EXTRA EXTRA EXTRA

Skottlossning efter biljakt genom Malmö

Polisen avlossade varnande skott under en jakt på flertalet gärningsmän under natten.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.07:26, 30 december, 2016

Skottlossning efter biljakt genom Malmö
Foto: Bildbyrån

Det var vid 23:30 under torsdagskvällen som polisen skulle göra kontroll av en bil på Ystadsvägen i Malmö. När gärningsmännen ser polisbilen väljer de att inte stanna utan kör bara vidare. Efter ett tag lämnas bilen vid en bensinmack och flykten fortsätter till fots.

Flera polispatruller deltog i i jakten.

– I samband med flykten avlossades flera skott från polisens sida, det handlar inte om skadande skott utan om varnande skott, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.

I den övergivna bilen hittade polisen flertalet vapen.

Efter jakten kunde polisen gripa tre personer, men söker fortfarande en eller flera gärningsmän.

– De tre männen vi grep under natten är gripna för vapenbrott, säger Kim Hild.

Polisen vill i nuläget inte gå ut med mer detaljerade om händelsen då det kan påverka sökandet efter ytterligare gärningsmän.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt snattare blev våldsam i köpcentrum – väktare slagna

Polisförstärkning från flera enheter krävdes när en misstänkt snattare skulle gripas under tisdagseftermiddagen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.18:06, 24 maj, 2017

Misstänkt snattare blev våldsam i köpcentrum – väktare slagna
Den misstänkte snattaren fördes ut med hjälp av ett stort antal poliser. Foto: Filip Beijer

Det var efter att en snattare nere på H&M:s herravdelning på Gustav Adolfs torg blivit påkommen som situationen eskalerade under tisdagseftermiddagen. När han konfronterades av väktare blev han våldsam.

– Enligt väktarna blir han väldigt våldsam när de försöker stoppa honom, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Totalt krävdes det tre väktare och polisförstärkning för att få kontroll över situationen.

Orsaken? Enligt polisanmälan ska den misstänkte snattaren, som är i 30-årsåldern, ha försökt stjäla ett armband för 84 kronor.

Mannen kunde gripas efter stöket och misstänks nu för flera brott än snatteriet. Däribland våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Våldsam man slog sin ex-flickvän – då upptäcktes vapenbeslaget

En 30-årig man står åtalad för flera grova brott vid Malmö tingsrätt. Bland annat hade mannen ett stort lager ammunition och fyra elektriska sprängkapslar.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:01, 24 maj, 2017

Våldsam man slog sin ex-flickvän – då upptäcktes vapenbeslaget
Foto: Mostphotos

En 30-årig man åtalas för flera grova brott vid Malmö tingsrätt. Bland annat åtalas mannen för grov misshandel och grovt vapenbrott.

Mannen ska mellan den 25 och 26 februari i år har misshandlat en kvinna genom att sparka på henne, samt misshandlat sin ex-flickvän grovt genom att utdela flera slag så att hon fått blånad, svullnad, ögonhålefraktur, tandskada och tappat medvetandet.

Därefter har mannen använt sin ex-flickväns mobiltelefon och skrivit två kränkande meddelanden till hennes väninna och ytterligare meddelanden till hennes bekantskapskrets.

Samma dag har mannen även innehaft en skarpladdad pistol. Polisen har även hittat en ljuddämpare, stora mängder ammunition, fyra elektriska sprängkapslar och en skottsäker väst i mannens bostad. Det misstänks att pistolen skulle komma till användning i brottslig verksamhet.

Mannen åtalas även för ofredande då han uppsökt sin ex-flickvän i augusti förra året och skrikit utanför hennes bostad samt kastat sten på hennes fönster.

30-åringen har sedan den 1 mars i år suttit häktad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Cyklist påkörd – förd till sjukhus

En cyklist och en bilist har kolliderat på Pildammsvägen i Malmö.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:55, 22 maj, 2017

JUST NU: Cyklist påkörd – förd till sjukhus
Foto: Wikipedia Commons

Ytterligare en trafikolycka har inträffat i Malmö under måndagsmorgonen. Tidigare skedde en olycka vid Rosengårdsrondellen, och klockan 08.33 kom ett larm om en incident på Pildammsvägen.

Enligt polisens uppgifter har en cyklist blivit påkörd av en personbil vid Malmö opera. Räddningstjänsten avvaktade men polis och ambulans skickades till platsen.

– Det är en cyklist som blivit påkörd och det är en person som förts till sjukhus med ambulans. Räddningstjänsten avvaktade för personens blev inte fastklämd utan polis och ambulans kunde hantera ärendet, säger en operatör vid SOS Alarm.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon såg sin familj bli slagen av polisen: ”Finns det ingen rättvisa?”

Rahaf kallade på polis för att få beskydd när hon blev hotad. Det slutade med att hennes familj låg med ansiktena mot marken och fick batongslag.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.20:00, 21 maj, 2017

Rahaf står utanför sin gymnasieskola med mobiltelefonen i handen. 24Malmö träffar henne några veckor efter incidenten som kom att sätta hennes värld i gungning.

Hon hade just avslutat dagens lektioner och skulle bege sig hemåt när en yngre man kom fram till Rahaf inne på skolan och sa att han hade kniv.

Hon kände sig hotad och ringde polisen.

– Jag kände mig rädd. Jag vågade inte gå själv från skolan. Polisen kom och letade efter honom men han var borta, säger Rahaf, som egentligen heter något annat.

polis5-1
Rahaf vid platsen där hennes familj slogs och pepparsprayades av polisen.
Foto: Lisa Horn

Hon ringde sin pappa som tillsammans med två av hennes systrar kom och mötte upp Rahaf och hennes 16-årige bror vid skolan. När familjen skulle gå hem dök mannen som hade hotat Rahaf upp igen.

– Han kom fram till oss på gatan med några kompisar. Min pappa försökte lugna ner situationen, säger hon.

Rahaf såg en polisbil närma sig på gatan och vinkade in den för att de skulle komma till platsen.

En av männen hånade familjens religion och uttryckte sig förnedrande om systrarna. Den yngre brodern, slog då till en av de främmande männen.

En rörig situation uppstod.

– Jag slog till honom, sen boxade polisen mig två gånger och jag började springa. Då skrek de stanna och jag stannade och de la ner mig på marken, säger den 16-åringen.

”Varje gång jag öppnade munnen slog de mig med batongen”
Pappan berättar att när han såg polisen lägga ner sonen på marken blev han rädd.

– När jag såg det ville jag säga att mitt barn bara är 16 år. Jag blev stressad och jag tror sju personer tog ned mig.

Han berättar att flera poliser höll fast honom när han låg ner.

En satt över hans rygg och en höll hans ben, medan någon slog honom med batong i ryggen.

– Medan jag låg där tog de upp mitt ansikte och sprayade pepparspray. I två dagar kunde jag knappt öppna mina ögon. Jag hörde skrik av mina döttrar och fick panik, säger pappan.

En vän till Rahaf bevittnade händelsen på platsen.

– De la hans ansikte ner i marken med knät mot huvudet. En annan slog honom i ryggen, han var skitstressad, han förstod inte vad som hände med hans son, säger vännen.

– Hur ska en pappa känna när han ser sina barn i marken, hur ska man hantera något sådant? Jag var rädd. Varför är det så orättvist, de behandlade mig som en mördare. Varje gång jag öppnade munnen slog de mig med batongen. Jag är gammal, över 50 år, när jag ska prata ska jag inte göra något. Jag vill aldrig se en polis nu, säger pappan.

”Till slut svimmade jag”
Båda systrarna till Rahaf  tvingades ner på marken av polisen. Den yngre systern, som är i 18-årsåldern berättar att hon försökte lugna ner sin pappa.

– De la mitt ansikte mot marken och de tryckte ner mitt bröst hårt. Pappa skrek våra namn och att vi inte ska vara rädda. När de ryckte på hela kroppen kunde jag inte andas. Och de tryckte på mitt huvud, tillslut svimmade jag, berättar den yngre systern.

Hon berättar att när hon såg att polisen slog pappan med batong skrek hon att han har ryggskador, varpå poliserna skrek att hon skulle var tyst. När hon fortsatte att ropa om pappans ryggproblem fick hon motta batongslag.

Den äldre systern, i 25-årsåldern, berättar att även hon lades ner på marken.

– Jag såg att de slog min pappa i ryggen, och jag blev jätteorolig. De pepparsprayade mig i ansiktet när jag låg ner, berättar hon.

Den äldre systern börjar gråta häftigt och intervjun måste avbrytas flera gånger.

Rahaf sprang en bit från platsen för hon blev så rädd för vad poliserna gjorde. Hon tittar på sin bror som har blicken ner i marken.

Brodern berättar att han fördes in i polisbilen med handfängsel och att han där mottog ett hot från en av poliserna.

– Han la ett finger mot mitt huvud och sa ”vi ska köra dig långt utanför Malmö och se vad vi ska göra av dig”. Jag var rädd och grät och sa förlåt, då örfilade han mig, säger han och pekar på tinningen.

polis1
Den yngre brodern mår dåligt efter det som hände den eftermiddagen.
Foto: Lisa Horn

Brodern greps misstänkt för våldsamt motstånd och misstänkt misshandel men släpptes efter några timmar på grund av sin ringa ålder. Pappan greps och anhölls sedan för misstänkt för främjande av flykt, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

”Kan upplevas som bryskt och argsint”
Med anledning av att familjen tänker anmäla händelsen kan inte polisen uttala sig om det specifika ärendet. Det skulle kunna påverka utredningen om huruvida polisen begått ett fel eller inte.

Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr förklarar att avvägningen av hur mycket våld som används vid ett ingripande hela tiden avvägs och utvärderas.

– I en situation måste man göra avvägningar av som krävs. Och det kan skilja sig mellan poliser emellan, men vi har alltid stöd i lagen för det vi gör, säger Andy Roberts.

Han förklarar att avvägningarna inte alltid är enkla och att det finns en risk med att inte använda tillräckligt mycket våld i ett tidigt skede.

– Då kan man som polis hamna i en situation som innebär säkerhetsrisker och man kan behöva använda ännu mer våld än vad man kanske hade behövt i ett tidigt skede.

Han berättar att poliserna varje dag reflekterar och att man efter varje arbetspass har avslutande samtal.

– Patrullen pratar om vad man haft för dag och reflekterar över vilka situationer som uppkommit, så att gruppen utvecklar sig och delger sina erfarenheter. Vid större insatser har vi återkopplingar och värderar om vi har använd våra resurser rätt och vilka slutsatser vi kan dra av det inför nästa gång. Det handlar också om att avlasta den psykologiska ryggsäcken. Situationer kan ju vara trauman för poliser också, säger Andy Roberts.

Ser man inom polisen i Malmö att det finns några problem när det kommer till nivån av våldet som används, eller är det generellt en rimlig våldsnivå?
–  Nej, det tycker jag absolut inte. Men det är så att riksdag röstat fram att vi ska ha det yttersta mandatet att använda våldet i samhället. Om man som medborgare inte är van vid att se våldsanvändningen vid ingripanden så kan det upplevas som bryskt och argsint. Det här är till viss del för oss vardagsmat. Det handlar om att ta kontroll över en situation, och det gör vi med allt från kommunikation som samtal till den ickeverbala kommunikationen, då med fasthet och bestämdhet. Det är mycket psykologi som måste med när man värderar situationen, säger Andy Roberts.

Det sättet som polisen generellt agerar vid gripanden, vad anser man från polismyndighetens håll, att det gör med förtroendet för polisen hos de som grips eller bevittnar ett gripande?
– Jag hoppas inte att förtroendet bygger på ett ingripande utan utifrån det som sker dagligen. Jag hoppas att man känner förtroende för att vi har bistått genom att vi har hindrat någon form av pågående handling som hade kunnat föranlett något brottsligt. Vår verksamhet är att skapa trygghet och ordning i det som händer och vi gläds av granskningar. Jag har stor tillit till de poliser som jag för befälet för, säger Andy Roberts.

Börjat känna hat
Till sommaren går Rahafs bror ut nionde klass. Gymnasievalet, att läsa samhällsinriktning, hade han gjort med ett tydligt mål: att kunna bli polis.

Men när 24Malmö träffar honom har han precis varit hos syokonsulenten på skolan, och fått hjälp att byta linje för att istället satsa på ett annat yrke.

Vad känner du nu när du ser polisen nu?
– Jag vet inte, jag har börjat känna hat.

polis3
Rahafs bror vill inte längre bli polis efter att han blev gripen. Foto: Lisa Horn

Sedan händelsen har den den yngre brodern inte velat gå tillbaka till skolan varpå en av systrarna följer med honom varje dag. Pappan har börjat träffa en psykolog och har ont i ryggen och handen.

Rahaf berättar att även hennes bild av polisens våldsavvägning har förändrats efter den eftermiddagen.

– Förr brukade jag alltid svara folk som sa att polisen är dålig och rasister, att de gjorde som de gjorde för att de var tvungna eller blev rädda. Nu tänker jag att om de kan behandla människor såhär, finns det ingen rättvisa, säger Rahaf.

Om polisen gjort något övertramp i händelsen eller om en laglig nivå av våld användes i ingripandet ska avgöras i en oberoende utredning inom Polismyndigheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

60-åring nedslagen och rånad av fyra tjejer

Sent under söndagskvällen rånades en 60-årig man i Malmö.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:34, 15 maj, 2017

60-åring nedslagen och rånad av fyra tjejer
Foto: Arkiv

Klockan 22.40 på söndagskvällen gick en 60-årig man i området Erikslust i Malmö, när en bil plötsligt rullade fram till mannen och stannade.

– Mannen uppger att han befann sig vid Erikslust när en bil stannade och några personer i bilen ställde frågor till honom, säger Stephan Söderholm, polisens ledningscentral.

Kort därefter kom fyra tjejer och omringade mannen.

– Han blev omringad av fyra tjejer i 18 till 20-årsålderna med utländsk härkomst som slår ner honom, säger Stephan Söderholm.

Tjejerna tog mannens plånbok som innehöll kontanter och kort.

– Enligt mannen var det mellan fyra och fem killar i bilen, men de var inte aktiva vid själva rånet. Utan det var tjejerna som gjorde det.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel