Maskerade rånare sköt man i huvudet: ”Hade kunnat sluta mycket illa”

Under söndagskvällen stormade två maskerade män en lokal i Malmö och gick till våldsam attack.

Oskar Olsson

Oskar Olsson

Kl.10:45, 17 juli, 2017

Maskerade rånare sköt man i huvudet: ”Hade kunnat sluta mycket illa”

Det var vid 18:20-tiden under söndagen som polisen fick larm om en skottlossning vid Persborgs torg, i Malmö. Enligt polisens uppgifter ska två maskerade män gått in i en lokal och tilltvingat sig kontanter. I samband med detta ska en person ska ha blivit skjuten i huvudet, men klarat sig med lindriga skador, eftersom skottet snuddade vid huvudet.

–  Vi har inte kunnat slå fast om ifall det har varit meningen att skottet skulle avlossats. Men i vilket fall förmildrar det inte omständigheterna, det här hade kunnat sluta mycket illa, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

De maskerade männen flydde sedan från platsen och är fortfarande på fri fot. Ambulans kallades till platsen där man kunde konstatera att den skjutna mannen mirakulöst klarat sig från allvarligare skador.

Händelsen klassas som försök till dråp, grovt olaga vapeninnehav samt grovt rån. Polisen söker nu vittnen till händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Inför katastrofen – Malmöborna sämst rustade

Kan få stora konsekvenser.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:01, 22 november, 2017

EXTRA: Inför katastrofen – Malmöborna sämst rustade
Foto: Pxhere

Om Skåne och Malmö skulle drabbas av en naturkatastrof är medborgarna sämst rustade i landet, visar en rapport från teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang kallad Samhällsbarometern. 

Samtidigt visar siffrorna att de som bor i Skåne och Malmö inte känner någon oro för katastrofen eftersom man inte vidtagit så omfattande åtgärder.

Faktum är att Skåne hamnar etta på listan över de län där invånarna är sämst förberedda, strax före Kronobergs län.

– Vi drabbas oundvikligen av olika naturkatastrofer emellanåt och vi måste därför bygga våra städer för att de ska klara olika händelser, exempelvis snöstormar och kraftiga regnmassor. Om vi inte tar hänsyn till detta kan det på sikt få stora konsekvenser, säger Per Hedebäck, vd på Projektengagemang.

Östgötarna är de som främst oroar sig för att något ska inträffa. Så många som var fjärde person i Östergötland har nämligen gjort någon sorts förberedelse inför en eventuell naturkatastrof, visar Samhällsbarometern.

De som förberett sig har främst bunkrat upp med ficklampor, batterier och konserver. Hela 59 procent av de tillfrågade i landet har dessutom sökt information om hur man bör agera vid en naturkatastrof.

Samtidigt uppger majoriteten att de inte skulle klara sig i sitt hem längre än en vecka. Enligt undersökningen anser de flesta inte heller att deras städer är tillräckligt rustade för olika katastrofer. Främst är det krisberedskapen för terrorattentat och sjukdomsepidemier som oroar.

Tio procent av de tillfrågade i Skåne uppgav att de var lite förberedda för katastrof medan tre procent uppgav att de var väl rustade. Siffror som alltså placerar Skåne på plats nummer ett över län med sämst förberedelser.

Bäst rustade är man i Östergötland, Blekinge och Norrbotten.

Totalt frågades 2 500 personer i åldrarna 18 till 74 år i landet om sina förberedelser inför en eventuellt annalkande naturkatastrof.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man jagade åttaåringar med gren – misstänks för flera brott

En man i 40-årsåldern har utsatt flera personer i Malmö för olaga hot och misshandel. Om han döms för brott riskerar han över 100 000 kronor i böter.

Mia Martelleur

Kl.17:46, 22 november, 2017

Man jagade åttaåringar med gren – misstänks för flera brott
ARKIVFOTO: Casper Johansson

En man i 40-årsåldern står åtalad vid Malmö tingsrätt för flera brott. Bland annat ska mannen i maj 2017 ha utsatt en familj för olaga hot genom att jaga dem – beväpnad med en gren. De yngsta i familjen var vid tillfället åtta år gamla.

Mannen ska ha skrikit och sprungit efter familjen, vilket enligt åtalet skapat allvarlig rädsla hos familjemedlemmarna för deras egen och familjens säkerhet.

Åklagaren yrkar nu på att mannen, om han döms för olaga hot, ska betala 7 000 kronor i skadestånd vardera till familjen för kränkningarna.

Mannen åtalas också för att i september ha dragit en kniv mot en person samt hotat att döda honom. Vid samma tillfälle ska han även ha kastat en kruka i huvudet på personen och sedan jagat efter personen som flydde på cykel.

Senare under samma dag ska den misstänkta ha gett sig på ett par i en bil genom att slå på bilen med en gren så det uppstod skador för över 25 000 kronor. Han ska även ha velat att paret skulle kliva ur bilen så att han kunde slå dem.

Nu riskerar mannen att få betala sammanlagt 80 169 kronor till samtliga utsatta den aktuella dagen, om tingsrätten finner honom skyldig.

Den 16 oktober, i samband med flera brott på Möllevångstorget, greps mannen av polis. Då ska den misstänkta ha slagit till en annan man i ansiktet för att sedan ta upp två avslagna glasflaskor och hotfullt rört sig mot mannen.

I samband med detta försökte en kvinnlig polis ingripa, varpå mannen riktade två avslagna glasflaskor mot henne och började röra sig hotfullt mot henne.

Sedan dess har mannen suttit frihetsberövad. Åklagaren yrkar nu på 19 000 kronor i skadestånd till mannen och 10 000 kronor till polisen.

Utöver dessa brott står mannen även åtalad för två brott mot knivlagen, ännu ett olaga hot samt försök till grov misshandel.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför har Malmöbutiken skyltat med Game of Thrones

Jon Snow, Daenarys Targaryen, Brienne av Tarth och många fler finns i second hand-butikens skyltfönster.

André Kvist

André Kvist

Kl.17:00, 22 november, 2017

Därför har Malmöbutiken skyltat med Game of Thrones
Foto: André Kvist/24Malmö.

Intresset för Emmaus Björkå på Södra Förstadsgatan är stort just nu. Många personer stannar utanför för att titta närmare och ta bilder på deras skyltfönster. Nog är det anmärkningsvärt att möta väldigt genuina karaktärer  från tv-serien (och böckerna) Game of Thrones.

Utöver att skyltdockornas utstyrsel är både vacker och betagande så finns det även julklappsrim till fiktiva släktingar med en ”något rutten människosyn”.

– Precis som många andra har vi en tradition att göra just julskyltningarna ute extra pampiga, men samtidigt är vår grej att prata politik. Förra årets bittra brev till jultomten blev en succé och därför lät vi också texter vara en del av idén även i år, säger Anna Fors, butikskommunikatör på Emmaus Björkå, som tillsammans med kollegan Angelica Norén ligger bakom konceptet.

Tidigare har Emmaus Björkå använt sina skyltfönster som politisk scen och det genomsyrar även i denna framställda människosyn.

– Det passar bra att kombinera med just Game of Thrones. Det går också att spåra de sju diskrimineringsgrunderna som omfattas av diskrimineringslagen, en i varje julklappsrim.

Personerna som går att se är Arya Stark, Sansa Stark, Jon Snow, Brienne av Tarth, Daenerys Targaryen, Melisandre och Margaery Tyrell. Även i valet finns av karaktärer finns det en tanke bakom.

– Min favorit är Arya Stark som vid ung ålder blir lämnad åt sitt öde och går sin egen väg i kampen för rättvisa, säger Angelica Norén.

Men en högst viktig karaktär saknas, enligt Anna Fors.

– Min favoritkaraktär i Game of Thrones är egentligen Tyrion Lannister, och jag önskar att det fanns skyltdockor som bättre kunde representera mänskligheten så som den verkligen ser ut i alla dess variationer. Om det funnits skyltdockor som kortväxta så hade Tyrion haft en paradplats i årets julskyltning!

Besökare har varit väldigt positiva till second hand-affärens annorlunda julskyltning. Men att få ihop dessa medeltida munderingar måste ha varit svårt kan man tro.

– Det gick faktiskt lättare än väntat. Butikspersonal och prylsortering har samarbetat med att samla ihop passande saker, sen går det mesta att lösa med lite fantasi. Vill tillägga att inget av detta varit möjligt utan våra givare som skänkt alla fina saker.

Vill man själv klä sig som Jon Snow eller Sansa Stark får man passa på den 12 januari, klockan 10 kommer skyltningen säljas ut.

Från skyltfönstret kan vi framöver vänta oss fler intressanta och tankeväckande expositioner.

– Så som samhället ser ut idag är det viktigare än någonsin att alla som kan, använder sina röster och gör motstånd mot allt hat, rasism, våldtäktskultur, klassklyftor, brott mot mänskliga rättigheter och liknande. För oss är det fortfarande obegripligt att inte fler verksamheter vågar säga ifrån. Vi kommer i alla fall att fortsätta med det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis slog till mot bostad – fann cannabisodling

En ombyggd dator användes för växtodlingen.

Mia Martelleur

Kl.16:39, 22 november, 2017

Polis slog till mot bostad – fann cannabisodling
MONTAGE: Pixabay / Casper Johansson

En man i 25-årsåldern står åtalad vid Malmö tingsrätt för narkotikabrott. Mannen har enligt åtalet olovligen framställt en okänd mängd cannabis och förvarat eller innehaft sammanlagt 309,06 gram cannabispreparat i sin bostad.

Narkotikabrottet ska ha inträffat kring oktober 2014, men det är först nu som åtal väcks mot mannen. Med i bevisningen finns beslagtagen narkotika, digitalavåg, redlinepåsar samt en dator som ska vara ombygg till växtodling.

Mannen har erkänt förvaring och innehav i förhör men förnekar framställning av narkotikan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

33-åring som avlossade skott i bil häktas

Mannen är misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

André Kvist

André Kvist

Kl.15:27, 22 november, 2017

33-åring som avlossade skott i bil häktas
Foto: Arkiv.

Natten till söndag avlossade den misstänkta 33-åringen sitt vapen i en bil. Nu häktas av på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott, det skriver Sydsvenskan.

Som 24Malmö tidigare rapporterat så fann polisen efter husrannsakan i mannens hem även narkotikaklassat dopingpreparat och cannabis.

LÄS MER: Pistolman misstänkt för förberelse till mord

Ingen person kom till skada vid händelserna i närheten av Värnhemstorget och polisen vill inte gå in på varför vapnet avlossades eller vart mannen var på väg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng