Det här vill svenskarna göra innan de dör

Tre av tio svenskar har en bucket list – en lista över saker de vill göra innan de dör.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:59, 20 augusti, 2017

Det här vill svenskarna göra innan de dör
Foto: Montage

En undersökning gjord av Lotto har kartlagt vad svenskarna har på sin ”Bucket List”. Listan innehåller de drömmar som svenskarna helst vill göra innan de dör. Och resor, upplevelser och äventyr står i fokus enligt svenskarna.

Pierre Jonsson som är vinnarambassadör på Svenska spel berättar att bilden av drömmar har ändrats de senaste åren.

– För några år sedan sade de flesta att de skulle slå till på drömbilen, drömbåten eller drömhuset. Men de senaste åren när jag ringt och berättat att de vunnit på Lotto är det resor och äventyr som ligger högst upp på önskelistan, säger Pierre Jonsson på Svenska spels hemsida.

Här är de saker svenskarna helst vill göra:

– I undersökningen kom det fram att åtta av tio drömmer om en längre resa i världen innan de dör. Länder som USA, Australien och Nya Zeeland var högt placerade.

– Över 50 procent vill lära sig något speciellt som till exempel ett nytt språk eller ett instrument innan de dör.

– En av fyra vill träffa en känd person som Zlatan, Barack Obama eller Dalai Lama.

– Hälften av deltagarna vill resa till norra Sverige och göra saker som att bestiga Kebnekaise eller bo på ishotellet.

– Något som också är en stor dröm hos svenskarna är att genomföra ett äventyr som att hoppa fallskärm eller delta i actionsporter.

Den största anledningen till att svenskar inte lyckas genomföra sin ”Bucket List” ska enligt undersökningen vara bristen på pengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Släktforskningens dag firas med DNA-prov: ”Mer och mer populärt”

Under lördagen är det släktforskningens dag och i Malmö firas det med att Malmöborna får chansen att göra ett DNA-prov.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.08:02, 20 januari, 2018

Släktforskningens dag firas med DNA-prov: ”Mer och mer populärt”
Foto: Wikimedia commons/pixabay

Den 20 januari infaller släktforskningens dag, vilket kommer att firas på Malmö Stadsarkiv under lördagen.

– Vi på Malmö stadsarkiv och Malmö Släktforskarförening har gjort det här till ett årligt återkommande arrangemang, det är en av de större dagarna för oss, säger Petter Björkstrand, chef för Publika verksamheten på Malmö Stadsarkiv.

Dagen innehåller fyra föreläsningar med experter från Malmö släktforskarförening och FamilyTreeDNA, där två handlar om DNA-metoder.

– Det är väldigt hett just nu med DNA-forskning. Till exempel fick jag veta att min mamma hade en tremänning som bor i USA. Hon visste inte om att hon var släkt med oss utan trodde att hon hade sicilianskt ursprung. Så då damp det ner ett e-postmeddelande från henne, berättar Petter Björkstrand.

Han förklarar att det finns en bank där hans DNA ligger sparat efter att han gjort DNA-testet. Utifrån den kan släktforskarna få upp träffar och information om ungefär hur nära släkt man är.

– Och då får man gå till arkivkällorna och se om vi vet något om mamman eller pappan. När vi tittade bakåt så visade det sig att det var en karl som var bror till min gammelmormor som stack till USA 1923. Han var hennes gammelmorfar.

Under lördagen kommer Malmöborna att kunna göra ett DNA-test, och mot en kostnad få dem analyserade av ett företag.

Hur ser intresset ut för släktforskning idag?

– Jag uppfattar det som att det blir mer och mer populärt. Det har att göra med digitaliseringen vilket gör det enklare att komma åt källorna. Till exempel kan man ha ett abonnemang med olika tjänster och alla kyrkoböcker i hela Sverige digitaliserade. Så mycket är nedskrivet, och eftersom vi är förskonade från krig, är det tacksamt att släktforska i Sverige, säger Petter Björkstrand.

Första föreläsningen är klockan 11 på Malmö stadsarkiv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska Malmö bygga bostäder – tre problem står i vägen

Malmös fortsatta strategier fram till 2022 godkändes under torsdagen.

André Kvist

André Kvist

Kl.17:02, 19 januari, 2018

Så ska Malmö bygga bostäder – tre problem står i vägen
Byggkranar under uppförandet av Malmö Live. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Malmö stad växer, inte nog med att det bor över 300 000 invånare i staden, de kommande fem åren beräknas vi bli 5 000 fler per år.

Under torsdagen godkände stadsbyggnadsnämnden en aktualiserad översiktsplan gällande bostadsbyggande fram till 2022. Planen beskriver bland annat hur Malmö växer och att bostäder till unga är en prioritering. Hälften av invånarna är trots allt under 35 år.

För att bostadsbyggandet ska hålla jämn takt med befolkningsökningen behöver det tillkomma 1 900 bostäder per år fram till 2027. Men eftersom bostadsbyggandet var på en låg nivå under 2000-talets början så krävs det ytterligare 800 per år till 2027.

Staden har i nuläget tre stora utmaningar att ta sig an. Först att upprätthålla ett högt bostadsbyggande, vilket Malmö har haft de senaste åren.

Därefter att öka möjligheten för hushåll med låga inkomster till en bra bostad. Samt sist att minska hemlösheten.

– Vi måste bygga mer, men vi måste också bygga rätt. Vi måste bygga en blandad stad, en stad där alla människor får plats, men också där företag och föreningsliv har sin självklara plats och bidrar den den levande staden, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Kötiden på Boplats Syd har ökat under 2017. För att få en bostad i Malmö är den genomsnittliga kötiden nu 1 290 dagar, det vill säga ungefär 3,5 år.

”Villor och större bostäder både behövs och efterfrågas av många. Samtidigt finns en stor grupp mindre hushåll och/eller unga hushåll som efterfrågar mindre och billigare bostäder i Malmö.”

Översiktsplanen tittar inte bara på bostäderna i sig. Även gröna ytors betydelse framhävs. Stadsmiljön ska bli grönare och antal träd fler. Samtidigt är det viktigt att klimatanpassa och skyfallssäkra Malmö.

– I Malmö har vi arbetet under många år med at bygga staden tät, grön och nära. Nu lägger vi till flera pusselbitar, till exempel omställning till ett hållbart trafiksystem, grönskande skyfallshantering och främjande av solenergi. Men också tydligare fokus på att öka Malmöbornas delaktighet i samhällsbygget och då int minst bland de unga, säger Märta Stenavi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Översiktsplanen sänds nu till kommunfullmäktige för antagande.

FaktaHandlingsplan för bostadsförsörjning 2018-2022

Västra Hamnen: 4 500 bostäder, 4 000 arbetstillfällen.

Limhamn: 1 500 bostäder, 100 arbetstillfällen.

Hyllie, Holma, Kroksbäck: 10 000 bostäder, 12 000 arbetstillfällen.

Lindängen: 300 bostäder, 100 arbetstillfällen.

Nyhamnen: 6 000 bostäder, 13 000 arbetstillfällen.

Kirseberg, Östervärn: 4 200 bostäder, 4 300 arbetstillfällen.

Rosengård, Amiralsstaden: 2 000 bostäder, 700 arbetstillfällen.

Källa: Malmö stad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

28-årig man åtalas för mordförsök

Mannen ska ha skjutit flera skott och orsakat livshotande skador.

André Kvist

André Kvist

Kl.14:48, 19 januari, 2018

28-årig man åtalas för mordförsök
Offret fick allvarliga skador. Foto: Pixabay.

Det var den 7 juli förra året som 28-åringen ska ha skjutit mot en jämnårig man med flera skott på Dicksons vägRosengård.

Målsägande träffades av en kula på höger överarm och en i höger höft, samt på buken. Skadorna bedöms ha varit livshotande. Han fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Händelserna ska ha inträffat vid en parkering bakom en restaurang på Rosengård centrum. Polisen larmades till platsen strax efter skottlossningen klockan 14.17.

Polisens chef för grova brott Claes Hermansson har tidigare sagt att detta mordförsök står ut gentemot andra. Dels för att det inträffade mitt på dagen bland folk, men även för att offret inte var känd av polis sedan tidigare.

– Han kan klart ha flugit under vår radar, men som det ser ut nu kan han inte kopplas till någon grov brottslighet, sade han i dagarna efter händelsen.

Den åtalade 28-åringen är hemmahörande i Malmö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Amerikansk strategi ska stoppa skjutningarna

"Group violence intervention" ska till våren testas i Malmö.

André Kvist

André Kvist

Kl.13:40, 19 januari, 2018

Amerikansk strategi ska stoppa skjutningarna
Amerikansk polis i full kravallutrustning. Foto: Pixabay.

Polisen hämtar nu in metoder från USA för att sätta stopp för skjutningarna. Strategin ”Gropup violence intervention” ska testas i Malmö under våren, rapporterar Sveriges Radio.

– Den går ut på att olika aktörer i samhället, främst polisen och kommunen, ger ett avskräckande budskap till kriminella grupperingar inför en eventuell skjutning. Men samtidigt ska de erbjuda en hjälp ur den kriminella världen, säger Johan Gustavsson, verksamhetsutvecklare på Nationella Operativa Avdelningen (NOA), till radion.

LÄS MER: Polisen: ”Kan komma att se fler skottlossningar”

– Den har visat sig vara väldigt framgångsrik i de städer i främst USA som man har prövat det här.

Samtidigt satsar polisen på fortsatt kameraövervakning och kroppsburna kameror på poliser. I Malmö fortsätter projektet med sensorer på specifika platser som ska larma direkt om det sker en skottlossning.

En annan metod som lånas från Storbritannien kallas ”Family liasion officer”. Då ska särskilda utredare ha kontakt med brottsoffers anhöriga och således få mer information.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Tullverket förstärker sin närvaro på postterminalen i Toftanäs

Tullverket sätter press på Postnord som chockhöjer avgiften för paket från Kina.

André Kvist

André Kvist

Kl.09:00, 19 januari, 2018

JUST NU: Tullverket förstärker sin närvaro på postterminalen i Toftanäs
Tulltjänstemän vid Lernacken i Malmö. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Under torsdagens möte mellan Tullverket och Postnord krävde den första parten en handlingsplan som ska presenteras den 1 mars i år. Extremt många beställningar från tredjeland, alltså länder utanför EU, av privatpersoner har gjort att man vill säkerställa att moms tas ut från första kronan av alla varors värde.

– Vi är naturligtvis medvetna om att det här är en bekymmersam situation med de stora volymer postorderförsändelser med låga värden som det handlar om, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för Effektiv handel vid Tullverket.

Medvetenheten hos konsumenter måste öka. Det är i syvende och sist konsumenterna ansvar att betala in moms från varor som kommer från tredjeland. Att beställa lågprisvaror från till exempel Wish och Alibaba kommer bli dyrare.

Samtidigt ser myndigheterna en risk i att beställa varor från länder utanför EU, det kan vara piratkopior, farliga föremål eller andra restriktionsvaror.

– Vi prioriterar vår kontrollverksamhet utifrån parametrarna risk och väsentlighet. Hittills har vi prioriterat restriktionsvaror i postflödet. Men nu, när vi ser hur näthandeln ökar explosionsartat, behöver vi vidta åtgärder för att också säkra uppbörden i det flöde av varor som kommer in med postorderbeställningar från tredjeland. Med facit i hand kan jag säga att vi borde ha tidigarelagt den analys av postflödet som vi påbörjade i höstas, säger Åsa Wilcox.

Tullverket förstärker nu sin kontrollnärvaro på Arlanda och Toftanäs postterminaler.

– Vi kommer prioritera kontrollerna i dessa flöden, exakt hur vi gör går jag inte in på, säger Michaela Linderoth, pressekreterare Tullverket.

Andra åtgärder som myndigheten planerar är bland annat att utbilda Postnords personal i tullfrågor och genom en informationsinsats under året öka medvetenheten hos konsumenter.

Postnord inför en ny avgift för paket från Kina. Utöver moms på 25 procent av värdet så införs nu en administrationsavgift på 125 kronor per paket, det skriver Breakit.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger Thomas Backteman till nyhetssajten.

Dessutom kommer leveranstiderna att bli längre.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng