Juldagen – hemvändarkvällen då julefriden kan blåsa bort

24Malmös redaktör Filip Beijer skriver om festligheterna på juldagen och kommer med några goda råd för att behålla någon form av julefrid i magen dagen efter.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.12:31, 25 december, 2016

Juldagen – hemvändarkvällen då julefriden kan blåsa bort
Foto: Privat/Pixabay

Klapparna är öppnade, julbordet är tömt och du har överlevt ännu en jul med släkten.

Nu finns det bara en sak kvar på schemat, den egentliga anledningen till att du suttit på mittensättet i bilen, 60 mil från Stockholm ner till Malmö, bredvid din farbrors nya tjejs cockerspaniel med taskig andedräkt. Varenda sekund är värt det. För nu kommer årets utekväll, nämligen hemvändarkvällen – juldagen.

Men precis som en återträff med mellanstadieklassen 30 år senare finns det mycket som kan gå snett.

Här är tre saker du bör ta med dig innan du ger dig ut och träffar dina gamla vänner.

Det är inte bara dina vänner som kommer att vara där.

Det är lätt att bilda sig en romantisk bild av hur kvällen ska bli när du träffar dina gamla bästisar som tagit olika vägar i livet och har massor av späntade att berätta. Men det är inte bara dina vänner som går ut på juldagen. Även mobbarna går ut på juldagen, så låt dem inte förstöra din kväll, men var beredd på några obekväma möten i baren.

Tagga ner med skrytandet.

Ingen gillar en skrytmåns. Självklart ska du berätta vad du hittar på för något intressant, det är ju lite det den här kvällen handlar om. Men med några öl innanför västen är det lätt hänt att man övergår till skryt, och bli då inte förvånad om ditt sällskap minglar vidare.

Drick inte för mycket.

Juldagen är känd för att vara en riktigt blöt kväll på barerna runt om i landet. Men, vill du komma ihåg vilka du träffade och öka chanserna för att komma ihåg bekanta ansiktens namn, ja, då bör du hålla balansen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel