Bröllopsfotografen Emma möter ”mansplaining” i sin vardag

Hennes passion för att fotografera och dokumentera kärleksparens lyckligaste dagar kantas också av män som ifrågasätter hennes professionalitet.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.18:01, 8 mars, 2017

Bröllopsfotografen Emma möter ”mansplaining” i sin vardag
Emma Watson möter män som ska visa hur man fotograferar, trots att hon är professionell bröloppsfotograf. Foto: Lisa Horn

Det började när 13-årige Emma Watson klickade in på brorsans nedladdade Photoshop och upptäckte att hon kunde förändra bilderna, höja ljuset och lägga på filter. Det ville hon direkt göra på sina egna bilder och på två röda sprang hon runt med familjens webbkamera i högsta hugg.

Idag är hon bröllopsfotograf, driver eget företag och tar i snitt femtusen bilder per bröllop. Från det att bruden sminkas tills att de sista gästerna kastar in handduken på småtimmarna.

”Jag såg filmen Bröllopsfotografen, blev inspirerad, och tänkte att; det här kan jag göra bättre”

När Emma Watson såg filmen Bröllopsfotografen öppnades vägen in i yrket för första gången på riktigt.

– Jag började fotografera polare som 13-åring och sen sparade ihop pengar till en digitalkamera. Sen köpte jag min första systemkamera 2009. Jag såg filmen Bröloppsfotografen, blev inspirerad, och tänkte att; det här kan jag göra bättre, och såg plötsligt att jag kunde få extra pengar under gymnasiet, säger Emma Watson.

Efter uppdrag bland släkt och bekanta bestämde hon sig, i takt med studenten, för att starta egen firma.

– Jag började marknadsföra mig på riktigt. Började lägga upp bilder i sociala medier och köpte två Facebook-annonser, sen rasslade bokningarna in.

Som en fluga på väggen
På bröllopen är Emma Watson flugan på väggen. Hon talar om vikten av att fånga hela stämningen och inte bara brudparet. Den glädjegråtande personen på tredje bänkraden kan räkna med att hamna på bild.

Med uppdraget att få kundens lyckligaste dag i livet på bild kommer med en viss press.

– Nu går det väldigt på rutin, man måste vara supersocial för att landa i en sån dag. Men det är en viss press, levererar du inte har du sabbat deras dag.

Stress för att en blombukett levereras en timme för sent eller småbråk mellan brud och brudgum tillhör inte ovanligheterna. Något som riskerar att synas på bild.

– Jag har varit med och brudparen när de börjat bråka för att de är stressade över att allt ska klaffa. Ibland får jag gå in och påminna om att det är deras kärlek det gäller, säger Emma Watson.

”Bara för att jag är tjej, ung och lite gullig så tror de att de kan visa mig hur jag ska göra mitt jobb.”

Möts av motgångar som kvinna
Som kvinna i yrket märker hon hur hon bemöts på ett annat sätt än hennes manliga kollegor.

Mina manliga kollegor bemöts som proffs. Vi kvinnliga fotografer misstas ofta för att vara bekanta eller någon som känner någon. Det är ofta folk inte tror att jag faktiskt jobbar med det här förrän jag visar mina tidigare jobb, säger Emma Watson.

Män, i alla åldrar, som kommer fram och pratar om tekniken eller ska visa hur man tar bra bilder är snarare regel än undantag.

– Hela tiden i mitt yrke möts jag av ”mansplaining”. Det är män som kommer fram och frågar om jag inte ska fota med blixt, eller inte tror att jag vet vad jag gör. Bara för att jag är tjej, ung och lite gullig så tror de att de kan visa mig hur jag ska göra mitt jobb, säger Emma Watson.

Hon upplever att det är jobbigt att möta männen, när hon är mitt i uppdraget och måste vara professionell.

– Det ingår i mitt yrke att jag alltid behöver vara trevlig, så när situationerna uppstår kan jag aldrig ta debatten.

Som bröloppsfotograf stannar hon kvar på bröllopet långt in på småtimmarna. Då är det inte heller ovanligt att hon träffar på samma män som tar sig friheter efter att ha sänkt några glas.

– Framåt småtimmarna är det samma gubbar som kommer och raggar och då är det fortfarande svårt, men då kan jag säga ifrån, någonstans går ju gränsen. Då är jag mycket tydlig, säger Emma Watson.

Men kärleken till jobbet vinner ändå över kommentarerna i längden.

– Bortsett från mäns ständiga kommentarer så är ju det här yrket så otroligt givande, tacksamt och glädjefyllt. Jag tror jag aldrig kommer sluta med det. Gubbstruttarna får ju inte heller vinna, säger Emma Watson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Judiska församlingen utsatt för hot om sprängning

"Vi ser naturligtvis allvarligt på det".

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.21:48, 12 december, 2017

Judiska församlingen utsatt för hot om sprängning
Synagogan i Malmö. FOTO: Filip Beijer.

Under tisdagen utsattes den judiska församlingen i Malmö för ett hot om sprängning. Händelsen började med att två yngre personer som utgav sig för att komma från Palestina bad om att få träffa judar.

– Vi bad dem lämna sina namn för att kunna ordna ett möte längre fram men det var de inte intresserade. I stället skrek de något om att de ville kasta en bomb på oss och sprang sedan från platsen, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, till Kvällsposten.

Händelsen inträffade vid lunchtid och polis har varit på plats.

– Vi blev skickade dit med anledning av att det uttalats hot mot platsen av personer. Polis har varit där och gjort vissa utredningstekniska åtgärder, men vi vill inte gå ut med exakt vad, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Händelsen är rubricerad som olaga hot mot grupp och ärendet sköts av polisens hat- och demokratibrottsgrupp, berättar Anna Göransson.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det och står i tät kontakt med den judiska församlingen i Malmö, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil krockade med parkerad bil

Händelsen inträffade vid klockan 20.45 i centrala Malmö.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.21:03, 12 december, 2017

Personbil krockade med parkerad bil
Foto: PŠär Olert / Bildbyrån.

Vid klockan 20.45 på tisdagen inträffade en trafikolycka i centrala Malmö. Det var en personbil som körde in i en parkerad bil på Lundavägen i Värnhem.

– Vi är på plats men det är oklart i övrigt, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Samtliga personer som var inblandade i olyckan tog sig ut ur sina fordon, enligt SOS alarm.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beväpnade rånare slog till mot butik i Malmö

Flera polispatruller åkte till platsen för att leta efter gärningsmännen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.18:16, 12 december, 2017

Beväpnade rånare slog till mot butik i Malmö
Foto: Casper Johansson.

Flera polispatruller skickades till en butik på Cederströmsgatan under tisdagskvällen med anledning av ett väpnat rån. Larmet inkom till polisen strax efter klockan halv sex.

Det rörde sig om tre maskerade gärningsmän som slog till mot möbelvaruhuset. Rånarna var beväpnade med kofot som de hotade kassapersonal med.

– Hittills har vi inte fått in några fysiska skador. Men det är en händelse som kan göra folk chockade och så. Men inga fysiska skador, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Gärningsmännen har troligtvis fått med sig kontakter från brottsplatsen.

Polisen är på plats i området och letar efter gärningsmännen.

– Ingen är gripen, men vi är på plats. Jag kan inte säga exakt hur det ser ut i nuläget, men arbetet fortsätter, säger Anna Göransson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Miljonsatsningar för klimatsmarta projekt delas ut

37 skånska projekt får stöd från Naturvårdsverket för att minska koldioxidutsläppen med den största summan hittills.

André Kvist

André Kvist

Kl.17:59, 12 december, 2017

EXTRA: Miljonsatsningar för klimatsmarta projekt delas ut
På flera platser konverterar man nu eldningsolja. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Nu har ytterligare 37 skånska projekt fått stöd från Klimatklivet med drygt 153 miljoner kronor. Stödet, som beviljas av Naturvårdsverket men handläggs av Länsstyrelsen i Skåne, har under året haft fyra sökomgångar.

I den senaste omgången gick 121,5 miljoner kronor till Gasum AB:s nya biogasanläggning i Bromölla. Flera lantbruksföretag har också beviljats stöd.

– I denna omgång har fler jordbruksföretag hittat till Klimatklivet. Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

För Malmös del handlar det framförallt om laddningsstationer och utbyggnad av denna infrastruktur.

– Malmö som en stor tätort är ännu mer påverkade av trafikproblem och utsläpp av fossila bränslen. Ska man kunna byta till el eller fossilfritt så måste det finnas möjligheter att tanka eller ladda. Vi ser att fler och fler bostadsrättsföreningar, företag och fastighetsbolag för detta. Det känns som att vi är på rätt väg.

Sedan starten 2015 har Klimatklivet beviljat 142 åtgärder i Skåne. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid. Nationellt har 2,6 miljarder kronor delats ut i stöd.

– Det blir fler som söker för varje omgång, vi ser att det ökar och nu senast i november var det rekordmånga. Får vår del är det glädjande säger Sandra Johanne Selander.

Den senaste omgången avslutades i november. I början av nästa år kommer besluten från Naturvårdsverket.

FaktaBeviljade stöd 

Projekt                                          Kommun              Summa

Laddstolpar                                Staffanstorp          20 540 kr
Laddstolpar för elfordon              Malmö                  35 750 kr
Halmpanna/ bioenergilager       Trelleborg         3 000 000 kr
Laddstation                                   Lund                167 125 kr
Laddningsstation                          Lund                  57 500 kr
Smart boendeladdning              Malmö                  56 250 kr
Hemmaladdning                       Lomma                 28 125 kr
Laddsystem för elfordon           Lomma                 42 820 kr
Publik laddning kundparkering     Lund                 33 975 kr
Intern laddning                       Landskrona            66 500 kr
Byggnation biogasstation       Kristianstad       5 600 000 kr
Laddstationer                         Helsingborg          110 000 kr
Ladustationer Scylla                 Malmö                165 000 kr
Laddstationer Unionen          Helsingborg           550 000 kr
Biogasanläggning i Nymölla     Bromölla      121 500 000 kr
Tankstationer biodrivmedel         Malmö           1 890 000 kr
Laddstationer Hyllie Alle             Malmö              110 000 kr
Laddstationer Pulpeten 1           Malmö                44 000 kr
Intern laddning                      Ängelholm             186 000 kr
Konvertering från olja          Hässleholm          4 275 000 kr
till pellets och flis.
Konvertering eldningsolja      Trelleborg             441 000 kr
till bioolja
Konvertering eldningsolja        Malmö                436 500 kr
till bioolja
Installation av laddstationer      Höör                    75 000 kr
Laddsystem för elfordon           Lund                    70 000 kr
Laddstationer Mobilia              Malmö                 825 000 kr
Publik laddning kundparkering Ystad                   50 820 kr
Konvertering från eldningsolja Klippan            4 983 750 kr
till träpellets
Konvertering från eldningsolja  Lund               3 410 000 kr
till träpellets
Ersättning av fossil naturgas   Åstorp              2 430 000 kr
med biobränsle
Laddstation                              Ystad                    90 000 kr
Installation av ladustationer    Malmö                   66 000 kr
En knuff i maträtt riktning        Skurup                394 900 kr
Laddsystem för elbilsladdning  Lund                   115 000 kr
Laddinfrastruktur utbyggnad Malmö & Lund       190 000 kr
Snabbladdning i Malmö          Malmö                  240 000 kr
Energikonvertering               Höganäs              1 395 000 kr

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil började brinna efter olycka

Flera fordon var inblandade i händelsen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.16:40, 12 december, 2017

Bil började brinna efter olycka
Foto: PŠär Olert / Bildbyrån.

Under tisdagen inträffade en trafikolycka mellan rondellen vid Pildammsvägen och trafikplats Lindesborg. Enligt larmet började en av bilarna brinna i samband med olyckan.

– Det var en brand i motorhuven. Räddningstjänsten släckte den ganska omgående, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Totalt var tre bilar inblandade i olyckan, som inträffade strax efter klockan halv fyra.

– Två behöver bärgas, säger Anna Göransson.

Det är oklart om någon person kommer behöva föras med ambulans från platsen.

– Eventuellt kan någon behöva följa med. Men det är lite oklart.

 

Enligt en uppdatering på polisens hemsida så var vägen öppen på nytt vid klockan 17.21. Alla inblandade kontrollerades av ambulanspersonal, men ingen drabbades av några personskador.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng