Saga tipsar: Så får du en sexig jul

Julmat, julklappar och huset fullt av släktingar. Kraven på den perfekta julen kan lätt leda till stress och minskad sexlust. Men så behöver det inte vara, enligt sexexperten Saga Alm Mårtensson.

Anders Svensson

Anders Svensson

Kl.08:00, 25 december, 2016

Saga tipsar: Så får du en sexig jul
Sexexperten Saga Alm Mårtensson (till vänster) ger tips på hur du får en sexig jul. Foto: Malin Falk, http://sneckproductions.se /Pixabay

Julen är den högtid då vi stressar som mest, något som definitivt påverkar sexlusten negativt. Kärlekslivet kan därför komma att få sig en törn under julhelgen för många. Något som sexexperten Saga Alm Mårtensson menar är vanligt.

– Under julhelgen ökar påfrestningarna på relationer. Det är mycket förväntningar. Andra högtider firar vi oftast med våra vänner under mer avslappnade former, men julen är så tätt förknippad med familjen. Det kan öka kraven ytterligare, säger Saga.

Enligt Saga är nyckeln att helt enkelt sätta gränser.

– Vi har så många måsten under julen. Då måste man fråga sig själv: vilka av dessa måsten kan jag säga nej till?

– Vi är så formade från vår barndom hur en jul ska vara. Man fastnar lätt i traditioner och glömmer bort hur man egentligen vill att ens jul ska vara. Man måste börja med det, att forma sin egen jul så att den blir hanterbar och i slutändan inte påverkar sexlivet negativt.

Så hur får man då till en sexig jul? Enligt Saga finns det inget facit, däremot små knep man kan ta till.

– Är huset fullt med släktingar kanske man kan ta en dusch tillsammans. Om inte det är möjligt kan man kan ta in på hotell eller lämna bort barnen i mellandagarna så man får hemmet för sig själv. Det är viktigt att skapa egentid med sin partner, och framför allt skapa känslan av att vilja ha sex.

– Det finns många olika sätt att slappna av på. Eftersom att julen är väldigt stressig kan massage eller ett bad tillsammans fungera bra.

Många ger sexiga julklappar till sin partner. Kan det vara ett alternativ?
– Absolut. Dock ska man inte glömma att saker som innebär krav för den andre, vilket till exempel en sexleksak lätt gör, kan upplevas extra påfrestande under jul då vi redan har mycket att göra.

Det kan bli fel alltså?
– Ja, det kan det. Jag tror man behöver veta ungefär vad ens partner gillar så att presenten överensstämmer med det. Det kan vara bra att ha besökt en sexbutik tillsammans någon gång för att lära känna vad den andre gillar och kan tänka sig att prova.

– Sen får man akta så att inte sexleksaken hamnar i tomtesäcken, då kan det bli en aning pinsamt inför familjen. Ge den som en morgongåva, det är mycket bättre.

Kan en jul verkligen vara sexig?
– Absolut. Man är inomhus, det är kyligt ute och man tänder en massa ljus och myser. Självklart kan julen vara en sexig högtid. Det gäller bara och se till att inte kraven och stressen blockerar den känslan.

FaktaSagas fem tips – så får du en sexig jul:
Ha långa förspel
Köp någon rolig leksak eller testa något nytt
Fira jul som du vill, inte utifrån traditioner
Ha sex när du orkar, vänta gärna inte till sena kvällen
Ta in på hotell eller skaffa barnpassning i mellandagarna

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöprofil startar talkshow om sex – i badkaret

Varje söndag kommer tittarna att få följa med in i sexologen Saga Alm Mårtenssons badrum tillsammans med en gäst.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.21:39, 14 mars, 2017

Malmöprofil startar talkshow om sex – i badkaret
Foto: Malin Falk, sneckproductions / Pixabay

Sexologen och bloggaren Saga Alm Mårtensson, som tidigare svarat på läsarfrågor om sex och samlevnad här på 24Malmö.se är nu aktuellt med ett nytt koncept.

Varje söndag kommer hon att bjuda in till livesändning på hennes konto ”Sagasexologi” för de som följer henne på Instagram där man kommer kunna lyssna på samtal mellan Saga och intervjupersonen. Samtalsämnet? Sex.

LÄS MER: Sexlivet förstördes efter att vi fick barn: ”Väldigt jobbigt”

– Sedan 2009 har jag en blogg som heter Saga om Sexologi, det här är en utveckling av det konceptet. Jag gillar att bada och prata om sex med spännande personer, så fick jag en idé om att göra sexualupplysning i den här formen, säger Saga Alm Mårtensson.

Livesändningen kommer bara att gå att se just live, så tittaren har inte en chans att se intervjuerna i efterhand.

– Missar du ett program har du liksom missat det, det gör att det blir en mer exklusivt för de som tittar.

LÄS MER: ”Jag vill testa BDSM, hur gör jag?

Varför i ett badkar? 

– Att bada med någon upplever jag som en ganska intim sak, jag tyckte därför att det var intressant att se hur ett samtal i ett badkar skulle bli, särskilt om ett sånt ämne som sex, något som för många människor är något väldigt intimt, säger Saga Alm Mårtensson.

Ett flertal gäster är inbokade till Sagas badkar och samtalsämnena inom ämnet sex kommer att variera. Tittaren kommer att kunna interagera med så kallade ”emojis” och få möjligheten att ställa frågor, som tas upp i sändningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö stad håller sexkurs: ”Varje par får eget kontor”

Det fjärde mars kan malmöpar få sängkammarhjälp av kommunen. 

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.15:03, 1 mars, 2017

Malmö stad håller sexkurs: ”Varje par får eget kontor”
Foto: Malmö stad / Maxpixel

– Vår förhoppning är att när dagen är slut har de upptäckt något nytt om sig själva och sin partner, säger Karin Wulff på Familjerådgivningen i Malmö.

”Låt oss tala om lust”, som kursen heter, vänder sig till par som är bosatta i Malmö. Under kursen kommer ingen att klä av sig och inga kroppsövningar kommer göras, utan övningar i att lära sig prata på ett bättre sätt om sex och lust i relationen.

– Man behöver absolut inte ha några problem för att gå kursen utan bara var intresserad av att utforska området och förbättras. Har man väldigt svåra problem kan det vara bättre att man kommer på ett ordinarie samtal på Familjerådgivningen istället, förklarar hon.

Kursen som pågår under en hel dag, kommer att innehålla kortare föreläsningar samt övningar som paren gör tillsammans.

– Vi visar hur man gör samtalsövningarna, sen får varje par ett eget kontor att vara på här på familjerådgivningen. Efteråt kan man välja om man vill dela med sig eller inte. Men det bygger inte på gruppdynamik utan på dynamik i paret.

Karin Wulff förklarar att forskning säger att de par som kan prata om sex och lust på ett bra sätt har det bättre.

Hon berättar om verktyg som ”gas” och ”broms” för att tala om lust.

– Det finns massor med faktorer i livet som bromsar vår tillgång till lusten. Det kan vara, något i ens historia, att relationen haft det kämpigt ett tag, att man inte gillar sin kropp, eller stress på jobbet. Det är viktigt att känna till om sig själv och den andra.

På samma gång berättar hon om saker som fungerar som gas till att hitta sin lust, vilket hon också menar är viktigt att känna till.

– Det skulle kunna vara om man får vara för sig själva i lugn och ro och kanske käka middag tillsammans, att man blir berörd på ett visst sätt och att man delar på hemarbetet. Ofta är det en broms att man känner att man tar hand om den andra och har allt ansvar, förklarar Karin Wulff.

En liknande kurs har ägt rum tre gånger tidigare, där medlemmarna varit nöjda, enligt Karin Wulff. Hon menar att den här typen av kurser inte finns på annan plats och att kommunen kan fylla ett tomrum.

– Om man söker på sexkurs är det inte den här sortens kurs som dyker upp, utan mer om att byta partner och tekniska grejer, förklarar Karin Wulff.

Kursen har plats för sammanlagt åtta par och under onsdagsförmiddagen fanns det tre platser kvar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskning: Mer sex ger bättre minne

Nu visar forskning att ett aktivare umgänge i sängkammaren kan ge ett förstärkt minne.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.06:55, 18 februari, 2017

Forskning: Mer sex ger bättre minne
Foto: Pixabay

Forskare på kanadensiska McGill University har gjort en studie som behandlar parametrarna sex och minne, rapporterar tidningen Illustrerad Vetenskap.

I studien deltog 78 kvinnor i åldrarna mellan 18-29, som alla intervjuades om sitt sexliv.

Kvinnorna fick göra ett memory-liknande test genom att titta på 60 bilder och ord som de sen skulle para samman samtidigt som ytterligare 30 blandats in.

Studien gav då tydliga resultat på att de kvinnor som kom ihåg flest bilder också var de kvinnor som hade ett mer aktivt sexliv.

Forskningen har hittills bara gjorts på kvinnor men forskarna ser inga hinder för att samma princip ska gälla männen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Saga Svarar om Sex - Varje Fredag

”Jag vågar inte berätta om min fetisch, vad ska jag göra?”

Veckans läsarfråga handlar om hur man vågar tala om fetischer med sin partner. 24Malmös sexexpert Saga Alm Mårtensson svarar.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:56, 13 januari, 2017

”Jag vågar inte berätta om min fetisch, vad ska jag göra?”
24Malmös sexexpert Saga Alm Mårtensson svarar på veckans läsarfråga. Foto: Pixabay/Malin Falk, http://sneckproductions.se

Veckans läsarfråga: 

Hej Saga!

Jag är 32 år och är ihop med en man sedan tre år och vårt sexliv är bra! Den senaste tiden har jag dock tänkt på en fetisch som jag vill få med när vi har sex, men känner att det är svårt att ta upp med honom. Jag har aldrig pratat om det jag vill göra och är orolig att det är något som han absolut inte är sugen på att testa. Kanske tycker han att jag är konstig eller äcklig! Har funderat på att vara med någon annan för att slippa ta snacket med min kille, men jag vill egentligen bara ha sex med min kille. Vad ska jag göra? Är rädd att jag alltid kommer behöva leva utan att få göra det jag vill med sex L

/A

Saga svarar: 

Hej A!

Ibland har vi sexuella intressen som kan kännas svåra att prata om med en partner. Samtidigt låter det som att du och din partner har en bra bas att stå på i ett redan fungerade sexliv.

Vad jag tror är viktigt att komma ihåg är att sex ibland handlar om kompromissande och att hitta vägar för att kunna göra det vi tänder på. Att ge sig hän åt en fetisch är något som vi kan göra på en mängd olika nivåer och sätt. Kanske går det att hitta en väg att göra det som ni båda är bekväma med och kan njuta av? Även om just din fetisch inte är din partners så kan det vara så att en situation där han ser att du njuter och blir kåt är något som verkligen gör honom upphetsad – även om fetischen i sig inte intresserar honom.

Skulle det vara så att just din fetisch inte är något som din kille alls är intresserad av att leva ut tillsammans med dig så tänker jag att det leder vidare till att fundera på hur du kan få möjlighet att göra det utan honom. Kan ni hitta sätt som du kan ha fetischen som en del av din sexualitet utan att det går emot de överenskommelser som ni har?

Att ta upp något som känns nervöst är ofta svårast innan och i stunden vi ska göra det, dvs obehaget kommer på kort sikt till skillnad från den oro under längre tid som en kan känna när en går och väntar på att säga något.

Endast du kan bestämma om din fetisch är något som du kan prata med din partner om eller inte, ett sätt att börja, om du bestämmer dig för att prata med honom, kan vara att prata om ert sexliv allmänt eller om fetischer på ett mer allmänt plan. De allra flesta människor har olika preferenser gällande sex och olika saker som de tänder på vilket kan göra en fetisch förståelig för någon även om personen inte delar den.

Oavsett om du berättar eller inte och ni delar intresset eller inte så är det viktigt att komma ihåg att vi alla har en egen sexualitet som är vår oavsett om vi delar den med en partner eller inte. Har du inte möjlighet att leva ut din fetisch med andra, finns det kanske möjlighet att få njutning av den i självsex i din egna sexualitet? På så sätt kan fetischen få vara en del av ditt liv ändå.

Varma hälsningar,
Saga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Den ortodoxa julen rings in på Kulladal: ”Kommer 2000 personer”

Idag och imorgon firar de flesta ortodoxt kristna jul. I S:t Kyrillos och Mothodius-kyrkan i Malmö väntas drygt 2000 gäster.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.21:32, 6 januari, 2017

Julen börjar med ett smärre trafikkaos på den trånga Cedergatan på Kulladal. Besökarna under den ortodoxa motsvarigheten till julafton väntas bli många i S:t Kyrillos och Mothodius-kyrkan.

– Det kommer och går folk under kvällen, men totalt kommer det nog ungefär 2000 personer, säger Zoran Pantic, vice ordförande i församlingen.

S:t Kyrillos och Mothodius-kyrkan är en serbisk-ortodox kyrka. Upptagningsområdet sträcker sig från Ystad hela vägen upp till Landskrona. Sedan tar den serbisk-ortodoxa kyrkan i Helsingborg vid.

img_3799

– Normalt kommer 150-200 på gudstjänsterna, men nu på julen blir det fler, säger Zoran Pantic.

Den riktiga juldagen infaller först på lördagen, men fredagskvällen fungerar som motsvarigheten till den protestantiska och katolska julafton. Under morgondagen bryts den långa fastan.

– Enligt traditionen ska man inte äta några animaliska produkter från november till jul, så imorgon kan man äta kött igen, säger Zoran Pantic.

Under gudstjänsten delas små knyten med halm och torkade löv ut. De ska symbolisera halmen i krubban Jesus föddes i.

– Det sparar man sedan till nästa år, säger Zoran Pantic.

img_4314

När församlingens präst, fader Milan, tagit på sig sin guldiga särk och börjat göra sig redo vid podiet är det proppfullt i lokalen, folkmassan ringlar sig ut på gatan.

– Det betyder jättemycket för familjerna häromkring att kunna komma hit, särskilt nu på julen, säger Zoran Pantic. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel