Veckans Företag – Julspecial

Julspecial: ”Succéglöggen kom av en slump”

Saturnus i Malmö har skapat glögg i över 100 år. I företagets laboratorium skapas nya spännande smaker, men en av de största succéerna gjordes hemma i TV-soffan.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:30, 26 december, 2016

Julspecial: ”Succéglöggen kom av en slump”
Foto: Gabriel Almlöf

Familjeföretaget Saturnus i Malmö har producerat såväl Cuba Cola som Piratens Besk. Men i juletider är det glöggen som står i fokus nere på Bronsyxegatan. I Malmö har företaget drivits i fyra generationer och man glömmer aldrig sina rötter.

– Vår framgångssaga har främst varit med glöggen, den har vi haft med oss sedan vi startade 1893. Det är i stort sett samma recept som vi kör idag, säger marknadschefen Fredrik Lamorell.

Företaget grundades av en apotekare på Stortorget i Malmö som började producera glögg. År 1920 köptes företaget upp av familjen Liepe, sedan dess har företaget hållits inom familjen och så hoppas man att det förblir. Idag ägs företaget av Edward Liepe.

– Han har tre barn så hoppas att den femte generationen kommer. Vi är ett familjeföretag från Malmö och vi kommer så förbli. Vi kommer aldrig att flytta från Malmö.

I lokalerna skapas inte bara den traditionella god jul glöggen som står på många bord under högtiderna. För att ta ut svängarna lite har företaget även glögg med smaker av hallonlakrits dödskalle och polkagris. Målet är att utveckla smakerna i branschen och ge kunderna mer än bara den traditionella glöggen.

–  Vi jobbar mycket med utvecklingen varje år. Vi dricker glögg året runt på vårt labb här. Då jobbar vi mycket med smaker, och då hittar man ibland smakupplevelser som passar väldigt bra ihop, som till exempel hallon och lakrits.

Trots att man lägger mycket tid inne i labbet så är det inte där alla genidrag görs. En av de stora succéerna kom hemma i soffan, förklarar Lamorell.

– Polkagrisglöggen var mer en slump kan man säga. Det var vår produktionschefs son som satt hemma i TV-soffan och la ner två polkagrisar i vår glögg. Då smälte dem och det blev fantastiskt gott. Då valde vi att kontakta ett kokeri i Gränna och startade ett samarbete, säger Fredrik Lamorell

Inne i företagets laboratorium skapas företagets succéer. Men det blir inte alltid helt perfekt erkänner Lamorell. Det finns några mindre fiaskon bland glöggsorterna genom historien.

– Vi gjorde en glögg för tre år sedan som blev sådär. Det var delicatobollsglögg. Det var en rolig idé, men det var lite för mycket mockasmak som inte matchade så bra med glöggen. I efterhand var det väldigt roligt, men smakade kanske inte så bra. Men smakerna vi brukar få fram är väldigt bra.

Glöggen som idag står på många bord runt om i Sverige ses ofta som en ganska simpel dryck. Men det ligger ett avancerat recept och en ganska krävande process för att skapa en riktigt god glögg menar Lamorell.

– Många tror att man kan ta vilket billigt vin som helst för att göra glögg. Men så fungerar det inte, för att göra riktigt bra glögg så behöver man ett bra vin i botten. Sedan är vårat glöggextrakt ett ganska avancerat recept. Det är ingenting man klarar att kopiera hemma.

Med ett recept från 1800-talet förs tankarna till det superhemliga receptet för Coca-Cola. Men även ett företag som Saturnus håller hårt i tyglarna på deras recept.

– Ja, vi skulle ju aldrig avslöja vårt recept för någon. Gruppen som vet receptet är väldigt begränsad, säger Fredrik Lamorell med ett leende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel