Här tas första spadtaget på Rosengård station: ”Äntligen!”

Efter mer än tjugo års förberedelser har nu arbetet börjat.

André Kvist

Kl.16:59, 22 januari, 2018

8 bilder
 • Från vänster Stefan Svalö, Jens Möller, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Torbjörn Jönsson. Foto: André Kvist.
  Från vänster Stefan Svalö, Jens Möller, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Torbjörn Jönsson. Foto: André Kvist.
 • Förskoleklasser hjälpte till att ta det första spadtaget. Foto: André Kvist.
  Förskoleklasser hjälpte till att ta det första spadtaget. Foto: André Kvist.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • Så kommer det så småningom att se ut enligt planritningen. Foto: Malmö stad.
  Så kommer det så småningom att se ut enligt planritningen. Foto: Malmö stad.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • Grävmaskiner på båda sidorna har redan börjat arbeta. Foto: André Kvist.
  Grävmaskiner på båda sidorna har redan börjat arbeta. Foto: André Kvist.
 • Stefan Svalö (S) talar. Foto: André Kvist.
  Stefan Svalö (S) talar. Foto: André Kvist.
 • Om några månader är denna utsikten en annan. Foto: André Kvist.
  Om några månader är denna utsikten en annan. Foto: André Kvist.

Bygget av Kontinentalbanan är nu officiellt påbörjad. Det första spadtaget vid Station Rosengård togs på måndagseftermiddagen. Fyra förskoleklasser från Annelund och Rosengård hjälpte dignitärerna att ta det första spadtaget.

Men arbetet började redan 1996 berättar kommunstyrelsen ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):

– Det här är en investering vi har längtat att få göra, vi har varit beredda i flera år och fått vänta på statliga beslut. Egentligen sedan 1996, så detta är verkligen ett efterlängtat första spadtag, säger hon.

– Äntligen är vi färd med att ta det första spadtaget! Det har varit en lång lång resa.

Foto: André Kvist

Foto: André Kvist

Dagens startskott innebär samtidigt starten för Amiralsstaden. Om planen håller ska det första tåget stanna här den 9 december. Just nu är det enbart godstrafik som passerar förbi. Planeringsstadiet är över, nu går man in i nästa fas.

– Nu kommer detta vara en byggarbetsplats under ett par månader. Det kommer sen genera nytta för dem som bor där. Med stationen kommer man lättare kunna röra sig i staden och det kommer byggas fler bostäder och arbetsplatser.

Utöver den nya stationen i Rosengård kommer även stationerna vid Persborg och Östervärn att åter öppnas i december 2018.

På plats var även Jens Möller, ställföreträdande regiondirektör syd på Trafikverket. Han berättar i sitt tal att att för 120 år sedan (1898) så invigdes denna järnväg.

– Den fick det fina namnet Malmö Kontinentens Järnväg. Det visar vilken betydelse den skulle ha, man skulle inte bara ta sig till Trelleborg utan vidare till kontinenten, berättar han.

Hur ser ni på Trafikverket på stationens betydelse?
– Vi ser det som ett sätt att läka, att hela Malmö och få till en större arbetsmarknad i denna stadsdel. Man öppnar upp en större geografi, säger Jens Möller.

Så ska det se ut i december om allt går enligt planen. Foto: Malmö stad.

Så ska det se ut i december om allt går enligt planen. Foto: Malmö stad.

Möller pratar om att stationen kopplar samman området, och staden, med resten av Skåne och Danmark.

– Du kan på en biljett ta dig till Lund och med fortfarande en biljett ta dig till Köpenhamn. Öppna uppe för människor som mest rör sig inom Malmö, säger han och berättar att denna satsning kommer göra skillnad.

Så småningom ska det gå ett lokalt pågatåg i halvtimmen i vardera riktning. Bygget beräknas kosta drygt 100 miljoner kronor varav EU står för en femtedel av notan. På längre sikt kommer Skånetrafikens projekt med dubbeldäckade tåg troligen också ta plats.

– Det är på längre sikt att bygga ut det vidare. Men med denna station kan man nå dem som kommer på Helsingborg till Köpenhamn linjen, säger Stefan Svalö (S), kollektivtrafiknämndens ordförande. Det här är jätteviktigt för Malmö stad.

Det är BCA Entreprenad AB som de närmaste månaderna ska bygga stationen.

– Det är ett mycket komplext projekt med kort utförandetid. Många teknikdelar som ska harmoniera, en viktig utmaning för oss och vi ser fram emot att leverera en fin station, säger Torbjörn Jönsson, VD.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Tio fantastiska tv-serier du har missat

Det är lätt att vissa titlar flyger utanför radarn när man överöses med tv-serier i så pass stor mängd som nu, men dessa tio vore synd att missa.

Viktor Jerner

Kl.14:50, 24 februari, 2018

TIPS: Tio fantastiska tv-serier du har missat
"Mosaic", "American Gods", "Counterpart" och "The Girlfriend Experience". Foto: Pixabay/Pressbild(HBO,Starz)

Nedan har jag listat tio relativt färska serier som du med största sannolikhet har missat. Kanske har du sett någon av dem, men resten ligger och väntar på att bli upptäckta. Titeln på serien följs av året då den började sändas och den streamingplattform där den just nu finns tillgänglig.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-27-39American Gods, The Deuce, Dear White People och The Girlfriend Experience. Foto: Pressbild (Starz, HBO, Netflix) 

”American Gods” (2017, Amazon Prime Video)

En ambitiös och vågad fantasyberättelse där de ”gamla gudarna” (Oden, Bilquis, Mad Sweeney, Czernobog och Anubis) våldsamt kolliderar med de ”nya gudarna” (Media, Technical Boy och Mr. World), vilket sätter hela världen på spel. En visuellt spektakulär, oförutsägbar och vuxen tv-serie som leker med religioner och skrönor på ett underbart sätt.

”The Deuce” (2017, HBO Nordic)

David Simon, mannen bakom ikoniska ”The Wire”, tar sig an 70-talets New York och levererar i vanlig ordning ett härligt Charles Dickens-doftande drama om en specifik plats och era. Bland annat bygger han ett porträtt av ett par lyckosökande tvillingbröder (James Franco), den riskfyllda prostitutionen kring Times Square och den moderna porrindustrins födelse.

”Dear White People” (2017, Netflix)

Med den Oscarsnominerade skräckfilmen ”Get Out” har den popkulturella dialogen om vardagsrasism och främlingsfientlighet på sistone fått en välbehövlig skjuts framåt. ”Dear White People” fördjupar den dialogen i sin skildring av en grupp afroamerikanska ungdomar på ett Ivy League-college och de motsättningar de upplever. Lika träffande och viktig som underhållande och rolig.

”The Girlfriend Experience” (2016, C More)

En naken, rå och ärlig skildring av lyxprostitution i den amerikanska överklassen där allt handlar om den ultimata ”the girlfriend experience”. I första säsongen får vi följa en lovande juriststudent (Riley Keough) som snubblar in den världen och fastnar. Säsong delas upp i två grenar, dels kring en före detta prostituerad (Carmen Ejogo) som hamnar i vittnesskydd och dels om en snårig politisk konspiration. Sylvasst skriven.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-28-01Divorce, Mosaic, Easy och Counterpart. Foto: Pressbild (HBO, Netflix, Starz)

”Divorce” (2017, HBO Nordic)

Sarah Jessica Parker, mest känd som Carrie i ”Sex and the City”, spelar huvudrollen i denna serie om ett medelålderspar som initierar en skilsmässa efter en otrohetsaffär. Svärta varvas med lättsamhet på bästa sätt och Thomas Haden Church är gudomlig i rollen som den bittra mannen i paret.

”Mosaic” (2018, HBO Nordic)

Ett annorlunda men nagelbitande spännande mordmysterium i sex delar signerat filmmästaren Steven Soderbergh. När den populära barnboksförfattaren Olivia Lake (Sharon Stone) försvinner spårlöst riktas misstankarna mot två män som nyligen har äntrat hennes liv. Intelligent och utsökt snygg serie.

”Easy” (2017, Netflix)

En antalogiserie där varje avsnitt likt exempelvis ”Black Mirror” följer nya karaktärer och berättelser. Den gemensamma nämnaren är att alla handlar om relationer och kommunikation i Chicago. De halvtimmeslånga avsnitten skiftar lite i kvalitet, men en mer skönt avslappnad och samtidigt tankeväckande serie får man leta efter.

”Counterpart” (2018, Viaplay)

En serie som är mitt i sin första säsong just nu. Innehåller en ljuvlig blandning av spion-noir och science fiction där briljanta J.K. Simmons spelar två karaktärer från olika parallella världar. När ett kallt krig börja växa fram mellan de två sidorna tvingas de två dubbelgångarna samarbeta i en kamp mot klockan, och spänningen byggs stadigt på.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-28-15Catastrophe och Feud. Foto: Pressbild (Amazon, FX)

”Catastrophe” (2015, Amazon Prime Video)

Komikerna Sharon Horgan och Rob Delaney både skriver manus och spelar huvudrollerna i denna skönt avskalade serie. Premissen är klockren i all sin enkelhet; amerikanska Rob bestämmer sig för att flytta till London när han oplanerat gör brittiska Sharon, en kvinna han knappt har lärt känna, gravid. Smärtsamt ärligt och stundtals hysteriskt roligt.

”Feud” (2017, HBO Nordic)

Ryan Murphys kritikerrosade berättelse om den episka fejden mellan filmstjärnorna Bette Davis (Susan Sarandon) och Joan Crawford (Jessica Lange) på 60-talet. Ordet ”fulspel” togs till helt nya nivåer när de tillsammans spelade in filmen ”What Ever Happened to Baby Jane?”. Skamlöst underhållande och härlig serie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bad om något att dricka – ska ha stulit från äldre kvinna

Polis befinner sig på plats hos en äldre kvinna efter att denne ska ha blivit utsatt för stöld i sin lägenhet.

Jesper Norell

Kl.13:53, 24 februari, 2018

Bad om något att dricka – ska ha stulit från äldre kvinna
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Klockan 12.22 under lördagen tog polisen emot en anmälan om ett åldringsbrott i Malmö. Det är en 89-årig kvinna som ska ha blivit utsatt för stöld.

– Patrullen är klara på plats, så vi får se vad de konstaterar har stulits eller ej, säger Kim Hild, presstalesperson på polisen.

Enligt uppgifter från polisen ska en okänd kvinna ha följt efter 89-åringen upp i dennes trapphus och bett om att få något att dricka. Då ska en man ha passat på att smita in i lägenheten.

Därefter ska en öppnad byrålåda ha upptäckts. Det är dock oklart om gärningspersonerna har fått med sig något stöldgods.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Galen mångmiljonvinst till Malmö: ”53 årslöner för mig”

Malmö fick en ny miljonär på fredagskvällen.

Magnus Jansson

Kl.13:41, 24 februari, 2018

Galen mångmiljonvinst till Malmö: ”53 årslöner för mig”
Foto: Veikkaus

Miljonvinsterna fortsätter att hagla över Malmö. På fredagskvällen kom en rejäl sådan när en man i 45-årsåldern kammade hem 16,4 miljoner kronor på Eurojackpot.

– Jag har hoppat i taket, jag har skrikit och inte kunnat sova i natt, säger mannen i ett pressmeddelande från Svenska Spel.

När Magnus Fridell, Svenska Spels vinnarkommunikatör fick kontakt med med miljonvinnaren på lördagsförmiddagen så var han på sitt jobb i en elektronikvarubutik. Han har redan börjat fundera på en ny bil.

– Det var en skön känsla att gå till jobbet i morse, men jag var fortfarande trött. Den här vinsten hjälper mig jättemycket verkligen. Det blir nog den nya Volvon, V60 tror jag. Sen blir det här bra pensionspengar. Jag har räknat ut att pengarna motsvarar 53 årslöner för mig, och innan dess har jag gått i pension sedan länge, säger han.

Miljonvinnaren önskar vara anonym och kommer att erbjudas ekonomisk och juridisk rådgivning. Vinsten var den tredje största Eurojackpotvinsten någonsin i Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen

Företeelsen har inträffat tre gånger de senaste 30 åren.

Magnus Jansson

Kl.11:18, 24 februari, 2018

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen
Vinterkylan håller i sig nästa vecka. Foto: Pixabay

Vinterkylan har hela Sverige i ett järngrepp just nu – och det finns inga tecken på att den kommer släppa taget den närmaste tiden. Nu rapporterar SMHI att den sibiriska kylan som sveper in över Sverige kan medföra en väldigt ovanlig företeelse nästa vecka.

Den senaste prognosen visar nämligen att temperaturen över hela landet kommer att ligga på minusgrader från söndag och hela nästa vecka. Det skulle isåfall innebära en hel vecka i sträck med nationella isdygn. Senaste gången det inträffade var i februari 2011.

SMHI:s väderblogg har redovisat elva tillfällen sedan 1950 då nationellt isdygn inträffat minst sex dygn i följd (antal dygn inom parentes):

 • 12-18 februari 1956 (7)
 • 12-17 januari 1966 (6)
 • 8-13 februari 1966 (6)
 • 11-20 februari 1970 (10)
 • 26 februari-5 mars 1971 (8)
 • 29 december-5 januari 1979 (8)
 • 4-9 januari 1985 (6)
 • 19-25 februari 1986 (7)
 • 6-11 februari 1996 (6)
 • 25-30 december 2010 (6)
 • 18-24 februari 2011 (7)

Nationella isdygn i mars månad är också sällsynt. Totalt finns det 16 fall sedan 1950 då temperaturen legat på minusgrader hela dygnet.

FaktaFakta
Med isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C under dygnet. Egentligen avses då inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.
Källa: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang utsatt för inbrott

Polis larmades till platsen på lördagsmorgonen.

Magnus Jansson

Kl.10:04, 24 februari, 2018

Restaurang utsatt för inbrott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På lördagsmorgonen larmades polisen till en restaurang på Kirsebergsgatan. Uppringaren berättade att det saknas sprit i lokalen, men i nuläget är det oklart hur gärningspersonen tagits sig in i byggnaden.

Händelsen rubriceras som stöld/inbrott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng