De nattvandrar för trygghet i Malmö  | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

De nattvandrar för trygghet i Malmö 

"Det här visar att man inte behöver vara polis eller åklagare för att skapa trygghet i Malmö"

Filip Beijer

Kl.18:33, 13 mars, 2018

De nattvandrar för trygghet i Malmö 

Initiativet till nattvandringarna togs efter att ett flertal misstänkta våldtäkter uppdagades i Malmö. Den 36-årige Malmöbon Nils Littorin fick nog och bestämde sig för att samla ihop folk för att nattvandra för trygghet.

Nattvandringarna fick uppmärksamhet i media både nationellt och internationellt. Bland annat genom den ryska nyhetsbyrån RT (Russia Today) som var på plats och filmade under en av sammankomsterna.

Nils Littorin berättar om hur allting började;

– Det började sent i höstas med att en kvinna blev våldtagen vid Södervärn, i ett bostadsområde. Då kände jag precis som alla andra en frustration och en ilska. Sedan gick det kort tid och det skedde en till gruppvåldtäkt. Då tänkte jag att vi måste göra någonting, såhär kan vi inte ha det. Sedan kom det då ytterligare en, inte långt därefter under samma vinterhalvår och då ringde jag runt till mina vänner.

Sedan några månader tillbaka syns gruppen på Malmös gator, varje fredagkväll. Några av deltagarna bär kommunistiska partiets västar, och Nils Littorin är själv ordförande i partiets Malmöfalang. Uppskattningsvis är ungefär hälften av deltagarna politiskt aktiva i partiet.

– Vi har aldrig hymlat att det är ett initiativ från kommunisterna. Jag har ett brett kontaktverk i Malmö och när folk ser det på Facebook vill de gå med. Man enas i att Malmö ska vara tryggt på nätterna. I en annan fråga kanske man har helt andra åsikter, säger Nils Littorin och fortsätter;

– Vi är där för att skapa trygghet, vi pratar med folk och vi går ut på nätterna. Men folk kommer som de är och nattvandring har funnits länge. Vi har med småföretagare och folk som inte alls är intresserade av vår politik, de är också hjärtligt välkomna.

Gruppen promenerar först och främst i tre områden i Malmö – Augustenborg, Seved och Sofielund och brukar vara en skara på mellan fem och tolv personer i blandade åldrar och bakgrund. Både män och kvinnor. 

Målet är att skapa trygghet genom att visa närvaro när mindre folk rör sig på gatorna  nattetid.

– Nattvandring har funnits länge, men det som är skillnaden nu är att det är så otryggt i Malmö. Det är en annan sak att göra något själva. Det här visar att man inte behöver vara polis eller åklagare för att skapa trygghet i Malmö, säger Nils Littorin och fortsätter;

– Vi, ensamma kan inte stoppa våldtäkterna, men kan vi sprida tanken om att om att vi gör något tillsammans, då har de här enskilda busarna ingen chans i längden.

Han berättar om möten med tonårsgäng som berömmer initiativet, berusade personer som fått följe hem.

– Vi får ett positivt bemötande nästan varje natt. Ute i Seved är det killgäng som stannar, pratar och berömmer. De säger ”fan vad bra”, säger Nils Littorin.

Om gruppen skulle bevittna en incident är de tydliga med vad som gäller och det handlar inte om att ta lagen i egna händer.

– Det är absolut inte det som är grejen, det vet alla som varit ute och nattvandrat. Man syns med sina västar, man observerar och vid behov hjälper man till. Skulle det bli våldsam så är det i första hand att avstyra situationen som gäller och därefter att ringa polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Man knivskuren – angreps av flera personer

Mannen har bland annat fått skärskador. Polis och ambulans har skickats till platsen.

Linus Vedmar

Kl.23:00, 20 april, 2018

JUST NU: Man knivskuren – angreps av flera personer
Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån.

Under fredagskvällen blev en man attackerad av fem personer vid Limhamns torg. Mannen blev knivskuren och drabbades av skärskador, skriver polisen på sin hemsida.

Polis larmades om brottet vid klockan 22:30, drygt 20 minuter efter att det inträffade. Några av gärningsmännen försvann från brottsplatsen i riktning mot Limhamnsvägen.

– Vi har en polispatrull kvar i området och vi letar efter gärningsmännen. Vi har vissa signalement på de här fem, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral i region Syd.

Den skadade mannen har tagits om hand av ambulanspersonal.

– Vi brukar inte gå in på personskador, men i detta fall kan vi säga att polis och ambulanspersonal på plats bedömer hans skador som lindriga. Men gärningen är fortfarande allvarlig, säger Rickard Lundqvist.

Enligt polisen försökte gärningsmännen råna mannen, men de ska inte ha fått med sig något. Polisen har lokaliserat en brottsplats och spårar med hund efter förövarna.

Händelsen är rubricerad som försök till rån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man hittades död – sjukhuset kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg är kritiska efter den smärtlindrande behandlingen.

Ola Carlsson

Kl.22:47, 20 april, 2018

Man hittades död – sjukhuset kritiseras
Foto: Pixabay

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu en sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus i Malmö efter att en man hittats död.

Mannen som var i 40-årsåldern sökte akut vård efter att ha brutit båda armarna. I smärtlindrande syfte gavs mannen syrgas och injicerades med ett flertal morfininjektioner. Tidigt på morgonen dagen efter hittades mannen död.

I anmälan till IVO framkommer det att mannen led av kraftig övervikt och att det tillsammans med morfininjektioner är en trolig dödsorsak.

IVO beslutar nu att omvårdnaden av mannen varit bristfällig och att verksamheten har brustit i att tillgodose personalens kompetens gällande syrgasbehandling och avancerad smärtlindring.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utvandrade från Malmö förra året

Omkring 46 000 personer utvandrade från Sverige 2017. Så såg det ut i Malmö.

Michael Olsson

Kl.22:04, 20 april, 2018

Så många utvandrade från Malmö förra året
Foto: Pxhere

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hur många som utvandrade från Sverige förra året. Sammanlagt rör det sig om 46 000 personer, och av dem var knappt en femtedel från Stockholm.

– Man flyttar oftast för arbete eller anknytning, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det vi kom fram till är att det överlag är personer som har det ganska bra ställt. Svenskar som utvandrar har generellt högre utbildningsnivå. De är också i högre grad i arbetsför ålder.

I ett tjugotal kommuner så utvandrade färre än tio personer. I Malmö kommun var det 3 812 personer som utvandrade förra året.

utvandrade-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Avicii har avlidit – blev 28 år gammal

Discjockeyn och musikproducenten har avlidit.

Ola Carlsson

Kl.19:31, 20 april, 2018

JUST NU: Avicii har avlidit – blev 28 år gammal
Foto: wikimedia commons

Enligt Dagens Nyheter så har den världskände Tim ”Avicii” Bergling avlidit.

Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades avliden under fredag eftermiddag lokal tid.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död.” skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist.

Avicii fick med hit-låten ”Levels” sitt stora genombrott och under 2014 slog han rekord med låten ”Wake me up” då den spelades över 200 miljoner gånger.

Under 2012 drabbades Avicii av hälsoproblem och efter operationer och inställda spelningar så tog han under 2016 beslutet att sluta turnera som DJ. De sista åren har han i huvudsak arbetat som musikproducent.

Presskontakten ber även om att allmänheten ska visa hänsyn och att inga fler uttalanden kommer att göras.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skola i kris

EXTRA: Eleverna har fått nog – går ut i strejk

Fortsatta problem med sexuella trakasserier och en skolledning som inte lyssnar har gjort att eleverna nu sätter ner foten.

André Kvist

Kl.18:58, 20 april, 2018

EXTRA: Eleverna har fått nog – går ut i strejk
Elevskyddsombuden Sandra Norekärr och Josefine Palm. Foto: André Kvist.

I början av mars gick elever på vård- och omsorgsprogrammet på Komvux, som huserar i Värnhemsskolans lokaler, ut offentligt med kritik i media. De vittnade då om allvarliga problem med skolmiljön, droger och sexuella trakasserier.

Utbildningen flyttade hit från Universitetsholmen vid starten av höstterminen i fjol. Därmed finns nu fyra verksamheter innanför väggarna; Värnhemsskolan, Startskolan och en mottagningsenhet, samt de vuxna komvux-eleverna.

LÄS MER: Eleverna slår larm: ”Känns som ett fängelse”

Efter knappt två terminer och upprepade signaler har vårdprogrammets elever nu fått nog och kommer gå ut i strejk nästa vecka.

– Vi har funderat på detta länge. Jag ser det som en metod för att vi ska bli hörda, jag ser det inte som ett hinder. Vissa elever är lite oroliga att det kan få följder, berättar elevskyddsombud Josefine Palm och fortsätter:

– Vi kommer därför ha en endagsstrejk för att visa vårt missnöje och visa att vi inte har gett upp.

På måndag i nästa vecka kommer Josefine Palm och hennes elevskyddskollega Sandra Norekärr att besöka samtliga klasser inom Komvux och framföra sin plan.

– Vi vill att skolledningen tar oss på allvar! Det här är viktigt för oss, det handlar om allas trivsel. Det borde tas på största allvar!, säger Sandra Norekärr.

Ansvariga för programmet har sedan de första publikationerna om problemen flyttat ingången där komvux-eleverna tidigare upplevde en allvarlig utsatthet, främst från glåpord, visslingar och sexuella trakasserier. Dock har dessa fortsatt inom och kring skolan. Utöver det har inte mycket skett sedan eleverna slog larm.

– Vi har skrivit åtgärder som vi vill ska utföras och tagit upp på dessa på samverkansmöte. Det enda som skett är att toaletterna blivit bättre. När det kommer till kränkningar, sexuella trakasserier och diskriminering har det inte hänt något, säger Josefine Palm.

Vissa förändringar har skett i miljön, färre brandlarm sätts igång och avloppsdoften i lokalerna har minskat. Skolan genomförde även en enkät som belyste problemen. Enligt elevskyddsombuden var frågorna vilseledande och strama, ”Vi kände oss lurade”, säger dem.

De åtgärder som eleverna har lagt fram som synnerligen akuta har inte åtgärdats. Elevskyddsombuden kräver nu att man inte lovar mer utan gör något åt problemen och lyssnar.

– Vi känner inte att vi får någon respons från rektorer eller skolledningen. De har bara sopat det under mattan, det är samma problem kvar, säger Sandra Norekärr.

– Det används härskartekniker mot oss på möten och det talas över huvudet på oss, fyller Josefine Palm i.

Vad är er förhoppningen med strejken?

– Vi vill bli hörda!

Skolan kommer genomgå en renovering inom kort. Redan nu har arbetet börjat innan det går igång för fullt när terminen avslutas i början av juni. Det oroar också elevskyddsombuden som tidigare tagit upp frågan angående borrningar som störa lektionstid och miljön.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng