Varning för snöväder – rusning till däckfirman: ”Halvt kaosartat” | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Varning för snöväder – rusning till däckfirman: ”Halvt kaosartat”

På tisdagen kommer den första snön enligt SMHI – som har utfärdat en klass 1-varning. Då vallfärdar kunderna till däckfirmorna i Malmö.

Gabriel Almlöf

Kl.12:46, 8 november, 2016

Varning för snöväder – rusning till däckfirman: ”Halvt kaosartat”
Foto: Gabriel Almlöf

Enligt SMHI kommer snön till Malmö under tisdagen och en klass 1-varning är utfärdad för hela Skåne. Ett besked som har fått Malmborna att vallfärda till stadens däckfirmor.

Kenneths Lundavägen känner man av beskedet. Ute på gården står däcken som ska sättas på bilarna som köar för sin tur.

LÄS MER: Nu kommer snön till Malmö

– Det är full rulle nu. Det blir halvt kaosartat här nere i Skåne, säger Andreas Fornestedt, försäljningschef på Kenneths.

Läs mer: Så ska vädret bli i Malmö

När 24Malmö.se besöker firman är alla tider för veckan uppbokade och 15-20 bilar står i kö till deras drive-in byte. Det är med andra ord mycket för däckbytarna att göra under dagen, men man är vana.

– Detta är tredje året som det har varit mild vinter. Men nu blir det jättekallt och det blir över en natt. Då blir tanken ”vad ska jag göra nu?”. Då kommer man hit. Det är en klassisk grej med så mycket folk när det har varit mildare vinter.

Image-3

Varför tror du att vi i Skåne är så sena med bytet?
– Det blir ett uppvaknande för alla när det blir så här kallt. Då blir man överraskad, och många som kör uppåt i landet måste få på däcken, och då får man lite panik. Alla vill byta samtidigt, det blir en flaskhals. Men vi är vana här, så det kommer gå bra, säger Andreas Fornestedt med ett leende.

Om man är en av dem som fortfarande inte har bytt däck skickar Andreas Fornestedt med ett tips.

– Tipset är att om det är jättebråttom, kom och ställ er i kön. Men har man möjlighet att vänta lite, boka gärna in en tid. Det blir smidigare för alla.

Image

Så lyder SMHI:s klass 1-varning:
Från tisdag kväll snöfall som fram till onsdag morgon ger 2-5 centimeter. Sedan fortsätter det under onsdagen med ytterligare 2-5 centimeter.

FaktaSå säger lagen om vinterdäcken:

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Till vägbanan räknas även vägrenen.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

För personbilar och andra lätta fordon måste mönsterdjupet i vinterdäcken vara minst tre millimeter.

De bästa däcken, det vill säga de med störst mönsterdjup, bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när man bromsar eller svänger.

Källa: Polisen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

M vill satsa 5,6 miljarder på fler poliser

"De satsningar Moderaterna nu gör motsvarar uppskattningsvis ytterligare 770 poliser och 710 civilanställda i Skåne", säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö. Partiet vill skriva av studielån efter fem år.

André Kvist

Kl.13:42, 23 april, 2018

M vill satsa 5,6 miljarder på fler poliser
Från vänster M:s partisekreterare Gunnar Strömmer och oppositionsråd i Malmö Torbjörn Tegnhammar. Foto: Moderaterna/pressbild.

Moderaterna presenterade under måndagen sina satsningar för ökad trygghet. Under den kommande mandatperioden vill M öka anslaget till polisen med 5,6 miljarder kronor. Däri ingår höjd lön med 3 000 kronor för samtliga poliser och att nyutbildade ska få sina studielån avskrivna på fem år.

– Vi har synliggjort trygghetskrisen och presenterar nu konkreta förslag för att få fler poliser i framför allt yttre tjänst i Skåne. De satsningar Moderaterna nu gör motsvarar uppskattningsvis ytterligare 770 polisen och 710 civilanställda i Skåne, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö vid en presskonferens.

Man vill stärka Polismyndigheten med 10 000 fler anställda till år 2024. En lönesatsning ska göra yrket mer attraktivt. Då så många ska anställas de närmaste året vill man utöka utbildningsplatserna och att staten betalar utbildningen.

– Med fler vägar in i polisyrket, genom avskrivning av studielån och en riktad lönesatsning, kommer rekrytering av skåningar till polisyrket underlättas. Det är viktigt, det är dem som har lokalkännedom och kan etablera långsiktiga förtroliga kontakter med invånarna.

I planen ingår även att ta in andra yrken i myndigheten såsom IT-specialister, psykologer, beteendevetare och ekonomer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trio döms till årslånga fängelsestraff för narkotikabrott

Paret och barndomsvännen misstänktes ha smugglat in en halv miljon Tramadoltabletter men bevisen höll inte för grov smuggling av narkotika.

André Kvist

Kl.13:19, 23 april, 2018

4 bilder
 • Samtliga tre inblandade döms till fängelse. Foto: Polisen.
  Samtliga tre inblandade döms till fängelse. Foto: Polisen.
 • Foto: Polisen.
  Foto: Polisen.
 • Foto: Polisen.
  Foto: Polisen.
 • Foto: Polisen.
  Foto: Polisen.

Malmö tingsrätt dömde på måndagen tre person, två mån och en kvinna födda 1990 och 1991, till fängelstraff för narkotikabrott.

Den 27-åriga huvudmannen erkände innehav av 37 219 tabletter varav mycket var avsett för vidareförsäljning.

LÄS MER: Par smugglade narkotika värd mångmiljonbelopp

Utredningen har även påvisat att paret har skickat och fått flera försändelser under 2016 och 2017. Sammanlagt rör det sig om 544 500 tabletter som smugglats in. Tabletternas uppskattade värde är 5,4 miljoner kronor. Men rätten friar paret då bevisning saknas att det verkligen rör sig om Tramadoltabletter.

Paret ska ha skickat flera paket hem till Malmö från Spanien till en 28-årig barndomsvän till huvudmannen. Han har sedan levererat paketen till parets bostad. Men endast en låda, vilken beslagtogs vid en polisinsats, går att säga med säkerhet har levererats, anser rätten.

Den 28-åriga mannen döms till 2 års fängelse för narkotikasmuggling av normalgraden. Han frikänns från grovt narkotikabrott då mängden som man kunnat bevisa att han hanterat inte överstiger grovt brott. Han dömdes även 2013 till villkorlig dom och böter för stöld.

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-15-47-05

Den 28-åriga kvinnan döms för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och vapenbrott genom innehav av olaglig pepparspray. Hon döms till 1 år och 8 månaders fängelse.

Kvinnan frikänns från grov narkotikasmuggling. Hon dömdes i juli 2015 för uppradade fall av bedrägerier och bedrägligt beteende till villkorlig dom jämte böter.

Den enda ostraffade i trion är huvudmannen. Den 27-åriga mannen anses av rätten vara ledande och döms till 2 år och 3 månader. Detta för rattfylleri, grovt narkotikabrott, narkotikabrott och ringa vapenbrott. Även han frikänns från grov narkotikasmuggling

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna kom in med vanskött hund till polisen

Uppger att ägaren låtit svälta hunden och ska ha slagit den flera gånger.

André Kvist

Kl.11:26, 23 april, 2018

Kvinna kom in med vanskött hund till polisen
Hunden på fotot är inte den som nämns i texten. Foto: Pixabay.

Under söndagen kom en kvinna in med hund till polisen på Rättscentrum i Malmö. Kvinnan uppger att mannen som äger hunden låtit svälta hunden, slagit den och att även andra personer ska ha slagit hunden.

Polisen har nu upprättat en anmälan om djurplågeri.

– Ägaren har lämnat hunden till henne (oklart om syftet var att passa den) och hon ser då vilket dåligt skick den är i, berättar Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Har ni någon misstänkt i ärendet?

– Det ska finnas en misstänkt men det är inget uppsatt just nu. Kvinnan står som vittne i ärendet.

Inre befäl vid polisen beslutade om omedelbart omhändertagande av hunden på söndagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung man grundligt misshandlad – fördes till sjukhus

Uppger att okända gärningspersoner slagit honom i ansiktet upprepade gånger.

André Kvist

Kl.11:14, 23 april, 2018

Ung man grundligt misshandlad – fördes till sjukhus
Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån.

Vid 18.30-tiden under söndagen blev en ung man i 20-årsåldern grundligt misshandlad av flera gärningspersoner. Vid Klaffbron ska flera personer som var okända för honom ha gett sig på mannen.

Väldigt många slag utdelas, blanda annat mot ansiktet, och polisen noterar senare att mannen har kraftiga svullnader och flera sårskador. En framtand ska vara utslagen.

Offret förs till sjukhus med ambulans men verkar inte vara allvarligt skadad, enligt polisen.

Polisen rubricerar händelsen som rån mot privatperson, gärningspersonerna kom undan med ett par hundra kronor. Det finns i nuläget inga signalement på förövarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lägenhet hyrdes ut i tredjehand – polis fann pistol och stöldgods

Lägenhetens ägare fick en chock och trodde att det var inbrott.

André Kvist

Kl.11:06, 23 april, 2018

Lägenhet hyrdes ut i tredjehand – polis fann pistol och stöldgods
Foto: Bildbyrån/Arkiv.

På söndag förmiddag kom en privatperson hem till sin lägenhet som denne hyr ut i andrahand. Detta för att titta till den. Väl på plats misstänkte personen inbrott och tillkallade polisen.

Det visar sig lägenheten på Eriksfältsgatan hyrdes ut i tredje hand. I lägenheten befinner sig två personer.

– Vi tittar runt och anträffa en pistol med tillhörande magasin och ammunition. Samt misstänkt stöldgods i form av flera datorer, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

En 37-årig man och en 34-årig kvinna är nu misstänkte för grovt vapenbrott och häleri. De anhölls på söndagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng