Snökaoset i Malmö

Stora störningar i flygtrafiken – avgångar inställda

Sju flyg är inställda och många försenade från Malmö Airport. "Det är besvärliga förhållanden", säger flygplatsens presschef.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.14:36, 11 januari, 2017

Stora störningar i flygtrafiken – avgångar inställda
Foto: Bildbyrån

Det är flygbolagen Wizz Air, Bra och SAS som har ställt in fyra avgångar till Gdansk, Katowice och Stockholm. Fyra flyg som skulle anlända till Malmö har dessutom ställts in eller omdirigerats. Till det kommer ett flertal försenade flyg.

– Det är besvärliga förhållanden. Det snöar och blåser kraftigt i sidled, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia. 

I nuläget finns ingen prognos för när väderleken kan bli bättre igen.

– Det ska dra åt nordost, så vi hoppas på det nu. Men det finns ingen prognos i nuläget, säger Ulf Wallin.

Flygplatsen håller öppet, men fler ankomster och avgångar kan komma att påverkas under dagen.

– Ska man resa bör man hålla koll på vår hemsida och ha kontakt med sitt flygbolag, säger Ulf Wallin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Kraftig explosion i Malmö

(Uppdaterad 22.58) På söndagskvällen inträffade en explosion i Malmö. Flera polispatruller skickades till platsen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.21:57, 22 oktober, 2017

EXTRA: Kraftig explosion i Malmö
Foto: Arkivbild

Strax innan klockan 22.00 på söndagskvällen fick polisen larm gällande en kraftig detonation på Zenithgatan i Malmö. Flera personer ska ha ringt och larmat polisen.

Enligt initiala uppgifter ska fönsterrutor i ett trapphus ha blivit skadade och det var till en början rökfyllt i entrén.

– Räddningstjänsten har avslutat sin räddningsinsats. Polispatruller på plats håller på att skapa sig en uppfattning om vad som har hänt och vad som har smällt, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens ledningscentral region Syd.

Inledningsvis finns det inga rapporter kring att någon person ska ha kommit till skada i samband med explosionen.

Drygt en timme senare, klockan 22.40, fick polisen in ytterligare ett larm om detonation. Denna gång på Koralgatan i Malmö.

Vi är i området och vi har ännu inte hittat någonting, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens ledningscentral region Syd vid 22.55.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA: Vad händer när #metoo tystnar?

"Det börjar nu. Eller så dör det när #metoo dör ut.", skriver 24:ans reporter Mia Martelleur.

Mia Martelleur

Kl.20:39, 22 oktober, 2017

KRÖNIKA: Vad händer när #metoo tystnar?
MONTAGE: Pixabay / Skärmdump Instagram

Efter mediestormen kring sexuella trakasserier i Hollywood, som startade med anklagelserna mot Harvey Weinstein den 5 oktober, har #metoo spridit sig som en löpeld över internet och sociala medier. När jag såg #metoo jag kände bara ”JA! Vi behöver mer sådant här”. Samtidigt kände jag också en gnagande rädsla för vad som kommer att hända när hashtagen tystnar. Kommer vi fortsätta att prata om problemen?

Hela veckan har fler och fler kvinnor i min bekantskapskrets spridit #metoo och många har även delat med sig av personliga händelser. Och på något sätt känns det skönt att tusentals personer vågar kliva fram med sina erfarenheter och uppmärksamma problemet.

Samtidigt är det hjärtskärande att läsa och höra vad människor i ens närhet har varit med om och tvingats genomgå under åren. Men jag blir inte överraskad. Och jag tror inte att många kvinnor egentligen blir det. Det här är vår vardag. Och där i ligger problemet. Det finns så mycket fler människor världen över som har utsatts för sexuella trakasserier och respektlösa handlingar än det finns hashtags med ”Metoo”.

Men ändå fortsätter det att hända. Trots att vi vet om att det sker hela tiden. Det har nått en gräns där det känns helt rimligt att skapa en frizon, en festival utan män. Bara för att vi i alla fall ska kunna få andas ut och slappna av på åtminstone EN festival i landet.

Sexuella ofredanden och den illa behandlingen, av framförallt kvinnor, har blivit så normaliserad. Sedan vi var små har vi fått höra att om en kille är uppkäftig, tar på oss eller till och med slår oss och gör oss illa – så kan det vara för att han är KÄR i oss. Eller så gör han bara så FÖR ATT HAN ÄR KILLE.

Vi får lära oss i en tidig ålder att flickor ska vara tysta. Vara till lags. Och vår självkänsla trycks ner – för vad vi än råkar ut för så är det på något vis vårat fel. Vi vänder unga flickor ryggen istället för att uppmuntra dem till att ta plats, vara stolta, vara sig själva och framförallt ta tag i att lära förövarna i tid vad som är okej och inte.

Det finns så mycket jag skulle vilja säga till våra unga människor. Så mycket jag velat att någon sagt till mig när jag var mindre.

Det är inte mitt fel om någon tar på mig fast jag inte vill. Det är inte mitt fel om någon inte accepterar att ett nej är ett nej, eller att allt annat utom ett ja faktiskt också är ett nej. Genom år av trakasserier och utsatthet har jag och många andra på egen hand fått lära oss detta. Tillslut så blev det nog. Jag blev arg på de män som inte gav mig respekt och jag började förstå mitt eget värde. Plötsligt var det enklare att säga ifrån om något inte kändes rätt. Att säga vad jag ville och inte. Och det blev enklare att höja armbågarna på dansgolvet om någon kom för nära. För man hade lärt sig: Jag får ta plats och du har inte rätt att ta min plats ifrån mig.

Men när Mia växte upp visste hon inte hur hon skulle agera. Och speciellt svårt var det om det var någon som man trodde var ens vän. När den som tog på en på fel sätt var någon som även var en klasskompis och vän.

Jag kände handen som tog mellan mina ben och vände mig förvirrat om på krogen. Där stod han och vår gemensamma vän. Han flinade berusat och nöjt. Vännen bredvid såg oberörd ut, även om han måste ha sett vad killen gjorde. Allt varade bara i en sekund. Men det kändes som en evighet i min hjärna. Hur skulle jag reagera? Han var ju en ”vän”. Jag vände mig förvirrat om igen och gick därifrån. Förträngde det hela. Det var ju sån han var bara. Han var rolig och schysst, men han var också ett svin mot kvinnor.

Om jag kunde gå tillbaka och prata med Mia hade jag stöttat henne och sagt att hon hade rätt att i att det där var fel. Jag hade sagt åt henne att säga till. Att vända sig om och säga till vännen på skarpen. Jag hade sagt att hon till och med får anmäla händelsen. Det är inte ditt fel att han utsatt dig för något som inte känns rätt. Det är helt och hållet på honom och han ska ta konsekvenserna.

Jag skulle ha sagt att killen som stod bredvid och såg allt inte heller var min vän. Om han var det hade han sagt till. Inte låtit ett sexuellt ofredande gå förbi.

Det är det här vi måste börja upplysa unga om och det är därför #metoo har varit så nyttig och bra. Vi måste våga vara mer öppna med det våra medmänniskor och vi själva utsätts för dagligen. Endast då kan vi skapa en bättre framtid för kommande generationer.

Ofta känns det som att våra försök att lyfta ämnet alltid tystas ner eller så vänds frågan mot kvinnorna istället. Mer förtyck istället för förståelse.

Det hände inte denna gång. Hollywood sa ifrån. Sociala medier sa ifrån. Sverige har sagt ifrån. Kanske betyder det att vi verkligen kan ha en öppen diskussion kring ämnet och på så vis förebygga vad som tidigare skadat våra unga flickor och pojkar i samhället. Lära dem att behandla varandra med respekt. Det börjar nu. Eller så dör det när #metoo dör ut.

TEXT: Mia Martelleur

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon fixar festen – öppnar ny butik i centrala Malmö

"Nu kliade det i fingrarna och jag kände att det var dags", säger butiksinnehavaren Bassima Alaeddine.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:58, 22 oktober, 2017

Hon fixar festen – öppnar ny butik i centrala Malmö
Bassima Alaeddine öppnar ny butik i centrala Malmö.

Ska man ha bröllop eller en stor fest och letar efter kläder eller tillbehör såsom smycken eller skor – då kommer Malmös nästa butik att kunna hjälpa dig.

I januari 2018 öppnar nämligen Jolie Fashion upp dörrarna till sin nya butik på Södra Förstadsgatan i Malmö.

– Nu kliade det i fingrarna och jag kände att det var dags. Jag har varit i branschen tidigare och tycker att det är riktigt kul, säger Bassima Alaeddine som kommer äga och driva butiken.

– Att hjälpa en brud att hitta sin brudklänning är det bästa som finns, fortsätter hon.

Sedan tidigare driver Alaeddine en webbshop inom samma bransch. Nu tar hon det hela alltså inte bara ett – utan flera steg längre och öppnar en fysisk butik.

– Jag vet om att det är stor konkurrens och det finns nog omkring sju, åtta andra butiker här i Malmö. Men jag känner att det är en kamp jag vill gå in i.

– Jag är säker på att jag kommer lyckas med detta.

Att driva butik kring fest och bröllop är säsongsbetonat. Därför lägger Alaeddine stor vikt vid att kunna öppna direkt efter årsskiftet – troligtvis den 3 januari.

– Nu ska vi renovera lokalen med nya väggar, golv och tak. Det är ganska omfattande. Sedan skall lokalen inredas och alla varor packas upp. Men så tidigt som möjligt i januari vill jag öppna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är restaurangerna som öppnar i köpcentret

I nyrenoverade lokaler slår de nu upp dörrarna.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:10, 22 oktober, 2017

Här är restaurangerna som öppnar i köpcentret
Inne i entré har Två nya restauranger öppnat. Foto: Flickr

”En modeoas i stan”, så beskriver köpcentret Entré sig i Malmö på sin hemsida. Men kanske får man börja tänka om i beskrivningen. På fredagen kom nämligen beskedet att två nya restauranger slår upp dörrarna.

Fastighetsägarna Trianon berättar att Mormors bageri samt Salad & Sushi nu öppnat. Just Mormors Bageri har tidigare funnits i fastigheten men har nu öppnat igen i nyrenoverade lokaler.

Salad & Sushi som sedan tidigare finns med två restauranger i Malmö öppnar nu upp i Entré. I torsdags hade man premiär i lokalerna.

Båda restaurangerna har lokaler som vetter ut mot Värnhemstorget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Maskerade och beväpnade rånare slog till mot lägenhetsfest

Beväpnade med kniv och pistolliknande föremål stormade rånarna in i lägenheten där ungdomarna hade fest.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.16:09, 22 oktober, 2017

Maskerade och beväpnade rånare slog till mot lägenhetsfest
Foto: Arkiv

Fyra maskerade och beväpnade rånare slog till mot en adress i Slottsstaden under lördagskvällen. Rånarna tog sig in i en lägenhet där ett flertal ungdomar hade samlats för fest.

– De ska ha varit maskerade och haft olika typer av vapen. Det talas om en kniv, ett pistolliknande föremål och något tillhygge, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Tre ungdomar i 15-årsåldern drabbades på olika sätt när de konfronterades av de våldsamma männen. En pojke blev hotad och rånad, en annan blev hotad men hade inga värdesaker av intresse för rånarna och en flicka blev slagen och hotad med en kniv.

Polisen larmades till platsen direkt efter att rånarna lämnat bostaden.

Ingen av tonåringarna behövde föras till sjukhus för vård.

Under söndagseftermiddagen hade polisen ännu inga misstänkta för händelsen som rubriceras som rån, misshandel, grovt olaga hot och försök till rån.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng