Förre MFF-talangen: ”Jag blev så emotionell att jag började fan gråta”

Erik Pärsson har gått en snårig väg genom ett flertal klubbar. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om när han nobbade Leicester, tiden i Malmö FF, när han sänkte dem i Svenska cupen och vad som kan bli nästa steg för honom.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:01, 1 januari, 2018

Förre MFF-talangen: ”Jag blev så emotionell att jag började fan gråta”
Erik Pärsson. Foto: Jesper Hallberg

– Du kan parkera i rutan bredvid där, så tar vi min bil. Det är lite lättare att visa vägen då.

Fotbollsspelaren Erik Pärsson visar vägen i sin Volkswagen nerför kullerstenarna i centrala Falkenberg. Efter tio mål i superettan under sin debutsäsong har den förre MFF-talangen blivit lite av en profil, ofta med glimten i ögat.

LÄS MER: Succéanfallaren: ”Jag tror att de flesta vet vem jag är nu”

– Du såg macken där du parkerade? Det var en sjukt stor bilträff där i somras precis utanför där vi bor. Det var så coola bilar alltså, de måste kostat hur mycket som helst. Men annars är det inte mycket som händer i Falkenberg, berättar han.

När han slutligen hittat en parkering utanför stans torg och vi satt oss på ett fik, börjar han berätta sin story. Från början till slut. Det här kom att bli en historia om allt mellan himmel och jord.

– Tillsammans med Lukas Hägg-Johansson och Nikola Zivanovic åkte jag till Leicester i en vecka och tränade med deras U16-lag och U18-lag. Jag fick inte ens ledigt från skolan, de trodde inte på mig. Jag fick sjukanmäla mig en vecka, men det var så man fick göra, konstaterar Erik Pärsson med ett leende och fortsätter:

– Det här var tack vare vår agent. Vi hade internmatcher och det gick svinbra bra för mig…

Det här kommer vi att återkomma till senare under vår nästan tre timmar långa intervju. Tillsammans med Hägg-Johansson och Zivanovic utgjorde Erik Pärsson ett Husie IF som var ett av landets bästa pojklag.

– Vi var bra som fan, men som ett kollektiv. Sen hade vi jäkligt bra tränare. Vi mötte bara storlag och vårt herrlag låg i division 5. Inga visste ju vilka vi var, men efter lite turneringar visste de till slut vilka vi var. Det var vi som var födda 1994 i Husie, säger Pärsson.

Men efter bara något år valde 14 spelare att sluta med fotbollen och det framgångsrika Husie-laget splittrades. Kvar blev åtta stycken som slogs ihop med den äldre kullen. Till slut valde Erik Pärsson med ett par andra att lämna Husie för spel i Malmö FF.

– Jag var 16 år då. Leicester ville ha mig och jag valde mellan dem och MFF. Sen pratade jag med IFK Göteborg och Helsingborgs IF, men var det något lag jag skulle gå till, så var det MFF.

– Men sen blev jag väldigt ställd. När vi hade varit en vecka i England, så kom jag hem och pratade med mina föräldrar. Två dagar senare ringer min agent och jag fattade ingenting. Men min mamma började gråta direkt direkt och pappa var mest jaha.

Agenten kom hem till Erik Pärsson och hans familj och berättade att Leicester ville ha över honom till England. Pärsson hade då redan ställt in sig på att gå gymnasiet i Sverige.

– Jag kunde bli ungdomsproffs i England, herregud, minns jag att jag tänkte. Det var en jäkla process alltså. Men jag valde att stanna, det kändes bäst och jag var väldigt ung då, säger han och fortsätter:

– Den veckan som jag var i England sattes verkligen psyket på prov också. De var inte snälla, det var helt annat än i Sverige. Men jag gjorde något som lade grunden för hela min vecka där. Jag fick en tackling, men jag gick in i mitten och gjorde exakt samma sak tillbaka, men lite hårdare. Efter det var det hur lugnt som helst.

Har du alltid haft den mentaliteten?
– Egentligen inte. Men där kände jag: jag tar fan ingen skit. Men försökte någon sätta mig på plats, så köpte jag inte det. Jag gav tillbaka lite hårdare i stället.

Men du valde att nobba Leicester?
– Det var ju efterklokt… klart som fan man hade velat det. Jag ångrar inte att jag tackade nej. Jag känner att jag gjorde rätt. Man har ju läst om jättemånga som flyttat i tidig ålder och aldrig blivit något sen. Men det var ändå rätt att jag valde att gå gymnasiet också.

Pärsson valde Malmö FF och blev omskolad från mittback till anfallare – av en slump. Han berättar historien bakom det hela.

– Vi skulle på en cup i Lyngby som MFF alltid åkte på. Då hade vi bara en anfallare eftersom alla andra var skadade. Då fick jag spela anfallare – och blev turneringens bästa spelare. Då kändes det dumt att byta tillbaka till mittback igen. Det var en ren slump, berättar han.

Det är sju år sen nu. Genom åren har han vräkt in mål i division 1-lag som Höllviken och Landskrona. Efter ett makalöst 2016 där han förutom 17 mål i Landskrona, sänkte Malmö FF i Svenska cupen med ett mål och två assist.

160522 Landskronas Erik PŠrsson jublar under fotbollsmatchen Division 1 Sšdra mellan Landskrona BoIS och Hšllviken den 22 maj 2016 i Landskrona. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP 115
Erik Pärsson jublar efter ett mål i Landskronatröjan. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

– Alltså den matchen… det var 5 000 på läktarna. Det var ett jävla tryck. Jag gjorde 3–0-målet mot MFF-fansen och jag blev så emotionell att jag började fan gråta. Det var som att jag drömde. Det kändes som att jag flög fram, säger han och funderar lite innan han fortsätter:

– Efter matchen förstod vi ingenting. Jag hade ju hur många meddelanden som helst på telefonen. Det tog väl en timme efter matchen, sen förstod vi att vi faktiskt slagit ut Malmö FF i cupen. Men jag ansåg att vi var bättre än dem i stunden. Och det var nog den bästa matchen jag har gjort.

Kändes det som en revansch för dig med tanke på att du inte fick chansen i MFF?
– Nej, alltså verkligen inte. Jag ansåg väl mer att det var tråkigt att de inte gav mig chansen. Men jag försöker ta min chans någon annanstans och se om jag kan komma till den nivån. Det är mer en revansch för mig.

Men det fanns en liten bitterhet i dig?
– Jag var svinarg på MFF, jag tyckte ju att det var deras fel att jag inte kom upp eftersom de värvade in två stycken som det inte hände något med. Då kände jag: varför tar de inte en egen produkt i stället? Det grämde mig i två års tid. Men det släppte jag för tre år sen nu.

Det känns som att du ofta säger vad du tycker…
– Ja ja. Men jag anser väl många gånger att jag vet att jag kan prata mycket.

Efter succéåret i Landskrona BoIS hamnade Pärsson slutligen i superettan och Falkenberg. Men hade han själv fått bestämma hade han stannat i Landskrona.

170929 Falkenbergs Erik PŠrsson jublar efter 1-0 pŒ straff under fotbollsmatchen i Superettan mellan Falkenberg och Norrby den 29 september 2017 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

– Jag hade velat stanna i BoIS. Att vi inte gick upp det året var bara en slump. Jag visste att de skulle gå upp i år. Men när jag satt ner med dem, så kände jag inte att de trodde på mig. När Falkenberg ringde tog jag det direkt, säger Pärsson.

Var det inga andra lag som hörde av sig till dig?
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra då, och hade inte någon agent då heller. Men jag studerade då, och fattade att jag måste göra något på heltid. Spelar jag till exempel fotboll, så kan jag inte ha något annat som stör mig. Men jag ansåg att fotboll är en färskvara, det gör jag här och nu. Plugga kan jag göra i framtiden. Därför valde jag Falkenberg till slut.

I februari tidigare i år kom agenten Nima Modyr in i bilden. Mycket tack vare kompisen Lukas Hägg-Johansson. Och Modyr har på kort tid blivit en viktig del i jakten på framgångarna.

– Jag har alltid vetat vem Nima är och blev skitglad när han tog kontakt. Sen kom han till Falkenberg, vi käkade lunch och det kändes skitbra. Han är inte bara en agent utan en bra kompis också, säger Pärsson och fortsätter:

– Det är något som min flickvän lagt märke till också (skratt). När jag pratar med honom, så är det som att jag pratar med min polare. Det är alltid FaceTime också. Jag minns när han sa: levererar du för mig, så kommer jag leverera för dig. Det är nog det bästa jag har hört.

Efter en stark vår med Falkenberg i superettan, visade det norska storlaget Vålerenga intresse för Erik Pärsson.

– Det var mycket snack om det. Då snackade jag med Nima hela tiden. Jag var så inställd på på Vålerenga, jag drömde om det alltså…

Hur nära var det då?
– Det kändes så pass nära som det bara kunde komma, men det blev aldrig av. De kollade mina matcher och jag kände typ: nu kommer det. Men sen värvade de nån snubbe från Israel eller något.

Pärsson fortsatte i stället säsongen i Falkenberg, som länge slogs om en plats till allsvenskan, men laget slutade på en en fjärdeplats – fyra poäng efter Trelleborg som sen tog sig hela vägen upp. Detta trots att laget inledde knackigt och låg i botten av tabellen.

– Vi kom ju bäst av de lagen som åkte ur året innan, konstaterar han.

Vad drömmer du om i framtiden?
– Jag vill komma till den nivån där jag känner att jag klarar mig. Men vad den nivån är, det vet jag inte. Superettan har varit tufft, men jag tror att jag har mer att ge. Jag tror att jag vann vår poängliga i laget, men jag är ändå inte nöjd. Jag vet att jag har mer att ge.

Men det här var ditt första år i superettan.
– Jag har lite stress, alltså. Jag har det… jag är lite halvt stressad och är du det, så blir det fel. Många matcher har jag varit stressad, och då har det gått fel. Men en del andra har jag bara kört, då går det bra.

FaktaErik Pärsson
Ålder: 23.
Familj: Sambo, två hundar, en katt, mamma, pappa och syster.
Moderklubb: BK Näset.
Tidigare klubbar: BK Näset, FC Höllviken, Husie IF, Malmö FF, Lunds BK, Landskrona.
Nuvarande klubb: Falkenbergs FF.
Favoritlag: Manchester United.
Favoritspelare: Alexander Del Piero.
Drömmer om: "Att veta hur bra jag kan bli. Komma förbi Skandinavien".

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö FF–Fremad Amager

Drömstart för MFF-talangen – sänkte Fremad Amager

Fouad Bachirou och Sören Rieks imponerade stort i säsongens första match. Men det var någon helt annan som avgjorde.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:54, 20 januari, 2018

Drömstart för MFF-talangen – sänkte Fremad Amager
Teddy Bergqvist gjorde matchens enda mål. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Malmö FF inledde på lördagseftermiddagen sitt träningsmatchande genom att ta emot danska Fremad Amager på Malmö IP. Två av lagets nyförvärv, Fouad Bachirou samt Sören Rieks fick chansen från start – och imponerade stort. Rieks serverade bland annat Jeremejeff ett friläge, som inte ens lyckades få bollen på mål.

Trots det byttes såväl Bachirou som Rieks ut inför den andra halvleken och i stället fick en helt ny startelva chansen – däribland Mattias Svanberg, Samuel Adrian och Teddy Bergqvist. Dessutom fick Hugo Andersson, Felix Konstandeliasz och Laurent Shabani göra a-lagsdebut

LÄS MER: ”Rent sportsligt är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien”

Och det var talangen Teddy Bergqvist som fick det sista ordet genom att göra matchens enda mål i 83:e minuten. 18-åringen tog ner ett långt inlägg från nyförvärvet Eric Larsson och placerade sedan in bollen bakom Fremad Amagers målvakt.

Bergqvist var under stora delar av förra säsongen utlånad till superettan-laget Åtvidaberg, nu kanske han kan bli en joker i MFF:s anfall.

– Det påminde ganska mycket om hur det såg ut 2017. I första halvlek var vi stabila men hade svårt att skapa klara lägen. I andra halvlek visade det sig att vi hade tröttat ut motståndaren och då blev vi väldigt dominanta.

– Spelarna i andra halvlek ska ha cred för att de höll upp tempot. Klart att det hackar en del men vi ska inte vara på topp nu. Det var klart godkänt sett till vad man kan begära nu, sa MFF-tränaren Magnus Pehrsson efter matchen.

 

 

 

FaktaTräningsmatch
Malmö FF–BK Fremad Amager 1–0
(0–0)
Målen: (83´) 1–0 Teddy Bergqvist.
Startelvan, första halvlek: Fredrik Andersson – Behrang Safari, Franz Brorsson, Dennis Hadzikadunic, Andreas Vindheim – Sören Rieks, Fouad Bachirou, Bonke Innocent, Pavle Vagic – Markus Rosenberg, Alexander Jeremejeff.
Startelvan, andra halvlek: Fredrik Andersson – Eric Larsson, Lasse Nielsen, Hugo Andersson, Samuel Adrian – Mattias Svanberg, Oscar Lewicki, Felix Konstandeliasz, Laorent Shabani – Carlos Strandberg, Teddy Bergqvist.
Publik: 2 771, Malmö IP.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Rakip lånas ut till Crystal Palace

Erdal Rakip är på plats i London – på väg att lånas ut till Premier League.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:19, 18 januari, 2018

Uppgifter: Rakip lånas ut till Crystal Palace
Erdal Rakip. Foto: Bildbyrån

I morse rapporterade Sportbladet att Erdal Rakip är helt klar för den portugisiska jätten Benfica. Kontraktet löper över 4,5 år.

Men den förre MFF-mittfältaren kommer inte att stanna i Portugal.

Nya uppgifter till Sportbladet placerar Erdal Rakip i Premier League-klubben Crystal Palace. Enligt tidningen ska mittfältstalangen vara på plats i London för att slutföra låneavtalet.

Samtidigt skriver Sportbladet att fler engelska klubbar än Crystal Palace är med i kampen om mittfältstalangen.

Crystal Palace ligger på tolfte plats i ligan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LB07-spelare testar med Landskrona

Clifford Rindom, 19, ska provträna med Landskrona BoIS.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.16:14, 18 januari, 2018

LB07-spelare testar med Landskrona
Genrebild. Foto: Bildbyrån.

Hans brorsa, anfallaren Jason Rindom, har redan anslutit till deras U19-lag.

Nu ska 19-årige Clifford Rindom provträna med Landskrona BoIS A-lag.

Försvararen – som till vardags spelar i LB07 – har bjudits in att testa med den nyblivna superettanklubben.

– Cliff är en vänsterfotad vänsterback som även kan spela mittback. Agim Sopi har bra koll på honom och det är därför vi erbjuder honom att komma hit och provträna, säger BoIS sportchef Peter Swärdh till klubbens hemsida.

– Han har visserligen kontrakt med LB07 men vi har gjort en överenskommelse om provträning så det möter inga hinder, förklarar Peter Swärdh.

Clifford Rindom har spelat två säsonger i LB07.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre MFF-stjärnan jagas av Premier League-klubb

Premier League-klubben Crystal Palace är intresserade av att köpa loss Robin Olsen, enligt Expressen.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.15:59, 18 januari, 2018

Förre MFF-stjärnan jagas av Premier League-klubb
Robin Olsen. Foto: Peter Arvidson / Bildbyrån

Enligt uppgifter till Expressen ska Premier League-klubben Crystal Palace vara ute efter FC Köpenhamns stjärnmålvakt Robin Olsen.

Uppgifter som Olsens agent också bekräftar.

– Det finns klubbar i Premier League som är intresserade av Robin, säger agenten Hasan Cetinkaya, men vill inte gå in på vilka klubbar det rör sig om.

Enligt Expressen ska Crystal Palace var beredda att inledda förhandlingar inom kort.

Robin Olsens tränare Ståle Solbakken har tidigare hävdat bestämt att målvakten inte kommer att säljas förrän i sommar, efter säsongen, men nu ska Crystal Palace vara redo att köpa loss landslagsmålvakten redan i januarifönstret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmökillarnas historiska triumf: ”Folket är stolta”

De två Malmökillarna har gjort succé i asiatiska mästerskapen – och har tagit Palestina till slutspel.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:56, 16 januari, 2018

Malmökillarnas historiska triumf: ”Folket är stolta”
Mohammad El-Kayed och Michel Termanini. Foto: Privat

Efter förlust mot Japan och oavgjort mot Nordkorea, var Palestina piskat att vinna mot Thailand för att ta sig vidare till slutspel i asiatiska mästerskapen. Palestina, med Malmökillarna Mohammad El-Kayed och Michel Termanini i laget, gick på knock direkt och ledde med 4–0 efter 32 minuters spel.

I andra halvlek gjorde Palestina ytterligare ett mål och slutresultatet skrevs till hela 5–1.

LÄS MER: Malmökillar startade när Palestina kryssade

– Matchen var riktigt bra. Skönt att få spela 90 minuter med en tränare som tror på en. Jag växer för varje match, säger Michel Termanini till 24Malmö.se.

Segern mot Thailand betyder att Palestina U23-landslag tagit sig vidare till slutspel för första gången i asiatiska mästerskapen.

– Nu väntar en jättetuff match mot Qatar. Folket är stolta och presidenten har ringt och hyllat oss, säger Termanini.

Hur långt kan ni gå enligt dig?
– Vi tar det match för match. Men vi hoppas givetvis på vinst. Vi mötte Qatar i en träningsmatch för två veckor sedan och vann med 3–2 . Vi har goda vibbar.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng