Ryssen kommer – med ölfestival till Malmöborna

En handfull ryska ölbryggare kommer till Malmö under lördagen och ställer till med ölfestival. Tusentals har anmält sitt intresse på Facebook.

Filip Beijer

Kl.09:40, 28 januari, 2017

Ryssen kommer – med ölfestival till Malmöborna
Anders Hansson, Magnus Jonasson och Malin Sandberg laddar inför den ryska ölfestivalen på lördag. Ryskt tilltugg i form av borsjtj kommer serveras. Foto: Filip Beijer

På lördag öppnar Taproom Malmö upp dörrarna på Bergsgatan och bjuder in Malmöborna till ölfestival. Festivalen hålls för fjärde året i rad och tidigare har lokal öl från Göteborg, Portugal och Frankrike fått vars ett temaår.

I år är det Rysslands tur och den Malmöitiska inbjudan kom inte helt oväntat efter ett par glas öl.

– Vi var på en konferens i Ryssland och träffade bryggerierna där. Då drack vi en del öl med varandra och så började vi prata om att ha en rysk ölfestival, säger Anders Hansson, ägare av Taproom Malmö.

skarmavbild-2017-01-26-kl-14-31-26

Gänget bakom Taproom Malmö samlade i samtal om lördagens festival. Foto: Filip Beijer

Flera av de ryska ölbryggarna kommer att närvara under evenemanget.

– Mellan tio och femton representanter kommer hit totalt. Det är jäkligt kul att man får chansen att träffa de lokala bryggerierna, säger Anders Hansson.

Ryssland som är mer känt för sina starkare alkoholdrycker har precis som många andra länder inspirerats av USA som har blivit en trendsättare i ölvärlden. Men den egenproducerade ölen har sitt ursprung i Storbritannien.

– Ryssland har en ganska lång ölhistoria. Dels har vi Russian Imperial Stout som kom när den brittiska ölen blev väldigt populär hos ryssarna.. Till slut kom man på att man kunde brygga ölen själv och då kom den baltiska portern, som är en variant på den och som fortfarande säljs bra, säger Thomas Fransson, huvudbryggare på Taproom Malmö.

Enligt gästlistan på Facebook har över tusen personer angett att de är intresserade av festivalen och strax under 300 personer har tryckt i att de kommer.

– Vi hoppas att det blir fullt hus här, folk kommer och går under dagen, men vi har sagt att vi slutar vid 22 och sen får vi se hur mycket folk här är då, säger Anders Hansson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så gör du Emelies goda hälsokaka – klar på nolltid

Är du sugen på något gott som både är fritt från vitt socker, tillsatser och gluten? Då har du hittat rätt! Här är Emelie Elmes recept på en supergod kaka.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:30, 24 februari, 2018

Här kommer recept och film på hur du gör en riktigt god kaka. Den är perfekt som dessert eller till fikat. Det fina med denna variant är att du kan variera den i oändlighet.

Jag slänger i det jag har hemma, lite beroende på vad jag är sugen på. Vilken mängd jag ska ha av allt får konsistensen avgöra. Våga experimentera! Eftersom kakan inte ska gräddas heller kan det inte bli fel. Här kommer en riktigt god variant!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Ingredienser:

1 dl cashewnötter

15 urkärnade dadlar

1 dl jordnötssmör

1/2 dl honung

4 msk kokosmjölk

2 msk kokosolja

1 msk mandelsmör

1/2 dl kakao

Så gör du (se film): 
Mixa cashewnötterna och strö ut dem i en form. Mixa resten av ingredienserna och bred ut över nötterna.

Svårare än så är det inte. Förvara i kylen tills den ska serveras. Jag vänder bitarna vid servering så att nötterna kommer överst. Ät med en klick grädde om du vill.

Det är helt fantastisk att det går att äta så här gott, helt utan vitt socker, tillsatser och gluten.

Baka, ät och njut!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gigantiska New York-succén har kommit till Malmö: ”Det är perfekt tajming”

Journalisten och fotografen Emma Watson ger sig ut på Malmös gator. "Idén har funnits länge och sen har jag haft tur att ingen annan hunnit före" säger hon till 24Malmö.se.

Filip Beijer

Kl.09:22, 23 februari, 2018

Gigantiska New York-succén har kommit till Malmö: ”Det är perfekt tajming”
Emma Watson ser kontot som en mikrofon för att lyfta Malmöborna. Foto: Filip Beijer.

Med inspiration från det världskända Instagram-kontot ”Humans of New York” har Malmöbon och journalisten Emma Watson skapat kontot ”People of Malmö” (peopleofmalmo).

På profilens sida syns redan ett flertal porträttbilder som följs av personliga berättelser från människor med olika kopplingar till staden.

Emma Watson har ruvat på idén länge.

– Jag startade kontot redan vintern 2015/2016 när jag flyttade till Malmö. Jag hade precis trillat över Humans of New York själv och när jag bestämde mig för att flytta till Malmö tänkte jag att det är en perfekt stad.

Men det visade sig att det inte var lika enkelt som det såg ut.

– Det krävs lite kunskap kring intervjuteknik och foto, så jag hade inte modet att göra det då. Modet att bara kliva fram till främlingar och få de att berätta saker för mig.

Men efter att ha utbildat sig till journalist på Skurups folkhögskola, fått arbetslivserfarenhet och en sidokarriär som bröllopsfotograf kände Emma Watson att hon var redo.

– Jag har jobbat som webbredaktör och fotat bröllop. På bröllop jobbar man väldigt mycket med att få människor bekväma med kamerans närvaro, säger Emma Watson och fortsätter;

– Så nu kända jag, ja! Det är perfekt tajming. Idén har funnits länge och sen har jag haft tur att ingen annan hunnit före.

Kontot öppnades upp för allmänheten i februari och redan nu finns flera personliga och gripande berättelser.

Varför är det viktigt? 

– Jag tycker att det pratas så mycket om Malmö, men inte med Malmö. Det här är en mikrofon för att lyfta Malmöborna. Men det är också en mikrofon ut till människor som inte bor i Malmö. Det visar ett annat perspektiv än det dagstidningarna kanske skriver, eller det som folk på Östermalm säger om Malmö. Det finns så mycket spännande och det känns rätt i tiden, säger Emma Watson.

Såhär kan ett personligt möte se ut: 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En av stans mest kända restauranger stänger – lämnar kryptiskt meddelande

Restaurangens löfte: "Håll utkik, detta kommer att bli stort"

Filip Beijer

Kl.06:59, 23 februari, 2018

En av stans mest kända restauranger stänger – lämnar kryptiskt meddelande
Foto: Pixabay

Den klassiska Malmörestaurangen Carib Kreol tackar för tiden på Claesgatan efter 11,5 år. I mitten av februari stängdes dörrarna för sista gången efter elva och ett halvt år i tjänst på Möllevången.

Men restaurangen säger inte adjö för gott.

Redan den 1 juni öppnar man igen på ännu en hemlig plats. Ägarna har ännu inte gått ut med var, men berättar att det blir ”större, varmare och mer karibiskt”.

På Facebook skriver restaurangen:

”Misströsta inte vänner, Carib Kreol är bara månader ifrån att öppna igen! 1 Juni, öppnar vi dörrarna på ännu hemlig adress.Större, varmare, och mer karibisk kommer vi än en gång att erbjuda karibiska toner, mat och drinkar i världsklass!

Håll utkik! Detta kommer bli stort!”

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtta burgare på en kväll – här är eventet för hamburgerälskaren

Burgarfrossa! Då öppnar restaurangerna upp för provsmakning av hamburgare.

Filip Beijer

Kl.11:13, 22 februari, 2018

Åtta burgare på en kväll – här är eventet för hamburgerälskaren
Foto: Privat/Diego Monsivais

Succén med evenemanget ”Matnatten” får sig nu en avstickare när arrangörerna bakom konceptet slår sig samman med Malmös största burgarfantast – Pierre Orsander som bland annat driver sajten skitgott.se och burgarsajten alltomburgare.se.

Tillsammans ordnar de ”Burgarnatten” lagom till den internationella burgardagen, den 28 maj.

– Jag kom i kontakt med personerna på TasteTicket (arrangör av Matnatten) förra året och de som arrangerar Matnatten. Vi kände någonstans när vi pratade att vi hade många gemensamma nämnare och det slutade med att pratade om eventuella samarbeten och att anordna en specifik natt tillsammans, säger Pierre Orsander.

Då kom idén om att hylla hamburgaren med en egen natt, i samma anda som Matnatten.

– Vi började spåna på hur en burgarnatt hade kunnat se ut och i början på året bestämde vi oss för att köra på, säger Pierre Orsander.

Burgarnatten fungerar på samma sätt som Matnatten. Besökaren köper en biljett i form av ett klippkort som går att använda för att provsmaka burgare på åtta restauranger den aktuella kvällen.

Vilka ställen kommer ni att besöka?

–  Planen är att vi avslöjar det den första april. I princip alla är helt klara och det kommer vara en blandning mellan burgarställen och restauranger. I praktiken kan du få allt från en grön burgare till en med skinka, säger Pierre Orsander.

För att vara en del av burgarnatten krävs det lilla extra.

– För oss handlar det om att man gärna får servara något som är unikt, något som framhäver en egen tolkning. Det ska vara smakupplevelser.

Det poppar upp nya hamburgerrestauranger i stan hela tiden, kan Malmö få för många burgare? 

– Nej, det tror jag inte. De som verkligen kör all in på burgare har störst chans att överleva och bli populära. Och ett hål i väggen kan vara minst lika bra som en större restaurang. Många gånger finns det fall där en foodtruck levererar bättre grejer än en fullfjädrad restaurang till exempel. Men de som inte håller sig uppdaterade på efterfrågan från kunderna har nog svårare att överleva, spår Pierre Orsander.

400 biljetter till ”Burgarnatten” släpptes under onsdagen och trycket har varit högt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystisk matfestival lockar massivt intresse

Pastafantast? Då är det läge att jubla!

Filip Beijer

Kl.11:38, 21 februari, 2018

Mystisk matfestival lockar massivt intresse
Foto: Pixabay

Är du svag för pasta? Har du pasta carbonara bland favoriträtterna? Då är det läge att jubla. I maj kommer nämligen en carbonara-festival att äga rum i Köpenhamn.

Ett mycket fåordigt Facebook-evenemang har i skrivande stund  lockat cirka 14 000 intressenter och den enda information som går att utläsa är att evenemanget kommer att ske någon gång i maj plus texten ”Yes. Carbonara is coming to Denmark.”.

24Malmö.se har sökt arrangören under dagen utan framgång.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng