EXTRA: Höjda röster för att rädda populärt dansställe

Hundratals människor vill att Cuba Café öppnar igen.

André Kvist

André Kvist

Kl.19:29, 6 december, 2017

EXTRA: Höjda röster för att rädda populärt dansställe
Många Malmöbor vill behålla Cuba Café. Foto: André Kvist/24Malmö.

I förra veckan kom nyheten om att Cuba Café kommer att avvecklas, detta trots att det finns intressenter.

En av anledningarna var att grannarna störde sig på den höga ljudnivån. Från kommunens sida menade man att det var lönlöst att att bedriva nattklubbsverksamhet när det finns ett föreläggande om decibelbegränsning.

LÄS MER: Uteställe i Malmö får inte längre vara nattklubb

Nu ställer sig hundratals bakom medborgarförslaget att öppna Cuba Café på nytt.

”Cuba Café lägger ner enligt besked och dans på kvällarna ska inte fortsätta då det stör grannarna. Vi är många Malmöbor som fortsatt vill dansa salas under sommaren”, skriver insändaren och fortsätter:

”Med detta initiativ vill vi att Cuba Café finns kvar och att musik fortsatt kan spelas så att det inte stör grannars. Till exempel genom att begränsa ljudnivån eller avsluta innan midnatt.”

Några som stöttar initiativet skriver så här:

– Stäng inte detta fantastiska ställe! Latinodansare kommer dit från hela södra Sverige.

– Cuba café är närmast att beskriva som ett landmärke och borde vara en självklarhet för Malmö stad att bevara. Det är inte många dansställen som förenar Malmöbor och besökare/ turister i så många olika åldrar och samhällsgrupper som Cuba café gjort i över 10 år.

– Cuba Café har varit en institution för latinamerikansk dans i över tio år! Låt dansen få behålla denna plats i Malmö, det är kultur och historia som inte ska få försvinna!

I skrivande stund har 240 personer skrivit under och än fler har visat stöd på sociala medier.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Star Wars på skånska – en viral succé

Succén fortsätter för humorduon. Nu är de tillbaka med en ny dubbning.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:03, 11 december, 2017

Humorgruppen ArgaSkånskaMän gjorde för cirka en månad sedan stor succé på nätet när de dubbade Netflixserien Stranger Things till skånska. Nu har humorgruppen bestående av Danny Pedersen och Tim Lindkvist gjort en ny dubbning.

Den här gången är det av filmen Star Wars: The Force Awakens som dubbas till skånska. Klippet har fått cirka 30 000 visningar på två dagar. Den kom upp lagom inför premiären av ”Star wars: The last jedi”.

Gruppen har tiotusentals följare på Youtube och blev i somras nominerade till Guldtuben. Deras mest populära klipp har setts över 800 000 gånger och heter ”Fotbolls-EM 2016 på skånska”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Sjungande äldre herrar tog över Pågatåget

Tågvärden och resenärerna fick en minst sagt oväntad överraskning. "De hade gärna fått åka med mig varje dag", säger Daniel Persson, tågvärd.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.19:28, 11 december, 2017

Tågvärden Daniel Persson fick oväntat besök när tåget rullade in på Malmö Centralstation i fredags. På perrongen stod ett gäng herrar som enligt Daniel såg ut som om ”de hade något på gång”.

– De såg väldigt glada och positiva ut. När de kom in på tåget började de sjunga någon sång och jag blev glad direkt, säger Daniel Persson.

Daniel Persson var snabb med att plocka upp mobiltelefonen och fick med den gamla Owe Thörnqvist  ”Varm korv boogie”, som sjöngs i stämma av männen.

– Det är en låt som alla känner igen. Jag själv var så uppe i filmandet så när jag tittade på klockan såg att det precis var dags för avgång. Jag ville inte sluta filma så jag tog dörren som var närmast, säger Daniel Persson.

På Triangeln gick sedan herrskapet av tåget, efter en stations resande.

– De hade gärna fått åka med mig varje dag. Jag har aldrig varit med om den här typen av händelse tidigare. Jag vet fortfarande inte vilka de var, men det hade varit kul att komma i kontakt med dem i efterhand. De sa att de hade ”blivit utskickade” säger Daniel Persson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Legendariska gospelbandet kommer till Malmö

Har spelat tillsammans i över 70 år.

André Kvist

André Kvist

Kl.12:11, 11 december, 2017

Legendariska gospelbandet kommer till Malmö
Gruppen gör tre spelningar i Sverige. Foto: Jim Herrington/Kulturbolaget.

Gospel-gruppen Blind Boys of Alabama började spela tillsammans redan 1939. Sedan dess har gruppen tänjt på gränserna i sann pionjäranda och blivit en del av den amerikanska musik- och medborgarrättshistorien.

Gruppen har spelat för tre olika presidenter i Vita Huset, genomlevt Jim Crow-lagarna och samarbetet med storheter som Stevie Wonder, Mavis Staples, Prince och Lou Reed.

Foto: Jim Herrington/Kulturbolaget.

Foto: Jim Herrington/Kulturbolaget.

I år släpptes det senaste albumet ”Almost Home” som bland annat handlar om de två originalmedlemmarnas höga ålder. Om sångaren Clarence Fountain kommer medverka vid spelningarna i Sverige återstår att se.

Biljetterna finns att hitta på Kulturbolagets hemsida och spelningen i Malmö sker den 7 april i Palladium.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Julen intar Malmö i helgen – här firar du in den

Kom i julstämning i Malmö i helgen. Här har du hållpunkterna.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.08:10, 9 december, 2017

LISTA: Julen intar Malmö i helgen – här firar du in den
Foto: Pixabay

Lagom till andra advent drar julfirandet igång på riktigt runt om i Malmö. I helgen slår Folkets Park upp portarna till sitt årliga julfirande.

24Malmö.se listar fem juliga evenemang som tar plats i Malmö i helgen. Även för den som inte känner för att vara ute i den bitiga decemberkylan.

1.  Julmarknad på Far i hatten
Far i hatten mitt i Folkets park bjuder in till julmarknad. Knallarna tar över innergården och fyller den med ekologisk mat, närodlat, vinylskivor och kläder.

2. Julallsång på Moriskan
Malmös egen quiz- och allsångsmästare Kristoffer Jonzon håller i allsång med liveband på Moriskan på söndagen. Ta ton och sjung upp till julhitsen som präglat 1900-talet.

3. Julkonsert med Crying Daycare Choir
Malmöbaserade alt-folkbandet Crying Daycare Choir bjuder på julstämning när bandet framför sina jullåtar på Grand på lördagskvällen. I bagaget har man med sig sin senaste jullåt ”Cosas Caras”.

4. Julmarknad på Mitt Möllan
Mitt Möllan fylls med lokal design, mat och musik i helgen. Det blir ett brett utbud och gänget bakom marknaden utlovar stadens mest originella ”julhygge”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Suburbicon – ”George Clooney är tillbaka”

Läs vår recensents utlåtande om kriminalkomedin.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.22:03, 8 december, 2017

Biorecension: Suburbicon – ”George Clooney är tillbaka”
Foto: Pressbild

George Clooney är tillbaka för sjätte gången som regissör med kriminalkomedin “Suburbicon”, där han har tagit hjälp av bröderna Coen med manusförfattandet. Trots en intressant story fullspäckad med Coen-referenser och en bred rollista, med namn som Matt Damon, Julian Moore och Oscar Isaac, kommer filmen enbart att bli ihågkommen som en ”fattigmans-Fargo”.  

George Clooney har som regissör blandat och gett. Karriären började lovade med kriminalkomedin Cofessions of a Dangerous Mind 2002, skriven av den legendariske manusförfattaren Charlie Kaufman. Tre år senare följde han upp succén med det politiska dramat Good Night, and Good Luck som blev sexfaldigt Oscarsnominerad, varav den gode Clooney blev nominerad för bästa regissör. Däremot floppade filmer som Leatherheads och The Monuments Men, och många kritiker såg framför sig en ojämn karriärutveckling. Hans senaste film Suburbicon förstärker den bilden och ger nytt bränsle åt hans belackare.

“Suburbicon” utspelar sig 1959 i det vita samhället med samma namn. Trygghet och glädje väntar alla familjer som flyttar dit för att sadla om från storstadsstressen. ”Vi har till och med vår egen kör”, konstateras stolt i början av en amerikansk reklamsnutt med syfte att locka till sig bosättare. Den harmoniska idyllen ser på förhand orubbad ut, men när den afroamerikanska familjen Mayers flyttar in grannskapet väller rasismen upp till ytan likt ett vulkanutbrott. Samtidigt drabbas grannfamiljen av ett inbrott som kommer att få ödesdigra konsekvenser.

George Clooney har på senare tid blivit lite en favoritskådis hos Joel och Ethan Coen, mer kända som bröderna Coen, och har florerat i tre av deras filmer. I Suburbicon har den 56-årige skådespelaren tagit hjälp av bröderna och vapendragaren Grant Heslov i manusförfattandet. Coen-dramaturgin är uppenbar när storyn avhandlar vanliga medborgare som slår sig in på brottets bana med en – i alla fall vid första anblicken – kassaskåpssäker plan. Ett tränat Coen-öga kan dessutom hitta referenser i Suburbicon till klassiker som Blood SimpleThe Big LebowskiFargo, och Burn After Reading. Den nödigaste referensen är en stalkande Volkswagen bubbla, hämtad från brödernas första film Blood Simple från 1984, och som senare återanvändes i hyllningssyfte i The Big Lebowski.

George Clooney lyckas ingjuta en filmisk 50-tals känsla med lena och jazziga saxofonsolon, som varvas med dramatisk bombastisk musik i Hitchcock-anda. Storyn känns mångbottnad när Clooney lyfter främlingsfientlighet och otrygghet, och sänder samtidigt ut en påminnelse om att 50-talets samhällsproblem lever i högsta grad än i dag. Problemet är att han blir är för ivrig i sitt berättande och förutsägbarheten blir för stor, och filmen når tidigt sitt antiklimax. Många scener känns dessutom överflödiga och ogenomtänkta.

George Clooney-polaren Matt Damon försöker sig på en William H. Macy Fargo, men till skillnad från Macys tour de force som den patetiska och desperata billförsäljaren Jerry, är Damons porträtt stelt och mediokert. Det blir även smått ovärdigt när Oscar Isaac, som annars är en briljant skådespelare, dyker upp som gubben i lådan i ett så överdrivet tempo att en duracell-kanin hade kroknat redan efter några minuter.

Suburbicon, som nästan känns som en Coenfilm, hade mått bättre av att bröderna hade tagit över regissörrollen. Den kommer som bäst att bli ihågkommen som en ”fattigmans-Fargo”. Om ens det.

ft_betyg_2

 

FaktaOriginaltitel: Suburbicon (2017)
Regissör: George Clooney
Manus: George Clooney, Joel Coen, Ethan Coen & Grant Heslov
Genre: Thriller, drama, komedi
Med: Matt Damon, Julian Moore, Oscar Isaac m.fl.
Speltid: 1 tim 45 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng