Veckans Företag – Julspecial

Julspecial: ”Succéglöggen kom av en slump”

Saturnus i Malmö har skapat glögg i över 100 år. I företagets laboratorium skapas nya spännande smaker, men en av de största succéerna gjordes hemma i TV-soffan.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:30, 26 december, 2016

Julspecial: ”Succéglöggen kom av en slump”
Foto: Gabriel Almlöf

Familjeföretaget Saturnus i Malmö har producerat såväl Cuba Cola som Piratens Besk. Men i juletider är det glöggen som står i fokus nere på Bronsyxegatan. I Malmö har företaget drivits i fyra generationer och man glömmer aldrig sina rötter.

– Vår framgångssaga har främst varit med glöggen, den har vi haft med oss sedan vi startade 1893. Det är i stort sett samma recept som vi kör idag, säger marknadschefen Fredrik Lamorell.

Företaget grundades av en apotekare på Stortorget i Malmö som började producera glögg. År 1920 köptes företaget upp av familjen Liepe, sedan dess har företaget hållits inom familjen och så hoppas man att det förblir. Idag ägs företaget av Edward Liepe.

– Han har tre barn så hoppas att den femte generationen kommer. Vi är ett familjeföretag från Malmö och vi kommer så förbli. Vi kommer aldrig att flytta från Malmö.

I lokalerna skapas inte bara den traditionella god jul glöggen som står på många bord under högtiderna. För att ta ut svängarna lite har företaget även glögg med smaker av hallonlakrits dödskalle och polkagris. Målet är att utveckla smakerna i branschen och ge kunderna mer än bara den traditionella glöggen.

–  Vi jobbar mycket med utvecklingen varje år. Vi dricker glögg året runt på vårt labb här. Då jobbar vi mycket med smaker, och då hittar man ibland smakupplevelser som passar väldigt bra ihop, som till exempel hallon och lakrits.

Trots att man lägger mycket tid inne i labbet så är det inte där alla genidrag görs. En av de stora succéerna kom hemma i soffan, förklarar Lamorell.

– Polkagrisglöggen var mer en slump kan man säga. Det var vår produktionschefs son som satt hemma i TV-soffan och la ner två polkagrisar i vår glögg. Då smälte dem och det blev fantastiskt gott. Då valde vi att kontakta ett kokeri i Gränna och startade ett samarbete, säger Fredrik Lamorell

Inne i företagets laboratorium skapas företagets succéer. Men det blir inte alltid helt perfekt erkänner Lamorell. Det finns några mindre fiaskon bland glöggsorterna genom historien.

– Vi gjorde en glögg för tre år sedan som blev sådär. Det var delicatobollsglögg. Det var en rolig idé, men det var lite för mycket mockasmak som inte matchade så bra med glöggen. I efterhand var det väldigt roligt, men smakade kanske inte så bra. Men smakerna vi brukar få fram är väldigt bra.

Glöggen som idag står på många bord runt om i Sverige ses ofta som en ganska simpel dryck. Men det ligger ett avancerat recept och en ganska krävande process för att skapa en riktigt god glögg menar Lamorell.

– Många tror att man kan ta vilket billigt vin som helst för att göra glögg. Men så fungerar det inte, för att göra riktigt bra glögg så behöver man ett bra vin i botten. Sedan är vårat glöggextrakt ett ganska avancerat recept. Det är ingenting man klarar att kopiera hemma.

Med ett recept från 1800-talet förs tankarna till det superhemliga receptet för Coca-Cola. Men även ett företag som Saturnus håller hårt i tyglarna på deras recept.

– Ja, vi skulle ju aldrig avslöja vårt recept för någon. Gruppen som vet receptet är väldigt begränsad, säger Fredrik Lamorell med ett leende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Den ortodoxa julen rings in på Kulladal: ”Kommer 2000 personer”

Idag och imorgon firar de flesta ortodoxt kristna jul. I S:t Kyrillos och Mothodius-kyrkan i Malmö väntas drygt 2000 gäster.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.21:32, 6 januari, 2017

Julen börjar med ett smärre trafikkaos på den trånga Cedergatan på Kulladal. Besökarna under den ortodoxa motsvarigheten till julafton väntas bli många i S:t Kyrillos och Mothodius-kyrkan.

– Det kommer och går folk under kvällen, men totalt kommer det nog ungefär 2000 personer, säger Zoran Pantic, vice ordförande i församlingen.

S:t Kyrillos och Mothodius-kyrkan är en serbisk-ortodox kyrka. Upptagningsområdet sträcker sig från Ystad hela vägen upp till Landskrona. Sedan tar den serbisk-ortodoxa kyrkan i Helsingborg vid.

img_3799

– Normalt kommer 150-200 på gudstjänsterna, men nu på julen blir det fler, säger Zoran Pantic.

Den riktiga juldagen infaller först på lördagen, men fredagskvällen fungerar som motsvarigheten till den protestantiska och katolska julafton. Under morgondagen bryts den långa fastan.

– Enligt traditionen ska man inte äta några animaliska produkter från november till jul, så imorgon kan man äta kött igen, säger Zoran Pantic.

Under gudstjänsten delas små knyten med halm och torkade löv ut. De ska symbolisera halmen i krubban Jesus föddes i.

– Det sparar man sedan till nästa år, säger Zoran Pantic.

img_4314

När församlingens präst, fader Milan, tagit på sig sin guldiga särk och börjat göra sig redo vid podiet är det proppfullt i lokalen, folkmassan ringlar sig ut på gatan.

– Det betyder jättemycket för familjerna häromkring att kunna komma hit, särskilt nu på julen, säger Zoran Pantic. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Saga tipsar: Så får du en sexig jul

Julmat, julklappar och huset fullt av släktingar. Kraven på den perfekta julen kan lätt leda till stress och minskad sexlust. Men så behöver det inte vara, enligt sexexperten Saga Alm Mårtensson.

Anders Svensson

Anders Svensson

Kl.08:00, 25 december, 2016

Saga tipsar: Så får du en sexig jul
Sexexperten Saga Alm Mårtensson (till vänster) ger tips på hur du får en sexig jul. Foto: Malin Falk, http://sneckproductions.se /Pixabay

Julen är den högtid då vi stressar som mest, något som definitivt påverkar sexlusten negativt. Kärlekslivet kan därför komma att få sig en törn under julhelgen för många. Något som sexexperten Saga Alm Mårtensson menar är vanligt.

– Under julhelgen ökar påfrestningarna på relationer. Det är mycket förväntningar. Andra högtider firar vi oftast med våra vänner under mer avslappnade former, men julen är så tätt förknippad med familjen. Det kan öka kraven ytterligare, säger Saga.

Enligt Saga är nyckeln att helt enkelt sätta gränser.

– Vi har så många måsten under julen. Då måste man fråga sig själv: vilka av dessa måsten kan jag säga nej till?

– Vi är så formade från vår barndom hur en jul ska vara. Man fastnar lätt i traditioner och glömmer bort hur man egentligen vill att ens jul ska vara. Man måste börja med det, att forma sin egen jul så att den blir hanterbar och i slutändan inte påverkar sexlivet negativt.

Så hur får man då till en sexig jul? Enligt Saga finns det inget facit, däremot små knep man kan ta till.

– Är huset fullt med släktingar kanske man kan ta en dusch tillsammans. Om inte det är möjligt kan man kan ta in på hotell eller lämna bort barnen i mellandagarna så man får hemmet för sig själv. Det är viktigt att skapa egentid med sin partner, och framför allt skapa känslan av att vilja ha sex.

– Det finns många olika sätt att slappna av på. Eftersom att julen är väldigt stressig kan massage eller ett bad tillsammans fungera bra.

Många ger sexiga julklappar till sin partner. Kan det vara ett alternativ?
– Absolut. Dock ska man inte glömma att saker som innebär krav för den andre, vilket till exempel en sexleksak lätt gör, kan upplevas extra påfrestande under jul då vi redan har mycket att göra.

Det kan bli fel alltså?
– Ja, det kan det. Jag tror man behöver veta ungefär vad ens partner gillar så att presenten överensstämmer med det. Det kan vara bra att ha besökt en sexbutik tillsammans någon gång för att lära känna vad den andre gillar och kan tänka sig att prova.

– Sen får man akta så att inte sexleksaken hamnar i tomtesäcken, då kan det bli en aning pinsamt inför familjen. Ge den som en morgongåva, det är mycket bättre.

Kan en jul verkligen vara sexig?
– Absolut. Man är inomhus, det är kyligt ute och man tänder en massa ljus och myser. Självklart kan julen vara en sexig högtid. Det gäller bara och se till att inte kraven och stressen blockerar den känslan.

FaktaSagas fem tips – så får du en sexig jul:
Ha långa förspel
Köp någon rolig leksak eller testa något nytt
Fira jul som du vill, inte utifrån traditioner
Ha sex när du orkar, vänta gärna inte till sena kvällen
Ta in på hotell eller skaffa barnpassning i mellandagarna

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära julfrukten kan innehålla nervgift

Under juletiderna är det högsäsong för clementiner. Många använder frukten på julbordet och den bidrar med mycket c-vitaminer. Enligt den danska tidningen Sondagsavisen kan frukten innehålla nervgift.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.22:17, 22 december, 2016

Populära julfrukten kan innehålla nervgift
Foto: Commons

På clementinodlingar besprutar man frukten för att hindra insektsangrepp. I medlet som sprutas in i clementinerna finns ämnet organofosfater. Det är just det ämnet den danske lektorn i miljömedicin, Helle Raun Anderson varnar för.

– Organofosfater är insektsmedel och de hämmar djurens nervsystem, säger Helle Raun Andersen till danska Sondagsavisen.

Ämnet sätter sig i skalen på clementinerna och kan påverka det centrala nervsystemet hos människor. Framför allt på små barn och foster.

– Hos små barn bildas många nya hjärnceller vilket sker i en viss ordning. De  kan inte bildas senare i livet, om processen blir störd, eftersom nervgiftet påverkar signalsubstanserna i hjärnan, säger Helle Raun Andersen.

I USA har man tidigare gjort undersökningar om hur människor påverkas av organofosfaster. Barn vars mammor som blivit utsatta för ämnet har enligt undersökningen fått det svårare med inlärning.

Det svenska livsmedelsverket har gjort beräkningar och upptäckt fyra olika organofosfater, men alla låg då under gränsvärdena och innebar således ingen hälsorisk. Om man ändå är orolig för att få i sig ämnet rekommenderar livsmedelsverket att köpa ekologiska clementiner.

Text: Per Widerberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Julen jobbig – om du är ensam: ”En tuff tid”

Glädje och gemenskap är ett av julens budskap. Men för den som är ofrivilligt ensam kan högtiden istället göra mycket ont.

Anders Svensson

Anders Svensson

Kl.08:48, 22 december, 2016

Julen jobbig – om du är ensam: ”En tuff tid”
Foto: Pixabay

Julen är för de allra flesta en glädjens högtid då man är tillsammans med sina nära och kära. Så är det dock inte för alla.

I år har omkring 90 000 svenskar gått bort och många kommer därmed att få fira julen utan en saknad familjemedlem. En del tvingas till och med fira helt ensamma.

– Det är en tuff tid, julen är en familjehögtid och då blir ensamheten mer påtaglig, säger Peter Göransson, marknadschef på begravningsbyrån Fonus, till TT.

För den som blivit änkling eller änka är första julen alltid en prövning. Att visa omtanke till den som är ensam kan göra stor skillnad.

– Att våga ta den där kontakten, våga visa att man bryr sig, våga visa att man finns. Det kan räcka med det där lilla samtalet eller det där lilla kortet. Det är väldigt enkelt att göra det, säger Göransson.

Finns det risk för att man upplevs som påträngande?
– Nej, våran erfarenhet är att det absolut är mycket bättre att faktiskt möta människor kring den förlusten de har drabbats av. De allra flesta tycker att det är fint att bli uppmärksammad och se att andra bryr sig, säger Göransson.

FaktaTips på hur du kan stötta en sörjande medmänniska i jul:
Bjud på hembakta lussebullar eller pepparkakor. Omtanke betyder mycket.
Bjud hem den som sitter ensam att fira jul med dig. Även om du får ett nej, så har du med din fråga visat att du bryr dig.
Underskatta inte värdet av ett telefonsamtal eller ett enkelt möte över en fika.
Många som sörjer orkar inte själva ta initiativ.
Källa: Fonus

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför julruschen: Så många tåg kommer i tid

Malmö sticker ut när tågstatistiken presenteras.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.20:40, 21 december, 2016

Inför julruschen: Så många tåg kommer i tid
Foto: Arkiv

Andelen persontåg som kommer fram inom fem minuter från utsatt ankomsttid har sedan 2010 ökat vid nästan alla större stationer. Det visar statistik från Trafikverket som Nyhetsbyrån Siren sammanställt inför årets stora reshelg.

– Det ser okej ut. Men nöjda kan vi aldrig säga att vi är. Det finns alltid saker att förbättra, säger Johnny Tilgrim, tillförordnad chef produktionsuppföljning på Trafikverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Till Malmö C kom 87,6% procent av persontågen i tid eller max fem minuter sena förra året. Det är en försämring de senaste åren, till stor del på grund av gränskontrollerna. Ser man till Sverige i stort är tågen punktligare än tidigare.

Under januari till och med november i år har tågen varit punktligast till Arlanda norra station. Därefter kommer Ängelholm samt Märsta, dit över 96 procent av persontågen varit i tid eller max fem minuter sena. Sämst punktlighet har Luleå, Charlottenberg och Skövde haft.

Trafikverket har som mål att minst 95 procent av gods- och persontågen komma fram till viktiga bytesstationer och slutstationer inom fem minuter efter ordinarie tid 2020.

Hur ser förutsättningarna ut för tågens punktlighet under julhelgen?
– Det är en av årets mest intensiva trafikhelger, så vi gör allt vi kan för att människor ska komma fram i tid. Vi har gjort en särskild planering för att kunna klara detta och vädermässigt ser det än så länge ut att kunna gå smidigt i hela Sverige, säger Johnny Tilgrim.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel