Så får du lönen att räcka längre

Lönen har nyligen rullat in på kontot men ganska snart ekar plånboken tom igen. Känner du igen dig? I så fall kan följande tips vara någonting för dig.

Josefine Göransson

Kl.13:54, 27 mars, 2017

Så får du lönen att räcka längre
Foto: Pixabay

För vissa är det svårt att få lönen att räcka tillräckligt länge. Här är ett par tips på hur du kan undvika att pengarna tar slut för fort.

Se över dina utgifter:
– Man kan spara väldigt mycket på att få ned räntan på sitt bolån, skaffa ett bättre elavtal och mobilabonnemang. Man kanske inte behöver Netflix och HBO? Skriv ned vilka utgifter du har och titta på om du kan få bättre avtal. De flesta kan genom att se över försäkringar och avtal spara flera hundralappar i månaden, säger sparexperten Christina Söderberg till Metro.

Skippa onödiga inköp:
Fundera över om du gör några onödiga inköp under dagen. Kanske tar du en macka eller kaffe på väg till jobbet. Små summor kan verka obetydliga men när de slås ihop kan det bli stora utgifter.

Ta med matlåda till jobbet:
Genom att ta med dig en matlåda till jobbet istället för att gå ut och äta kan du spara många kronor per månad.

Ta cykeln till jobbet:
Du kan även spara pengar genom att ta cykeln eller gå till jobbet. På så sätt slipper du onödiga bensinkostnader och slitage på bilen.

Vänta tills det blir rea:
– Det är reor hela tiden så om man har lite kontroll på sig själv så kan man vänta tills det man vill ha är på rea. Det kan man spara väldigt mycket pengar på, säger Christina Söderberg till Metro.

Utnyttja rabattkuponger och koder:
Innan du ska handla antingen via nätet eller i butik kan det vara värt att se ifall det finns rabatter att tillgå.

Skriv upp alla dina inköp:
Genom att skriva upp alla dina köp får du en bra överblick av vad du lägger pengar på. Därefter kan du fundera kring om det finns något du skulle kunna dra in på.

Gör en budget:
Att göra upp en budget kan hjälpa dig att inte lägga pengar på onödiga saker.

– Vissa tycker till och med att det blir kul. Man kanske bestämmer att man får lägga 500 kronor på kläder en månad. Om man då inte gör det kan man köpa för 1 000 kronor nästa månad i stället, säger Christina Söderberg till Metro.

Ha koll på ditt bankkonto:
Enligt Christina Söderberg är det bevisat att man spenderar mindre pengar om man använder sig av kontanter. Anledningen är helt enkelt för att det känns som att man gör av med mer pengar då. Det kan därför vara bra att ha koll på hur mycket pengar som finns på ditt kort för att få en förståelse för hur mycket du kan spendera.

Spara:
Sist men inte minst – spara. Även om det inte är många slantar du har kvar efter alla utgifter är det bra att spara. Genom att sätta upp ett automatiskt sparande så fort lönen trillar in kommer du knappt ens märka av att du sparar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil började brinna vid skola

(Uppdaterad 21.42) Larmet kom vid 21.15-tiden.

Magnus Jansson

Kl.21:29, 19 mars, 2018

Bil började brinna vid skola
Foto: Arkiv

På måndagskvällen började en personbil brinna på Stensjögatan, vid en parkering intill Mariaskolan. Larmet kom klockan 21.14.

– Branden släcktes ner med en pulversläckare och eftersläcktes med lite vatten. Det fanns ingen spridningsrisk och vi har lämnat platsen nu, säger Håkan Månsson, inre befäl på räddningstjänsten, vid 21.35-tiden.

Ärendet har övergått till ett polisiärt ärende för att utreda hur branden startat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mamma med barnvagn mitt i våldsam polisjakt: ”Hade vi gått där hade vi varit döda”

Bilen kraschade rakt in i en stolpe och voltade. Bara meter ifrån kollisionen gick Helena med sin son sovandes i barnvagnen.

Filip Beijer

Kl.19:05, 19 mars, 2018

Mamma med barnvagn mitt i våldsam polisjakt: ”Hade vi gått där hade vi varit döda”
Foto: Privat/Pxhere

Det var strax efter lunchtid på söndagsdygnet som Helena var ute och promenerade med sin son i barnvagnen. De båda hade precis passerat parken vid Heleneholms slott och gick vidare mot skolområdet alldeles intill.

Plötsligt hörde och såg Helena hur en bil kom körandes i hög hastighet på den smala vägen. Hack i häl jagade en polisbil.

Den flyende föraren tappade snabbt kontrollen, krockade med en stolpe och voltade våldsamt så att bilen hamnade upp och ner.

– Det var helt sjukt, att det händer där på den smala vägen, där jag brukar gå med hundarna och min grabb. Hade man gått där hade man varit död, säger Helena som blev ögonvittne till kraschen.

Hon berättar att en kvinna kom gående på samma sida som bilen krockade med lyktstolpen.

– Hon trodde hon skulle dö. De kom kom så jävla fort och det small rejält.  Hon kom ram till mig och var helt chockad. Nej det var riktigt vidrigt, säger Helena.

I samband med att bilen kraschade rusade poliser fram för att ta hand om den skadade föraren som låg fastklämd. Fler och fler enheter kallades till platsen men mannen kunde inte transporteras till ambulans förrän brandkåren klippt ut honom.

Föraren hade flytt ifrån en poliskontroll på Eriksfältsgatan strax innan jakten började eftersom bilen var anmäld stulen sedan början av mars.

Helena ställer sig dock frågande till varför polisen valde att fullfölja jakten när den körde in i ett tätbebyggt stadsområde. Granne med olycksplatsen ligger ett välbesökt gatukök, ett ålderdomshem, en skola och en idrottsplats.

– Jag har lite svårt att förstå varför polisen jagar dem där inne. Där är mycket folk och det är ren tur att inga barn var där och lekte precis då.

Beslutet om att avbryta eller fortsätta en biljakt tas av ett befäl hos polisens ledningscentral. På söndageftermiddagen hann aldrig beslut tas innan bilen kolliderade med stolpen.

– I detta fallet har händelseförloppet varit så kort att det i princip bara kommit till vår kännedom innan han kolliderade med stolpen, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Calle Persson berättar att polisen har tydliga rutiner när det gäller efterföljande av misstänkta i trafiken och att ett beslut ska tas snabbt i en skarp situation.

– Generellt sett är det så att när en patrull börjar ett förföljande ska de ropa upp till ledningscentralen och då ska ett beslut tas härifrån. Vi har ett antal omständigheter i beaktande, så som tidpunkt, plats, trafikintensitet och hastighet. Men även vilket brott som föraren är misstänkt för.

I efterhand, kunde man gjort på något annat sätt?

–Som vi har förstått det ska man ha ropat upp direkt. Sen är det klart, det finns en viss fördröjning från det att man kopplar upp tills att ett beslut tas, men i bästa fall går det på fem sekunder. I det här fallet har det gått väldigt fort innan efterföljningen avslutas, säger Calle Persson.

Fotnot: Helena heter egentligen något annat. 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna i 95-årsåldern bestulen i sitt hem av okända personer

Polis larmades till platsen.

Magnus Jansson

Kl.18:48, 19 mars, 2018

Kvinna i 95-årsåldern bestulen i sitt hem av okända personer
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På måndagseftermiddagen larmades polis till en lägenhet på Humanistgatan, skriver polisen på sin hemsida.

Där ska en kvinna i 95-årsåldern ha blivit bestulen i hennes bostad. Två okända yngre kvinnor ska ha tagit kvinnans plånbok från hennes väska som hängde runt halsen. Händelsen inträffade vid 15.30-tiden och bankkort, körkort och kontanter fanns i plånboken.

Enligt beskrivningar från kvinnan ska de misstänkta personerna vara i 20-årsåldern. I nuläget är ingen gripen för brottet, rapporterar polisen. Ärendet rubriceras som grov stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två bilar krockade vid rondell: ”Vi kommer skriva en anmälan”

(Uppdaterad 18.35) Larmet kom vid 17-tiden.

Magnus Jansson

Kl.17:13, 19 mars, 2018

Två bilar krockade vid rondell: ”Vi kommer skriva en anmälan”
Foto: Bildbyrån

Vid 17-tiden på måndagen kolliderade två personbilar i rondellen vid   Drakagatan och Långhusgatan.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen och enligt initiala uppgifter skulle någon form av läckage ha uppstått från en av de involverade bilarna.

Vid 17.35-tiden meddelade polisen att ingen person kommit till skada vid händelsen. Det är inledningsvis oklart om någon av parterna är misstänkt för brott.

– Vi kommer skriva en anmälan om trafikolycka, sedan får vi se vad som framgår, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utländska Malmöbor får rösta

Cirka 578 000 utländska medborgare får rösta i kommunvalen i Sverige.

Michael Olsson

Kl.16:58, 19 mars, 2018

Så många utländska Malmöbor får rösta
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att ungefär 578 000 utländska medborgare får rösta i kommunvalen runtom i landet. På kommunnivå varierar andelen utländska medborgare i väljarkåren kraftigt.

– Generellt är valdeltagandet bland utrikes födda betydligt lägre än bland inrikes födda, säger Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Det låga valdeltagandet beror enligt Darvishpour på en rad faktorer, bland annat om man kommer från ett demokratiskt samhälle eller diktatur, hur länge man har bott i landet samt socioekonomiska förhållanden. Även aspekter som hur delaktig personen känner sig i samhället samt bristen på kunskap avgör.

– En kombination av att sprida mer kunskap, ett klart inkluderande antidiskrimineringsbudskap och att lyfta fram fler människor med utländsk härkomst som förebilder skulle kunna öka motivationen bland utrikes födda att rösta, menar han.

Rikssnittet på utländska medborgare som är röstberättigade till kommunvalet ligger på sju procent. I Malmö är 31 603 utländska medborgare röstberättigade, vilket motsvarar tolv procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng