Skola i kris

Eleverna slår larm: ”Känns som ett fängelse”

Eleverna vittnar om öppen drogförsäljning, dagliga sexuella trakasserier och missförhållanden med skolmiljön.

André Kvist

Kl.18:32, 1 mars, 2018

Eleverna slår larm: ”Känns som ett fängelse”
Elever berättar att det känns som ett fängelse. Foto: André Kvist.

Värnhemsskolans lokaler inhyser numera gymnasieskolan, SFI och vuxenskolan Komvux. Sedan i augusti förra året när komvux-eleverna flyttade dit från Universitetsholmen har det varit allvarliga problem, berättar elever för 24Malmö.

Redan första dagen blev en pojke knivskuren i korridoren. Brandlarmet gick igång i princip dagligen vilket avbröt undervisning och miljön upplevdes som undermålig. Den 12 januari stängdes skolan ner under två och en halv timme. Vård- och omsorgsutbildningens skyddsombud hade fått nog och menade att arbetsmiljön riskerade personalens hälsa.

LÄS MER: Huvudskyddsombudet: ”Stöttar eleverna – en kraftig markering kan leda till förändring”

Nu träder elever fram för att berätta om en ohållbar miljö och en rädsla för att överhuvudtaget vistas i lokalerna.

– Det är väldigt otryggt och ofräscht. Vi känner oss instängda. Det är en väldigt hotfull stämning, elever som blir väldigt hotfulla mot lärare och andra elever, säger Josefine Palm, elevskyddsombud på Komvux.

Elevskyddsombud Josefine Palm anser att det räcker nu, något måste göras. Foto: André Kvist.

Elevskyddsombud Josefine Palm anser att det räcker nu, en elevstrejk är nära. Foto: André Kvist.

Flera elever berättar om sexuella trakasserier som sker dagligen. Främst genom rop och skrik på andra språk än svenska. Något som inte har polisanmälts.

– När jag går in och ut så känns det som ett fängelse. Det är många som skriker och säger fula ord mot en, jag har själv upplevt det flera gånger, säger Srwean Kheder som går vård- och omsorgsprogrammet på Komvux.

En som förstår vad som sägs är eleven Sandra Norekärr som berättar:

– Det är fula ord som könsord och vad de vill göra med oss sexuellt. De är hemska och det får vi stå ut med varje dag. Det är hemskt, hur ska man vilja komma hit varje dag när det är så! Vi ska inte behöva uppleva detta, säger hon.

Foto: André Kvist.

Från vänster Mia Winslow, Susanne Olsson och Srwean Kheder, elever vid Komvux. Foto: André Kvist.

Problemen tycks vara djupa inom Värnhemsskolans väggar. Tidigare gick brandlarmet i princip dagligen, numera har detta åtgärdats till viss del. Nu sker det ”bara” två-tre gånger i veckan. Flera polisanmälningar har gjorts angående detta.

De gemensamma toaletterna används som tillfälliga rökrutor och det sker utbredd nedskräpning. Varken tvål eller toalettpapper finns att tillgå, får vi berättat. Avlopps- och urinlukten är påtaglig.

Elever från Komvux har också starka åsikter kring utbildningen, schemat och att det inte finns tillräckligt med lokaler för elever.

– Massvis med lektioner skjuts upp och plötsligt börjar allt samtidigt men då hinner vi inte med. Ibland får vi bara se filmklipp på lektionstid. Det måste bli en förändring!, säger Sandra Norekärr.

Polisen har fått in minst 19 anmälningar sedan augusti i fjol gällande olika händelser på Värnhemsskolan. Det gäller bland annat narkotikabrott, misshandel och skadegörelse.

I september förra året anmälde skolan en numera 19-årig ung man som vid flera tillfällen tagit sig in på skolområdet utan tillåtelse (olaga intrång). Han konfronterades av personal men återkom ständigt. Det rörde sig om öppen narkotikaförsäljning på skolan.

– Jag har själv sett personer använda droger på skolan och röka marijuana, vi har meddelat lärare. Den personen sålde öppet marijuana och delade ut sitt nummer, berättar Sandra Norekärr som även nämner att det har rökts spice på området. En syntetisk drog med livsfarliga konsekvenser.

Polisanmälningar bekräftar att narkotika finns på området. Senast i december anmäldes en 16-årig pojke som testade positivt för narkotikapåverkan.

– Det är som att det är en annan värld. Det finns andra regler här som inte fungerar i det övriga samhället. Det är flera som har sett öppen knarkförsäljning, säger Josefine Palm.

En lärare på skolan som vill vara anonym bekräftar uppgifterna:

– Jag har sett den här killen med magväska vid ett flertal tillfällen. När jag såg att han gick in på skolan konfronterade jag honom och han sa att han gick där. Senare såg jag honom ta emot pengar från andra elever och det var uppenbart att det rörde sig om försäljning.

Konfronterade du honom igen?

– Jag gick vidare med det till rektorn och anmälde det. Nej, jag säger inte ifrån längre, jag vågar inte. Situationen är så hotfull, man är inte trygg längre, jag vet flera lärare som känner sig otrygga.

Höga grindar vid ingången till skolan. Foto: André Kvist.

Höga grindar vid sidoingången till skolan. Foto: André Kvist.

Eleverna på Komvux har nu fått nog. Miljön är undermålig och otryggheten för stor, menar man. De ska nu lyfta fram ett antal punkter till ledningen och förvaltningen där det måste ske förbättringar och ett datum då detta ska vara ordnat.

– Annars kommer vi absolut att strejka och det kommer vi göra inom en snar framtid! Har inte skolan några elever som går hit så måste de lyssna på oss. Det är dags att det händer något.

– Det är omotiverat att gå hit eftersom det är så mycket som inte fungerar. Så här var det inte när vi var på Universitetsholmen, säger Mia Winslow.

I dialog mellan ledningen och elever upplever eleverna att det inte är någon som tar deras åsikter på allvar. Samt att försök till förändring inte har gett resultat.

Får ni någon respons när ni påtalar brister eller att ni upplever otrygghet?

– Så som jag upplever det så nej. Det tycker inte jag är okej, det ska vara konsekvenser av att bete sig på ett kränkande sätt, säger Josefine Palm

– Vi vill ha det städat, en trygg skolgång. Vi vill komma hit utan att bli attackerade, säger Susanne Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna fräckt bestulen vid sitt hem

Polis har larmats till platsen.

Magnus Jansson

Kl.20:45, 21 mars, 2018

Äldre kvinna fräckt bestulen vid sitt hem
Foto: Bildbyrån

Polis har larmats till Lugna Gatan på onsdagskvällen där en kvinna i 85-årsåldern ska ha blivit bestulen på sin plånbok vid sitt hem.

Det misstänkta åldringsbrottet inträffade vid 20.15-tiden då en okänd gärningsman ska ha trängt sig in bakom kvinnan när hon gick in genom porten. Mannen ska sedan ha tagit kvinnans plånbok från hennes väska innan han lämnat platsen till fots.

Polisen meddelar att man skickat en polispatrull för att förhöra kvinnan. Ärendet rubriceras som stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Falska Euro-sedlar i omlopp: ”Vi ser en eskalering”

Flera fall i Malmö den senaste tiden. Dansk polis har funnit spår som leder till Nederländerna.

André Kvist

Kl.17:57, 21 mars, 2018

EXTRA: Falska Euro-sedlar i omlopp: ”Vi ser en eskalering”
Av alla valörer är det 50-sedeln som är vanligast. Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån.

Sedan mitten av januari har fler och fler falska sedlar av valören 50 euro dykt upp på olika platser i Malmö. Främst har sedlarna använts vid snabbmatsrestauranger och bensinstationer, sällan mer än en sedel. Även vid växlingskontoret Forex har dessa falska sedlar upptäckts.

Sammanlagt har det i Malmö upptäckts tolv sådana sedlar under året. I de flesta fall har näringsidkarna inte själva upptäckt förfalskningen, först vid närmare kontroll av Loomis har man lagt märke till att det rör sig om plagiat.

LÄS MER: Flera falska Euro-sedlar upptäckta i Malmö

Även i Köpenhamn har man den senaste tiden fått in allt fler fall av penningförfalskade 50 eurosedlar.

– De senaste tre månaderna har vi fått in 14 stycken i Köpenhamn. Senaste halvåret är det 19 och senaste året är det 29. Vi ser att det är en eskalering den senaste tiden, säger kommisarie Johannes Skree-Lassen vid avdelning för ekonomisk brottslighet, Köpenhamnspolisen.

Frågan är var sedlarna egentligen kommer från. Dansk polis har hittat ett spår som talar för att det kommer från Nederländerna.

I ett brev som danska tullen på Kastrup beslagtog hittades flera sedlar. Brevet var adresserat till en 20-årig dansk man som nu är av intresse för polisen. Avsändaren var någon i Nederländerna.

– Mottagaren är förstås intressant för polisen, med tanke på hans inblandning.

Sedlarna är avancerade, berättar Skree-Lassen. Vid majoritet av fallen i Köpenhamn, och Malmö, har sedlarna passerat en första kontroll i affärer och restaurangers kontrollmaskiner.

– Dessa är mycket, mycket snarlika de riktiga sedlarna! Eftersom butikernas maskiner inte kan upptäcka förfalskningen.

Den europeiska centralbanken European Central Bank, ECB, har huvudansvar för valutan euro. De kontrollerar noga förfalskningar.

I sin senaste rapport framgår att 363 000 förfalskade eurosedlar togs tillbaka från omlopp under andra halvan av 2017. En 9,7 procentig ökning från årets första hälft. Drygt 85 procent var 20- och 50-sedlar, den senare finns det överlägset flest av gällande autentiska sedlar.

Sedlarna tillverkas med en sofistikerad tryckteknik och ett antal säkerhetsfunktioner såsom vattenstämpel och porträttfönster. Den enklaste metoden om du misstänker en falsk sedel är att jämföra med en du vet är riktig, den så kallade ”Feel, look and tilt”-metoden.

ECB skriver att sannolikheten att få falska sedlar är fortfarande väldigt liten. Jämfört med antalet reella sedlar i omlopp.

FaktaHalvårsutvecklingen visas nedan:

Period                Antal förfalskningar

2014/2               507 000

2015/1               454 000

2015/2               445 000

2016/1               331 000

2016/2               353 000

2017/1               331 000

2017/2               363 000

Källa: European Central Bank.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya idrottshallen för dyr – nytt förslag på bordet

På torsdag väntas idrottsnämnden besluta i frågan, sannolikheten är stor att det blir en annan idrottshall och därmed förseningar.

André Kvist

Kl.16:47, 21 mars, 2018

3 bilder
  • Så skulle den ursprungliga sporthallen sett ut. Foto: Chroma Arkitekter
    Så skulle den ursprungliga sporthallen sett ut. Foto: Chroma Arkitekter
  • Foto: Chroma Arkitekter
    Foto: Chroma Arkitekter
  • Foto: Chroma Arkitekter
    Foto: Chroma Arkitekter

Planerna för stadionområdet förändras efter att fritidsförvaltningen har utrett förslaget om en sporthall med 1 500 åskådarplatser.

Det var den 26 januari i fjol som förvaltningen fick i uppdrag att beställa en sporthall. Detta främst med anledning av den nya idrottsgrundskola som planeras byggas på området och det utökade behovet av idrottslokaler.

Men bygget och framförallt driftkostnaden skulle bli för dyrt fastslår nu fritidsförvaltningen. Bygget beräknades kosta kring 80 miljoner kronor, med en årshyra på 5,5 miljoner. Den totala driftkostnaden beräknas uppgå till 15,5 miljoner kronor.

– Vi har tittat på en publik sporthall med 1 500 åskådarplatser men på grund av ekonomiska konsekvenser måste vi framföra till fritidsnämnden att vi inte klarar det ekonomiskt, säger Thomas Sterner, avdelningschef på driftavdelningen, Fritidsförvaltningen.

Därför kommer förvaltningen på torsdag att föreslå nämnden att avsluta det pågående uppdraget med den ursprungliga sporthallen och börja utreda en ny billigare modell.

– Det vi föreslår är att bygga en enklare sporthall, en standardsporthall, med mellan 200 och 400 åskådarplatser.

Denna hallen får då avsevärt färre åskådarplatser än vad som var tanken från början. Man ville att sporthallen med 1 500 platser skulle komplettera Baltiska hallen (3 900 platser) och Heleneholms sporthall (600 platser).

Med 300 platser motsvarar det sporthallarna i Kulladal och Kirseberg. Projektet skulle ursprungligen vara klart på hösten 2020.

Innebär detta ytterligare förseningar med byggandet?

– Det kan bli ett halvårs förskjutningen. Så istället för att vara färdigställt våren 2021 så blir det på hösten samma år. Det vi behöver göra nu är ett nytt projekteringsarbete, rita om skola och sporthall till vissa delar. Vi tar ett nytag och tar bort den publika kapaciteten som fördyrar, säger Thomas Sterner.

Den uppskattade kostnaden för den mindre hallen landar på drygt 55-60 miljoner kronor, samt med mindre driftkostnader än ursprungsprojektet.

Fritidsnämnden sammanträder på torsdag den 22 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänst skulle bryta sig in i bostad – avbröts av boende

Larmet kom vid 15.45-tiden.

Magnus Jansson

Kl.16:26, 21 mars, 2018

Räddningstjänst skulle bryta sig in i bostad – avbröts av boende
Foto: Arkiv

Vid 15.45-tiden ryckte räddningstjänsten ut till en bostad vid Saarisvägen Kirseberg med anledning av en misstänkt brand. Räddningstjänsten var på väg att bryta sig in när de boende kom hem.

– Det var en torrkokning på spisen och brandlarmet hade gått igång. Vi var på väg att bryta oss in men de boende kom hem, säger Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Bostaden fick vädras ut innan räddningstjänsten lämnade platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar i tågtrafiken – obehöriga vid spåret

(Uppdaterad 16.33) Trafikverket meddelade att det var problem under onsdagseftermiddagen.

Magnus Jansson

Kl.16:08, 21 mars, 2018

Förseningar i tågtrafiken – obehöriga vid spåret
Arkivfoto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Under onsdagseftermiddagen var det förseningar i tågtrafiken mellan Ystad och Malmö, meddelar Trafikverket.

Orsaken var att obehöriga befann i spårområdet. Tågförseningarna uppstod vid 15.30-tiden på sträckan mellan Svarte och Ystad. Tågen körde med reducerad hastighet vilket påverkade flera stationer. Bland annat Malmö, Oxie, Rydsgård, Svedala, Skurup, Ystad, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Smedstorp, Tomelilla och Simrishamn.

Vid 16-tiden var problemen lösta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng