Förre MFF-talangen: ”Jag blev så emotionell att jag började fan gråta” | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Förre MFF-talangen: ”Jag blev så emotionell att jag började fan gråta”

Erik Pärsson har gått en snårig väg genom ett flertal klubbar. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om när han nobbade Leicester, tiden i Malmö FF, när han sänkte dem i Svenska cupen och vad som kan bli nästa steg för honom.

Jesper Hallberg

Kl.20:01, 1 januari, 2018

Förre MFF-talangen: ”Jag blev så emotionell att jag började fan gråta”
Erik Pärsson. Foto: Jesper Hallberg

– Du kan parkera i rutan bredvid där, så tar vi min bil. Det är lite lättare att visa vägen då.

Fotbollsspelaren Erik Pärsson visar vägen i sin Volkswagen nerför kullerstenarna i centrala Falkenberg. Efter tio mål i superettan under sin debutsäsong har den förre MFF-talangen blivit lite av en profil, ofta med glimten i ögat.

LÄS MER: Succéanfallaren: ”Jag tror att de flesta vet vem jag är nu”

– Du såg macken där du parkerade? Det var en sjukt stor bilträff där i somras precis utanför där vi bor. Det var så coola bilar alltså, de måste kostat hur mycket som helst. Men annars är det inte mycket som händer i Falkenberg, berättar han.

När han slutligen hittat en parkering utanför stans torg och vi satt oss på ett fik, börjar han berätta sin story. Från början till slut. Det här kom att bli en historia om allt mellan himmel och jord.

– Tillsammans med Lukas Hägg-Johansson och Nikola Zivanovic åkte jag till Leicester i en vecka och tränade med deras U16-lag och U18-lag. Jag fick inte ens ledigt från skolan, de trodde inte på mig. Jag fick sjukanmäla mig en vecka, men det var så man fick göra, konstaterar Erik Pärsson med ett leende och fortsätter:

– Det här var tack vare vår agent. Vi hade internmatcher och det gick svinbra bra för mig…

Det här kommer vi att återkomma till senare under vår nästan tre timmar långa intervju. Tillsammans med Hägg-Johansson och Zivanovic utgjorde Erik Pärsson ett Husie IF som var ett av landets bästa pojklag.

– Vi var bra som fan, men som ett kollektiv. Sen hade vi jäkligt bra tränare. Vi mötte bara storlag och vårt herrlag låg i division 5. Inga visste ju vilka vi var, men efter lite turneringar visste de till slut vilka vi var. Det var vi som var födda 1994 i Husie, säger Pärsson.

Men efter bara något år valde 14 spelare att sluta med fotbollen och det framgångsrika Husie-laget splittrades. Kvar blev åtta stycken som slogs ihop med den äldre kullen. Till slut valde Erik Pärsson med ett par andra att lämna Husie för spel i Malmö FF.

– Jag var 16 år då. Leicester ville ha mig och jag valde mellan dem och MFF. Sen pratade jag med IFK Göteborg och Helsingborgs IF, men var det något lag jag skulle gå till, så var det MFF.

– Men sen blev jag väldigt ställd. När vi hade varit en vecka i England, så kom jag hem och pratade med mina föräldrar. Två dagar senare ringer min agent och jag fattade ingenting. Men min mamma började gråta direkt direkt och pappa var mest jaha.

Agenten kom hem till Erik Pärsson och hans familj och berättade att Leicester ville ha över honom till England. Pärsson hade då redan ställt in sig på att gå gymnasiet i Sverige.

– Jag kunde bli ungdomsproffs i England, herregud, minns jag att jag tänkte. Det var en jäkla process alltså. Men jag valde att stanna, det kändes bäst och jag var väldigt ung då, säger han och fortsätter:

– Den veckan som jag var i England sattes verkligen psyket på prov också. De var inte snälla, det var helt annat än i Sverige. Men jag gjorde något som lade grunden för hela min vecka där. Jag fick en tackling, men jag gick in i mitten och gjorde exakt samma sak tillbaka, men lite hårdare. Efter det var det hur lugnt som helst.

Har du alltid haft den mentaliteten?
– Egentligen inte. Men där kände jag: jag tar fan ingen skit. Men försökte någon sätta mig på plats, så köpte jag inte det. Jag gav tillbaka lite hårdare i stället.

Men du valde att nobba Leicester?
– Det var ju efterklokt… klart som fan man hade velat det. Jag ångrar inte att jag tackade nej. Jag känner att jag gjorde rätt. Man har ju läst om jättemånga som flyttat i tidig ålder och aldrig blivit något sen. Men det var ändå rätt att jag valde att gå gymnasiet också.

Pärsson valde Malmö FF och blev omskolad från mittback till anfallare – av en slump. Han berättar historien bakom det hela.

– Vi skulle på en cup i Lyngby som MFF alltid åkte på. Då hade vi bara en anfallare eftersom alla andra var skadade. Då fick jag spela anfallare – och blev turneringens bästa spelare. Då kändes det dumt att byta tillbaka till mittback igen. Det var en ren slump, berättar han.

Det är sju år sen nu. Genom åren har han vräkt in mål i division 1-lag som Höllviken och Landskrona. Efter ett makalöst 2016 där han förutom 17 mål i Landskrona, sänkte Malmö FF i Svenska cupen med ett mål och två assist.

160522 Landskronas Erik PŠrsson jublar under fotbollsmatchen Division 1 Sšdra mellan Landskrona BoIS och Hšllviken den 22 maj 2016 i Landskrona. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP 115
Erik Pärsson jublar efter ett mål i Landskronatröjan. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

– Alltså den matchen… det var 5 000 på läktarna. Det var ett jävla tryck. Jag gjorde 3–0-målet mot MFF-fansen och jag blev så emotionell att jag började fan gråta. Det var som att jag drömde. Det kändes som att jag flög fram, säger han och funderar lite innan han fortsätter:

– Efter matchen förstod vi ingenting. Jag hade ju hur många meddelanden som helst på telefonen. Det tog väl en timme efter matchen, sen förstod vi att vi faktiskt slagit ut Malmö FF i cupen. Men jag ansåg att vi var bättre än dem i stunden. Och det var nog den bästa matchen jag har gjort.

Kändes det som en revansch för dig med tanke på att du inte fick chansen i MFF?
– Nej, alltså verkligen inte. Jag ansåg väl mer att det var tråkigt att de inte gav mig chansen. Men jag försöker ta min chans någon annanstans och se om jag kan komma till den nivån. Det är mer en revansch för mig.

Men det fanns en liten bitterhet i dig?
– Jag var svinarg på MFF, jag tyckte ju att det var deras fel att jag inte kom upp eftersom de värvade in två stycken som det inte hände något med. Då kände jag: varför tar de inte en egen produkt i stället? Det grämde mig i två års tid. Men det släppte jag för tre år sen nu.

Det känns som att du ofta säger vad du tycker…
– Ja ja. Men jag anser väl många gånger att jag vet att jag kan prata mycket.

Efter succéåret i Landskrona BoIS hamnade Pärsson slutligen i superettan och Falkenberg. Men hade han själv fått bestämma hade han stannat i Landskrona.

170929 Falkenbergs Erik PŠrsson jublar efter 1-0 pŒ straff under fotbollsmatchen i Superettan mellan Falkenberg och Norrby den 29 september 2017 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

– Jag hade velat stanna i BoIS. Att vi inte gick upp det året var bara en slump. Jag visste att de skulle gå upp i år. Men när jag satt ner med dem, så kände jag inte att de trodde på mig. När Falkenberg ringde tog jag det direkt, säger Pärsson.

Var det inga andra lag som hörde av sig till dig?
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra då, och hade inte någon agent då heller. Men jag studerade då, och fattade att jag måste göra något på heltid. Spelar jag till exempel fotboll, så kan jag inte ha något annat som stör mig. Men jag ansåg att fotboll är en färskvara, det gör jag här och nu. Plugga kan jag göra i framtiden. Därför valde jag Falkenberg till slut.

I februari tidigare i år kom agenten Nima Modyr in i bilden. Mycket tack vare kompisen Lukas Hägg-Johansson. Och Modyr har på kort tid blivit en viktig del i jakten på framgångarna.

– Jag har alltid vetat vem Nima är och blev skitglad när han tog kontakt. Sen kom han till Falkenberg, vi käkade lunch och det kändes skitbra. Han är inte bara en agent utan en bra kompis också, säger Pärsson och fortsätter:

– Det är något som min flickvän lagt märke till också (skratt). När jag pratar med honom, så är det som att jag pratar med min polare. Det är alltid FaceTime också. Jag minns när han sa: levererar du för mig, så kommer jag leverera för dig. Det är nog det bästa jag har hört.

Efter en stark vår med Falkenberg i superettan, visade det norska storlaget Vålerenga intresse för Erik Pärsson.

– Det var mycket snack om det. Då snackade jag med Nima hela tiden. Jag var så inställd på på Vålerenga, jag drömde om det alltså…

Hur nära var det då?
– Det kändes så pass nära som det bara kunde komma, men det blev aldrig av. De kollade mina matcher och jag kände typ: nu kommer det. Men sen värvade de nån snubbe från Israel eller något.

Pärsson fortsatte i stället säsongen i Falkenberg, som länge slogs om en plats till allsvenskan, men laget slutade på en en fjärdeplats – fyra poäng efter Trelleborg som sen tog sig hela vägen upp. Detta trots att laget inledde knackigt och låg i botten av tabellen.

– Vi kom ju bäst av de lagen som åkte ur året innan, konstaterar han.

Vad drömmer du om i framtiden?
– Jag vill komma till den nivån där jag känner att jag klarar mig. Men vad den nivån är, det vet jag inte. Superettan har varit tufft, men jag tror att jag har mer att ge. Jag tror att jag vann vår poängliga i laget, men jag är ändå inte nöjd. Jag vet att jag har mer att ge.

Men det här var ditt första år i superettan.
– Jag har lite stress, alltså. Jag har det… jag är lite halvt stressad och är du det, så blir det fel. Många matcher har jag varit stressad, och då har det gått fel. Men en del andra har jag bara kört, då går det bra.

FaktaErik Pärsson
Ålder: 23.
Familj: Sambo, två hundar, en katt, mamma, pappa och syster.
Moderklubb: BK Näset.
Tidigare klubbar: BK Näset, FC Höllviken, Husie IF, Malmö FF, Lunds BK, Landskrona.
Nuvarande klubb: Falkenbergs FF.
Favoritlag: Manchester United.
Favoritspelare: Alexander Del Piero.
Drömmer om: "Att veta hur bra jag kan bli. Komma förbi Skandinavien".

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Djurgården – Malmö FF

Malmö FF föll tungt – efter ny plattmatch

Mästarnas jobbiga start i allsvenskan: En seger på fyra matcher.

André Eriksson

Kl.20:58, 18 april, 2018

Malmö FF föll tungt – efter ny plattmatch
Deppigt i MFF. Foto: Bildbyrån

Malmö FF har åkt på flera tunga avbräck den senaste tiden – och när laget åkte upp till Stockholm för att möta Djurgården saknades inte mindre än fem spelare på grund av skador eller sjukdomar.

Det resulterade i en ny plattmatch av mästarlaget. Efter en jämn och mållös första halvlek åkte man på en ordentlig kalldusch direkt efter paus.

Ett försvarsmisstag av Franz Brorsson såg till att Tino Kadewere fick avsluta från nära håll och Djurgården kunde ta ledningen med 1–0.

Malmö FF försökte kraftsamla för en kvittering och när Markus Rosenberg byttes in mot vänsterbacken Behrang Safari i ett offensivt byte fick laget en positiv injektion.

Men det var ändå Djurgården som fortsatte skapa de heta målchanserna, där bland annat Kevin Walker drog till med en vass frispark som gick tätt utanför Johan Dahlins högra stolpe.

Malmö FF:s kvitteringsjakt dog sedan ut när Tino Kadewere fastställde utökade till 2–0 genom sitt andra mål i matchen.

På övertid curlade sedan Dzenis Kozica in slutresultatet till 3–0 med ett distansskott.

– Det var i slaget om straffområdet som det gick snett. Djurgården är vassare och starkare än oss i båda straffområdena och det är det som avgör, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson till C More – och menade att den långa skadelistan också hade sin påverkan:

– Vårt spel går lite långsamt för vi har många nya relationer i laget, men det är bara att gilla läget och försöka snabba på den processen.

Det var mästarlagets tredje raka allsvenska match utan seger. Efter fyra matcher ligger man på åttonde plats i tabellen med sina fem inspelade poäng.

– Vi är jättebesvikna och känner att vi har fått en dålig start på allsvenskan. Nu har vi fått vår första förlust i år också. Men det gäller att fortsätta mata på. Mitt jobb är att gjuta mod i spelarna och få dem att prestera bättre, sen brukar resultaten komma, säger Magnus Pehrsson.

Dessutom får MFF lägga till ytterligare ett namn på skadelistan. Den viktige mittbacken Lasse Nielsen åkte på, vad som såg ut att vara, en lårskada i den första halvleken och fick bytas ut med en kvart kvar att spela på grund av smärtan.

Malmö FF har chans till dubbel revansch på Djurgården på kort tid. Först möts de i allsvenskan på Swedbank stadion den 3 maj och sedan i cupfinalen den 10 maj.

– Så nu ska vi först slå dem hemma och sedan i finalen. Men först ska vi fokusera på Brommapojkarna hemma på måndag, säger Magnus Pehrsson.

FaktaAllsvenskan, omgång 4
Djurgårdens IF–Malmö FF 3–0 (0–0)
Målen: 1–0 (46) Tino Kadewere, 2–0 (77) Tino Kadewere, 3–0 (92) Dzenis Kozica.
Varningar, MFF: Lasse Nielsen.
Publik: 13 010 åskådare (Tele2 arena).

Malmö FF: Johan Dahlin (mv) – Isak Ssewankambo (ut 82), Lasse Nielsen (ut 76, Franz Brorsson, Behrang Safari (ut 64) – Sören Rieks, Oscar Lewicki, Mattias Svanberg, Egzon Binaku – Carlos Strandberg, Alexander Jeremejeff.
Inhoppare: Markus Rosenberg (in 64), Samuel Adrian (in 76), Felix Konstandeliasz (in 82).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sargat MFF laddar inför stormatch – ska ta tre poäng

Ett skadedrabbat Malmö FF går för seger i kvällens match mot Djurgården.

Filip Beijer

Kl.14:41, 18 april, 2018

Sargat MFF laddar inför stormatch – ska ta tre poäng
Fouad Bachirou skadades i matchen mot Sundsvall. Foto: Bildbyrån

Det är med en tungt skadedrabbad trupp Malmö FF åker till Stockholm för match mot Djurgården. På onsdagskvällen möts de båda lagen men Malmö FF tvingas lämna flera spelare hemma på grund av skador.

På listan hittar vi Rasmus Bengtsson, Andreas Vindheim, Eric Larsson, Fouad Bachirou och Arnor Traustasson. Fem potentiella startspelare.

Istället tvingas tränare Magnus Pehrsson ta med sig fyra lärlingar i truppen och avbytarbänken ser ut att få endast ett rutinerat kort – någon utav de ordinarie anfallarna – beroende på hur Magnus Pehrsson väljer att starta.

Men, Malmö FF åker ändå till Tele2 Arena för att ta tre poäng.

I en intervju med Kvällsposten var tränaren tydlig.

– Vi ska alltid vinna, oavsett situation. När vi inte vinner så blir vi ifrågasatta. De gånger vi inte vinner får vi titta på vad det är i vårt spel eller varför vi inte får till en prestation utifrån de vi har tillgängliga.

 

FaktaPreliminär startelva:

Dahlin

Ssewankambo, Nielsen, Brorsson, Safari

Rieks, Lewicki, Svanberg, Binaku

Jeremejeff, Rosenberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Zlatan Ibrahimovic i amerikansk TV: ”Ett VM utan mig är inte ett VM”

Ställde upp i amerikanska Jimmy Kimmel i natt. Se klippet här.

Filip Beijer

Kl.08:38, 18 april, 2018

Zlatan Ibrahimovic i amerikansk TV: ”Ett VM utan mig är inte ett VM”
Foto: Screenshot, ABC

Zlatan Ibrahimovic har tagit Los Angeles och USA med storm sedan den första matchen för hans nya lag LA Galaxy.

Under natten till onsdagen satt han som gäst hos talkshow-värden Jimmy Kimmel och när frågan om sommarens VM i Ryssland var Zlatan tydlig.

– Jag ska till VM. Jag säger bara att jag ska till VM, om jag säger mer kommer folk att hänga mig, man måste vara försiktig med vad man säger, sa Zlatan och fortsatte;

– Ett VM utan mig är inte ett VM.

Se intervjun i spelaren nedan:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GIF SUNDSVALL – MALMÖ FF

Sågar laget: ”Vi gör en katastrofmatch”

Oväntat poängtapp för MFF – stjärnan utgick skadad.

André Eriksson

Kl.21:26, 13 april, 2018

Sågar laget: ”Vi gör en katastrofmatch”
Foto: BILDBYRÅN

Malmö FF åkte på en rejäl mina borta mot Sundsvall under fredagskvällen.

Det bottentippade Norrlandslaget inledde matchen bäst, hade stort bollinnehav – och i halvtidspausen var mästarlaget skärrat.

– De skapar inte jättemycket, men de är skickliga när de har boll och vi kommer inte riktigt upp på dem, sa den vikarierande mittbacken Oscar Lewicki till C More i halvtid.

Ställningen 0–0 höll sig fram till den 76:e minuten då Sundsvall tog ledningen genom ett olyckligt baklängesmål av inbytte Behrang Safari.

Men Malmö FF skulle replikera blixtsnabbt genom Carlos Strandberg – och sedan även vända till 1–2 efter ett drömmål av Alexander Jeremejeff. Sundsvall kom dock tillbaka till 2–2 i slutminuterna och det oväntade poängtappet var ett faktum.

Efteråt var Jeremejeff – som inledde på bänken – skoningslös i sin kritik.

– Det är för dåligt. Vi gör en katastrofmatch om jag ska vara ärlig, sa anfallsstjärnan till C More – innan han fortsatte:

– Jag vet inte vad de hade för känsla på planen, men det kändes för passivt och vi gav dem för mycket tid. De gjorde det väl bra utifrån hur vi lät dem utföra matchen.

Han tillät sig inte glädjas över sitt vackra 1–2-mål på grund av vad som hände sedan.

– Det var skönt för stunden men nu känns det piss, säger Alexander Jeremejeff.

Dessutom utgick mittfältsstjärnan Fouad Bachirou efter 30 minuter med en befarad lårskada.

Malmö FF har inlett allsvenskan med en seger och två kryss på tre matcher.

Nästa match är borta mot Djurgården på onsdag.

FaktaAllsvenskan, omgång 3
Gif Sundsvall–Malmö FF 2–2 (2–2)
Målen: 1–0 (76) självmål, 1–1 (77) Carlos Strandberg, 1–2 (84) Alexander Jeremejeff, 2–2 (86) Maic Sema.
Varningar, MFF: Behrang Safari.

Malmö FF: Johan Dahlin (mv) – Eric Larsson, Oscar Lewicki, Lasse Nielsen, Egzon Binaku – Sören Rieks, Mattias Svanberg, Fouad Bachirou (ut 30), Arnor Traustason (ut 46) – Markus Rosenberg (ut 68), Carlos Strandberg.
Ersättare: Behrang Safari (in 30), Isak Ssewankambo (in 46), Alexander Jeremejeff (in 68).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GIF Sundsvall – Malmö FF

Tung smäll för MFF – stjärnan tvingades bryta

Här blir stjärnan liggande efter en löpduell.

André Eriksson

Kl.19:59, 13 april, 2018

Tung smäll för MFF – stjärnan tvingades bryta
Fouad Bachirou. Foto: Bildbyrån

Det var i den 30:e matchminuten som Malmö FF:s Fouad Bachirou blev liggande efter en löpduell längs högerkanten.

Anledningen var att det högg till i baksida lår för mittfältsstjärnan – som sedan tvingades bryta matchen och byttes ut till förmån för Behrang Safari.

Matchen borta mot Gif Sundsvall slutade sedan 2–2. Mer om den matchen finns här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng