Då startar Malmö Food Truck Festival – här är listan på matvagnar

Listan över de food trucks som kommer att finnas på Malmö Food Truck Festival är klar.

Lisa Horn

Kl.20:03, 3 maj, 2017

Då startar Malmö Food Truck Festival – här är listan på matvagnar
Foto: wikimedia commons/pixabay

En festival som är helt tillägnad food trucks kommer att arrangeras i Malmö för första gången.

Det är sista helgen i maj som festivalen kommer att äga rum och platsen är Magistratsparken.

LÄS MER: Euroropaunik food truck kommer till Malmö

På plats kommer ett tjugotal matvagnar att finnas och sammanlagt kommer de i från sju olika länder.

– Food trucks är hett och det känns jättekul att få arrangera en festival enbart för den populära och uppskattade street food-kulturen, säger Rodrigo Lopez Calderon, projektledare för arrangemanget i ett pressmeddelande.

Utöver att äta kommer festivalbesökarna också att kunna spela boule, kubb och krocket samt delta i Malmö Konsthalls verkstad.

 

Här är listan på de matvagnar som kommer servera mat till festivalbesökarna: 

Casseroll (LUND) – Serverar grytor, soppor och nybakat bröd. Samlar in pengar för att bekämpa hungern i fattiga länder.

Crêpes á la carte (CPH) – Serverar crêpes.

El Jefe (CPH) – Serverar fusion-rätter från Mexiko, Argentina, Ecuador och Brasilien.

Gaston & Vega (KRISTIANSTAD) – Serverar vegetarisk och veganskt, bland annat grytor, soppor och burgare på skånska bönor.

Green Fries (MALMÖ) – Serverar pommes frites med dippsåser.

Indian Grill Sthlm (STHLM) – Serverar innovativa indiska rätter.

Ismobilen (CPH) – Serverar dansk glass.

Jeffrey’s Food Truck (STHLM) – Serverar sydamerikansk gatumat med fokus på chilensk gatumat.

KaffeRista (MALMÖ) – Serverar nyrostat kaffe.

Meal On Wheels (Casual street food) (MALMÖ) – Serverar hamburgare och tacos.

MJ’s Oriental Buns (MALMÖ) – Serverar asiatiskt influerad street food.

Nordic Street Food (MALMÖ) – Serverar nordisk gatumat på råvaror i säsong. Har utsetts till officiella mästarna bland Sveriges Food Trucks för sin sparrisklämma.

Papa’s Folkölsbar (MALMÖ) – Serverar öl som pilsner, saison eller suröl. Mellan 3,5 procent till alkoholfritt.

Rollin’ Bistro (GBG) – Serverar street food såsom tryffelburgare, Bahn mi hawaiianska husman.

SMAK (MALMÖ) – Serverar nyskapande rätter som friterade tuppvingar och pulled jackfruit.

Tacos y Burritos (HBG) – Serverar street food med Mexikanska smaker, oavsett allergier eller smakpreferenser.

Vegan Soul Train (STHLM) – Serverar helveganska rätter. Fokuserar på rättvisa, miljö och hälsa. Har också utsetts till nordisk mästare i Street Food.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sötchock när djurparken öppnar – björnungarna kikar ut för första gången

Här är björnungarna som just kommit ut ur ide.

Filip Beijer

Kl.20:22, 22 mars, 2018

Sötchock när djurparken öppnar – björnungarna kikar ut för första gången
Foto: Pressbild

Vintern har inte bara varit lång för oss människor. För två små björnungar på Skånes djurpark, har väntan varit lång. Nu har hade båda kikat ut för första gången.

De båda björnungarna är födda i januari och kom ut ur sitt ide tillsammans med sin mamma Ester.

På lördag öppnar djurparken och då kan besökarna, om de har tur, få sig ett möte med ungarna.

Djurparken satsar stort på 2018 och kommer bland annat att öka personalstyrkan märkbart. 100 personer har nyanställts inför öppningen.

–  I år kommer vi ha vi fler medarbetare än någonsin. 100 är nyanställda och 50 som redan arbetat här tidigare. Våra mateexpeditioner av djuren och medarbetarnas engagemang för att ge besökarna fantastiska upplevelser och att lära ut om djur och natur är en stor och viktig del av vårt uppdrag, säger Skånes Djurparks vd Kasper Schumacher i ett pressmeddelande.

Djurparken lockar med att ett flertal nyheter kommer att presenteras under våren och sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftig explosion i trapphus

(Uppdaterad 20.19) Larmet kom klockan 19.41.

Magnus Jansson

Kl.19:53, 22 mars, 2018

Kraftig explosion i trapphus
Foto: Bildbyrån

På torsdagskvällen ryckte blåljuspersonal ut till Spånehusvägen med anledning av en explosion inomhus. Larmet kom klockan 19.41.

Enligt uppgifter från polisen ska det röra sig om någon som smällt av en smällare i trapphuset. Det finns inga uppgifter om att någon skadats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Ny rapport – så hotas de skånska stränderna

Många av de skånska stränderna kan försvinna och byggnader kan drabbas av översvämningar. Länsstyrelsen har nu kartlagt vilka områden som är mest känsliga.

Henrik Nordell

Kl.17:53, 22 mars, 2018

EXTRA: Ny rapport – så hotas de skånska stränderna
Foto: Public domain pictures

En ny rapport från länsstyrelsen visar att många av de skånska stränderna hotas av erosion från havet. De har nu kartlagt hela kusten och kan konstatera att hälften av sandstränderna kan dra sig långt in mot land när vattnet stiger till följd av klimatförändringen. Det kan hota både hus och andra byggnader.

– Där sårbarheten är störst krävs sannolikt framtida åtgärder, men i andra fall kan kommunerna överväga att låta naturen ha sin gång, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Syftet med undersökningen har varit att ta reda på hur pass erosionskänsliga stränderna är och att hitta de mest utsatta områdena. Havet beräknas nämligen stiga en meter fram till år 2100 och på flera platser ligger byggnader nära stränderna.

Ett av de aktuella fall som diskuteras just nu är bostadsområdet Äspet i Åhus. Där har länsstyrelsen nyligen satt stopp för byggplanerna av två hus nära stranden. Enligt dem är det olämpligt att bygga så nära havet och de vill få till ett prejudikat. Att skydda bostäder med sandfodring är enligt myndigheten ingen långsiktig lösning.

– Men sandfodring kan knappast lösa alla erosionsproblem. Sand är en begränsad resurs och många kommuner är intresserade av den här lösningen. Det är rimligt att det finns en brytpunkt för vid vilken havsnivå det inte längre är försvarbart ur ekonomisk eller ekologisk synpunkt att strandfodra, säger Pär Persson.

Samtidigt är hälften av stränderna helt eller delvis oexploaterade inom ett område 300 meter från strandlinjen. Enligt länsstyrelsen kan det vara möjligt att låta de områdena förbli obebyggda och utvecklas fritt. Det vill säga att låta havet sluka en del av marken.

–Det betyder inte att stränderna försvinner, däremot är det sannolikt så att strandlinjen flyttas inåt. Erosion är en naturlig process och innebär sällan problem så länge bebyggelse och infrastruktur inte hotas. En förutsättning för att vi ska kunna behålla våra sandstränder är att de reträttområden som presenteras hålls fria från ny bebyggelse, säger Pär Persson.

FaktaFakta/ Här är ett urval av platserna som har undersöks:

Helsingborg: Råå Golf, söder om staden anses ha en måttlig erosion. Heabäcken (Rydebäck) ligger i samma klass, även om där finns restaurang och hotell nära stranden. Söder om Rydebäck är risken högre, då det inte finns någon sand som skyddar byggnaderna.

Bjärred/Lomma: Risken för erosion anses vara hög, eftersom att här finns väldigt liten volym sand på stranden. Strandlinjen beräknas kunna dra sig uppemot 170 meter mot land.

Malmö: Ribersborgsstrand är en tre kilometer lång sandstrand och ett populärt område att vistas på. Här anses erosionen vara måttlig. Anledningen är att stranden till stor del skapats för hand och inte består av särskilt mycket orosionskänslig sand. Under en 70-årsperiod har stranden utökats från 60 meter till flera hundra meter ut i havet.

Skanör: På strandtungan längst ut på udden går det inte att göra mätningar. Den anses ändå ha hög risk för erosion. Vid Ljunghusen kan strandlinjen dra sig långt in mot land. Orsaken är att området ligger lågt i förhållande till havet.

Ystad: Öster om Ystads hamn ligger en två kilometer lång strand, med Saltsjöbadet i närheten. Mellan 15-30 meter har redan eroderat bort, vid området har det strandfodrats. Det anses vara en fortsatt hög risk för erosion. Sandskogen ligger i samma riskklass.

Åhus/Äspet: På 1970- och 1980-talet lade fastighetsägare ut sten för att förhindra erosion. Den största delen av stranden har varit orörlig, medan en liten del har rört sig ett 20-tal meter in mot land. Området anses ha hög risk för erosion, där det största problemet är att det ligger fastigheter nära havet.

Åhus/Täppet: Här är området låglänt och strandlinjen förväntas dra sig längre in mot land, även om det inte skett någon märkbar förändring sedan 1940-talet. norr om Åhus är marken så låg att vattnet väntas dra sig uppemot 100 meter in mot land.

Ängelholm/Klitterhus: Strandlinjen har inte förändrats sedan 1940-talet. Erosionen anses vara mellan måttlig och betydande. Orsaken är att stormvindar tär på stranden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Motorcykel och bil i trafikolycka

(Uppdaterad 18.50) Larmet kom klockan 17.36.

Magnus Jansson

Kl.17:46, 22 mars, 2018

Motorcykel och bil i trafikolycka
Foto: Arkiv

På torsdagskvällen inträffade en trafikolycka på Videdalsvägen. Larmet kom klockan 17.36. Enligt larmuppgifterna ska det vara en motorcykel och personbil som är inblandade.

– Det står motorcykel i larmet, men jag är tveksam till att någon sådan är ute i det här vädret, så det kan vara en moped också. Vi är på plats och jag har inga uppgifter om skadeläget just nu, säger Calle Persson, presstalesperson på polisens ledningscentral, vid 18.15-tiden.

Enligt senare uppgifter från polisen ska mc-föraren eventuellt behövt uppsöka sjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 1200-talsmynt hittades under kyrkgolv

Ett välbevarat mynt från Valdemar II:s tid har hittats under arbetet med kyrkan i Burlöv.

André Kvist

Kl.15:56, 22 mars, 2018

EXTRA: 1200-talsmynt hittades under kyrkgolv
Ett äldre foto av Burlövs gamla kyrka, de äldsta delarna härstammar från 1100-talet. Foto: Wikimedia Commons.

Burlövs gamla kyrka ska få ett nytt värmeledningssystem, vilket innebär att bänkarna tagits bort och golvet brutits upp. Mitt under arbetet görs en häpnadsväckande upptäckt, vilket P4 Malmöhus var först att rapportera.

Under golvet hittades ett kalkbruksgolv från tidigt 1200-tal och ovanpå det har gudfruktiga människor dragit in rejält med smuts så att det har bildats ett jordgolv.

– I det trampande jordgolvet har man hittat ett mynt. Det är ännu inte exakt daterat men det är ganska fräscht och slaget någonstans mellan 1202 och 1241, alltså under Valdemar den andres tid, säger kyrkoherde Lena Petersson, till radion.

Mynt präglat under Valdemar II:s tid som kung av Danmark 1202-1242. Foto: Wikimedia Commons.

Mynt präglat under Valdemar II:s tid som kung av Danmark 1202-1242. Foto: Wikimedia Commons.

Allmänheten kommer till sommaren kunna se upptäckten och få mer information om fyndet.

– Det är väldigt spännande att se och känna att ”tänk här har funnit människor som har samlats till gudstjänst från 1100-talet”. Vi vet också att det förmodligen har legat en träkyrka där innan. Det har funnits kristna och bedjande ännu längre men nu ser vi alltså spåren av dem här på det trampade jordgolvet.

Man har även funnit en gravkammare men den kommer inte kyrkan låta gräva ut. Utan de döda kommer fortsätta vila i frid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng