De hjälper människor att lära sig svenska – genom middagar

I drygt två år har Invitationsdepartementet i Malmö hjälpt hundratals personer med nya möten vänskaper.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.16:02, 12 september, 2017

2 bilder
  • I mitten Ebba Åkerman, grundare av hela konceptet. Foto: Invitationsdepartementet/Flickr
    I mitten Ebba Åkerman, grundare av hela konceptet. Foto: Invitationsdepartementet/Flickr
  • Beatrice Eriksson. Foto: Privat
    Beatrice Eriksson. Foto: Privat

2014 startade Invitationsdepartementet i Stockholm. Under hösten 2015 startades sedan verksamheten upp även i Malmö. Konceptet är att sammanföra människor som vill bli bättre på svenska med människor som pratar flytande svenska över en hemlagad middag.

I dag arbetar åtta personer ideellt med Invitationsdepartementet i Malmö och Beatrice Eriksson är en av dem.

– Vi såg ett behov av någonting i Malmö där möten kunde bli möjligheter för människor som vill lära sig språket och öva med de som redan kan språket. Då hörde vi talas om Invitationsdepartementet i Stockholm och tyckte att det var världens bästa idé. Vi tog konceptet rakt av och hade några möten innan vi startade upp, säger Beatrice Eriksson.

Hittills har nästintill 200 middagar ägt rum, och väntelistan för nysvenskar att träffa etablerade svenskar över en middag är lång. Invitationsdepartementet marknadsför sig bland annat genom att besöka SFI-klasser och berätta om deras verksamhet.

– Det är närmare 400 personer som har anmält sig totalt. En del har varit på flera middagar efter den första som vi är med och arrangerar,  och en del väntar fortfarande på att bli matchade. Det är jätteroligt att så många är intresserade, säger Beatrice Eriksson.

De som är intresserade av konceptet får klicka i om de vill lära sig bättre svenska eller om de är flytande i svenska när de anmäler sig. Det är gratis för alla förutom för den som vill hålla i middagen, den står för maten.

Feedbacken från de som har varit på middagar har varit positiv, menar Beatrice Eriksson.

– Vi har fått jättemycket feedback, det har varit oerhört positiv respons. För nysvenskar är det ofta första gången som de är i ett svenskt hem, eller till och med första gången som de pratar med någon svensk som inte är en myndighetsperson. De går i skolan på SFI men sen har de ingen att öva med, säger hon.

– För de etablerade svenskarna är ofta första gången som de träffar och pratar med en person från Afghanistan eller Syrien. De får lära sig nya saker, skapar relationer och får vänner. Det är många som har fortsatt att träffas utan oss, många fler än vi väntat oss.

Generellt är det lättare för departementet att hitta nysvenskar som är intresserade än etablerade svenskar. Trots det har konceptet spridit sig runtom i Sverige och nya middagar och relationer skapas överallt.

– Det är många som skriver att de vill göra något för att välkomna de som kommer hit. De vill öppna upp sina hem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:01, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Snabbt och enkelt - det uppskattas i de allra flesta hem många gånger. Därför ger Emma Håkansson nu sitt recept på en krämiga pastarätten.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.09:54, 7 januari, 2018

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Emma föredrar al dente-kokt pasta, dvs när den hårda kärnan i pasta börjar mjukna men fortfarande har lite tuggmotstånd. Men hur länge ska pasta koka egentligen? I regel kan man säga 1 min mindre än förpackningens rekommendationer, men stirra dig inte blind på anvisningen, utan det bästa tipset i köket är att alltid smaka själv för att nå önskat mål.

Pasta carbonara med smak av paprika
– Den klassiska och krämiga rätten med al dente-kokt pasta med en twist. Perfekta snabba vardagsrätten som är uppskattad av både stora som små.

Du behöver (4 portioner)
500 g färsk fettuccine
400 g sidfläsk
2 st gula lökar
4 st hela ägg
4 st äggulor
8 msk paprika pesto
6 msk grädde
150 g riven parmesanost
Svartpeppar

Gör så här
Tärna fläsket och hacka löken. Stek fläsket gyllenbrynt, ha i lök och stek ytterligare någon minut. Koka upp rikligt med saltat pastavatten. Koka pastan al dente, ca 1,5 min – smaka av!

Knäck hela ägg och blanda med pesto, grädde, parmesanost och svartpeppar i en bunke.

Häll av nästan allt pastavattnen när pastan är färdig, spara lite. Häll pastan i stekpannan med sidfläsket och löken. Blanda i äggsmeten lite försiktigt på låg värme. Servera i djupa skålar och toppa med parmesanost, svartpeppar och en äggula till varje portion. Smaklig måltid så hörs vi nästa vecka!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så tränar du tillsammans med ditt barn

Emelie Elmes visar hur du kan få till ett roligt träningspass tillsammans med ditt barn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:02, 6 januari, 2018

I januari är många av oss motiverade till träning. Vi lämnar julkorven bakom oss och blickar fram emot sommaren. Det finns dock en grupp som ofta är väldigt motiverade att träna men som har svårt att få till det. Jag pratar om småbarnsföräldrarna!

För småbarnsföräldrar är det viktigt att inte stressa upp sig i onödan och att få tid till träningen bidrar ofta till det. Genom att träna tillsammans slipper vi pussla och barnen blir inte ännu en orsak till att träningen uteblir.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Jag har precis börjat jobba efter en lång föräldraledighet och har under denna period tränat mycket tillsammans med barnen. Det är inte bara ur träningssynpunkt utan det har verkligen varit en rolig stund tillsammans varje gång. Barnen får även in rörelseglädjen och kommer se det som en naturlig del av livet att röra på sig. Det kan vara den viktigaste anledningen. Tänk dig att barnen som vuxna inte kommer sucka i soffan innan träningspasset utan snarare längta dit!

Har du tio minuter över? Ta med barnen ut och spring runt i trädgården. Leker ni på golvet? Ställ dig i plankan eller gör några armhävningar mellan varven. Ta de tillfällen som ges och ta det inte alltid så allvarligt!

I filmen visar jag hur ett typiskt hemmapass kan se ut hos oss!

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Här är Mästerkock-Emmas recept på den trendiga hawaiiska maträtten

Poké Bowl är maträtten som gör sig lika bra på Instagram som i munnen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:59, 31 december, 2017

Här är Mästerkock-Emmas recept på den trendiga hawaiiska maträtten

Poke bowl – en hawaiiansk nyttig streetfoodrätt som blivit en trendig rätt runtom i världen, mycket tack vare sina variationsmöjligheter. Vanligtvis består en poke bowl av rå fisk, men går lika bra att servera rätten vegetarisk eller köttbaserad.

Poke bowl med korianderkyckling, marinerade nudlar och wasabimajonäs
– Ett fräscht, mättande och färgrik recept med mycket smak från det asiatiska köket.

Du behöver (4 portioner)
4 st kycklingfiléer
Torkad koriander/persilja
1 pkt glasnudlar á 100 g
2 st mogna mango
0,5 st gurka
4 st stora tomater
100 g rädisor
2 st mogna avokado
250 g edamamebönor
Sesamfrön
Färsk koriander
Salt

Glasnudeldressing
2 msk sesamolja
2 msk hoisinsås
2 msk asian fond (på flaska, green &
1 tsk riven ingefära

Wasabimajonäs
1dl majonnäs
2-3 tsk wasabi (på tub)
1 tsk citronsaft
Salt

Gör så här
Sätt ugnen på 150 ºC. Krydda kycklingfiléerna med salt och torkad koriander. Bryn i stekpanna i lite olivolja innan de sätts in i ugnen. Kycklingen är klar när den uppnått 70 ºC. Skiva upp innan servering.

Koka glasnudlarna enligt anvisningar. Blanda ingredienserna till glasnudeldressingen och häll över de färdigkokta nudlarna. Blanda ingredienserna till wasabimajonäsen och ställ åt sidan så länge.

Hyvla gurka och rädisor. Tärna mango och tomat och skiva avokadon. Dags för uppläggning! Lägg nudlarna i botten, lägg övriga ingredienser runt om, toppa med wasabimajonäs, sesamfrön och koriander. Smaklig poke bowl!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng