstjuvar efter samtal: ”Mycket bra agerat”
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På söndagsmorgonen fick polisen in uppgifter om ett pågående inbrott i en lägenhet på Erikfältsgatan. En privatperson slog larm vid 09.40-tiden.

– Personen kommer hem till bostaden och uppmärksammar att det befinner sig några där inne, främst genom att personen hör ljud, säger Kim Hild, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Uppringaren stannade kvar utanför bostaden och inväntade polis – som på plats kunde överraska och gripa en kvinna och en man inne i lägenheten. De misstänks nu för stöld.

– Uppringaren behövde aldrig konfrontera personerna och det var mycket bra agerat. Har man möjlighet så ska man helst undvika det, det innebär ju att det ökar möjligheterna för oss att göra ett gripande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftig minskning av bangers i postflödet

Minskat avsevärt sedan nyår. Kan öka med tanke på sportsliga premiärer.

André Kvist

Kl.08:01, 22 april, 2018

Kraftig minskning av bangers i postflödet
Olika varianter på bangers. Foto: Skärmdump/Youtube.

Förra året beslagtog Tullverket 21 781 så kallade bangers. Kraftiga smällar som skiljer sig från handgranater då de inte har splitter men är otroligt kraftfulla. Smällarna kan orsaka allvarliga personskador och har flera gånger använts vid sprängdåd i Malmö.

Natten mellan tisdag och onsdag denna vecka användes troligen en mindre banger vid en kiosk på Södertull. Den orsakade allvarliga skador i butiken och flera rutor skadades av tryckvågen.

På Toftanäs gör Tullverket många beslag, det är där paket från utlandet hamnar först. I år har man beslagtagit drygt 7 800 bangers.

– Man kan säga att det är en nedgång men beslagen har inte avtagit. Det kan vara två faktorer som påverkar, dels en hämmande effekt via nyhetsartiklar om lagändringen den 1 november. Och dels finns det säkert säsongsinslag, inför nyår såg vi en topp, säger Jesper Liedholm, pressekreterare vid Tullverket.

Bangers kommer främst från Polen, Tjeckien och Tyskland. De ska skickas enligt regler som rör farligt gods, vilket inte sällan ignoreras. Det kan dock ske en ny ökning i och med att sportsäsongen som till exempel Allsvenskan har dragit igång.

– Det är inte ovanligt att dessa används i samband med fotbollsmatcher, vi lade märke till en viss ökning när Allsvenskan och Superettan hade premiär.

Hur många som kommer in i landet är en mycket svår fråga. Även om lagändringen gjorde det möjligt att lägga mer resurser mot dessa explosiva varor finns det andra vägar att föra in varor i landet.

– Mycket tas i postens flöde och andra fraktbolags flöden, men i det enorma flödet är det svårt att uppskatta hur mycket som tas in, säger Jesper Liedholm.

Tullverket har regelbundet kontroller i dessa flöden. Under den senaste veckan har man gjort 30 beslag i terminaler i Malmö. Bland annat har man beslagtagit 65 kilo vattenpipstobak, 275 misstänkt narkotikaklassade tabletter och 1 kilo misstänkt narkotikakristaller.

Fakta30 beslag den senaste veckan i Malmö:

* 275 narkotikaklassade tabletter
* 900 gram pulver, misstänkt narkotika
* 150 gram pulver, misstänkt hälsofarlig vara
* 50 ml flytande misstänkt narkotika
* 575 ml flytande läkemedel
* 65 kg vattenpipstobak
* 1 kg misstänkt narkotikakristaller
* 1 tillståndspliktigt luftvapen

Substanser anses misstänkta till dess att kontrolltester bekräftat vad det rör sig. Siffrorna rör från den 13 april till den 20 april.

Källa: Tullverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande strömavbrott drabbade Malmöborna

Ett stort antal hushåll blev utan el på lördagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.22:45, 21 april, 2018

Omfattande strömavbrott drabbade Malmöborna
Foto: Arkiv

Under lördagskvällen blev det mörkt i bland annat Bunkeflo, Limhamn och Möllevången.

– Det är ett större strömavbrott som inträffade runt 21.50. I början var det 15 000 strömlösa kunder men nu är siffran nere på 7000, säger Lena Berglund vid Eons pressjour.

Inledningsvis fanns ingen prognos för när strömmen kunde vara tillbaka. Problemet var dock lokaliserat.

– Det är ett fel på en transformatorstation i Hyllie som ligger bakom strömavbrottet, säger Lena Bergström.

Även mobilmaster tillhörande Telia, Telenor och Bredbandsbolaget slutade fungera under kvällen, på grund av strömavbrottet. Strax innan midnatt hade alla drabbade fått strömmen tillbaka, rapporterar Sydsvenskan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förråd helt övertänt – fanns explosionsrisk

(Uppdaterad 22:50) Räddningstjänst spärrade av platsen.

Mattis Andersson

Kl.21:52, 21 april, 2018

Förråd helt övertänt – fanns explosionsrisk
Foto: Arkiv

Klockan 21.25 inkom ett larm angående en brand på Vattenverksvägen Kirseberg.

– Det är ett förråd som är helt övertänt. Vi håller på med släckningsarbete, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Det finns spridningsrisk till byggnader i närheten bland annat från gnistor som flyger i luften.

– Branden är inte helt under kontroll i nuläget. Men det är ett ganska litet förråd så det ska nog klara sig till slut, säger Mats Streer.

Det kan enligt uppgift finnas en gasoltub i förrådet därför har polisen som en säkerhetsåtgärd spärrat av brandplatsen

Inga personer kom till skada under branden och räddningstjänsten har lyckats släcka branden. Avspärrningen är nu hävd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng