”Onanerar jag onormalt mycket?”

Veckans läsarfråga handlar om onani, hur mycket är egentligen normalt? 24Malmös sexexpert Saga Alm Mårtensson svarar.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.10:00, 23 december, 2016

”Onanerar jag onormalt mycket?”
24Malmös sexexpert Saga Alm Mårtensson svarar på dina frågor. Foto: Pixabay/Malin Falk, http://sneckproductions.se

Hej Saga!

Det här är pinsamt att ens skriva om men jag känner att jag verkligen behöver hjälp. Jag onanerar flera gånger om dagen, ibland också på jobbet eller på någon toalett på stan. Har tänkt mycket på det, kan liksom inte prata med mina vänner om det, vi pratar inte direkt om onani .. Är det normalt? Är det farligt, har jag ett missbruk?

– – –

Hej!

Att onanera flera gånger dagligen är inte farligt. Vi har alla olika nivå av sexlust och behov av att få utlopp för vår sexualitet. Onani är genom historien och i olika kulturer en ganska utskälld form av sex – helt orättvist eftersom det kan vara ett bra sätt att lära känna sig själv, kunna stressa av och känna njutning. Onani kan fylla en mängd olika funktioner för olika människor.

Vad jag funderar på är vad det är som gör att det känns negativt att du onanerar på det sättet som du gör? Handlar det om att du får ångest av onanin och vad är det i så fall som utlöser ångesten? Är det en ångest som grundar sig i att du tänker att det du gör är något fel? Eller är det ångest som kommer först vilket leder till att du onanerar?

Precis som du skriver så talar vi sällan om onani, kanske borde vi göra det mer. Samtidigt är den egna sexualiteten något som för många är intimt och privat. Ändå kan det vara viktigt att lyfta samtal om onani för att undvika att tro att någonting är fel, farligt eller som du skriver ett missbruk. Det finns ingen diagnos som heter sexmissbruk men en kan känna t ex tvångsmässighet kring onani eller sex med andra, eller att onani bli kopplat till negativa känslor som t ex ångest. Det och om du ändå vill förändra dina onanivanor är det något som du kan prata vidare om med en sexolog/terapeut.

Varma hälsningar

Saga

Har du frågor om sex och relationer? Mejla till: fragasaga@24malmo.se Du är givetvis helt anonym.Varje vecka kommer Saga välja ut en fråga som hon svarar på. Svaren publiceras på 24Malmö.se på fredagar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel