Akut bostadsbrist i Malmö enligt ny rapport

Varje år har Malmö ett byggnadsunderskott på 1100 bostäder i staden. Nu varnar Hyresgästföreningen för att vi har en akut bostadsbrist i Malmö.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:45, 26 oktober, 2016

Akut bostadsbrist i Malmö enligt ny rapport
Foto: Wikimedia

Bostadsbristen har präglat Skåne i många år. Men nu är den akut. Så inleds rapporten ”Bostadsbristens landskap – Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016” som släpptes som redovisar ett dystert läge för bostadsmarknaden i Skåne i allmänhet och för Malmö i synnerhet.

Rapporten skriver att Malmö stad de senaste 10 åren i snitt ökat med 5 000 personer, samtidigt som årstakten för byggda bostäder legat kring 1 100. Glappet mellan tillgång och behov på bostadsmarknaden växer år från år, och även om byggandet ökat den senaste tiden är det mycket som ska hämtas igen.

De bostäder som väl byggs har ofta för hög hyra som innebär att att många inte har möjlighet att flytta till de satsningar som ändå görs i staden.

Det är framför allt ungdomarna som har stora problem att komma in på bostadsmarknaden. Malmö har en ovanligt ung befolkning jämfört med riksgenomsnittet. Det ledet till att en tredjedel av de unga som flyttar till Malmö idag bor otryggt, utan besittningsskydd.

Rapporten slår fast att Malmö skulle behöva bygga 2 362 nya bostäder per år för att tillgodose behovet i nuläget. Men snittet på byggda bostäder mellan 2010-2015 låg på 1 121 stycken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Rektor och två lärare säger upp sig efter misstankar om pengafusk

Trion har varit avstängda sedan 8 november och säger nu upp sig, polisutredningen fortsätter.

André Kvist

André Kvist

Kl.14:20, 17 januari, 2018

JUST NU: Rektor och två lärare säger upp sig efter misstankar om pengafusk
Grundskoleförvaltningens varsel om avsked fick trion att säga upp sig. Foto: Bildbyrån.

En rektor och två lärare stängdes i november 2017 av från sina arbeten utan lön. Orsaken var att det fanns misstankar om att dessa tre vid flera tillfällen gjort inköp med kommunala pengar till en skola i Malmö felaktigt.

– Jag vill poängtera att samtliga tre har varit avstängda utan lön under hela tiden och att uppsägningarna beviljats med omedelbar verkan. Inga av medarbetarna har heller fått några ekonomiska ersättningar och vi har inte heller ingått några andra uppgörelser med dem, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör. 

Trion har efter varsel om avsked nu valt att självmant säga upp sig. 

 Att varsla om avsked var ett beslut vi tog eftersom vår interna utredning har visat att det rör sig om så pass allvarliga oegentligheter att vi inte kunde se någon annan lösning än att avskeda medarbetarna. Att samtliga nu istället väljer att säga upp sig och att vi accepterat uppsägningarna gör att vi snabbare kan göra ett avslut, säger Anders Malmquist.

Polisutredningen pågår fortfarande och har inte någon påverkan på grundskoleförvaltningens åtgärder. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Pojke våldtog yngre flicka på toalett

Låste in flickan på en toalett mitt under en idrottsdag.

Mia Martelleur

Kl.13:55, 17 januari, 2018

EXTRA: Pojke våldtog yngre flicka på toalett
Foto: Bildbyrån

I november dömdes en 16-årig pojke vid Malmö tingsrätt för sexuellt övergrepp mot barn. Det var under en idrottsdag som pojken låste in en 13-årig flicka på en toalett och utförde sexuella handlingar mot hennes vilja.

Pojken hade suttit anhållen misstänkt för våldtäkt, men tingsrätten ändrade domen till sexuellt övergrepp. Fallet togs då vidare till hovrätten som nu ändrar tingsrättens dom.

LÄS MER: Pojke döms för sexövergrepp på idrottsdag

Pojken döms istället för våldtäkt mot barn, rapporterar P4 Malmöhus. Dessutom höjs skadeståndet från 21 800 kronor till 101 800 kronor.

Pojken ska bara två veckor innan våldtäkten ha dömts för att ha ofredat flera flickor på sin skola.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill ha fler jobb till Skåne – här är ministerns svar

Politikerna kräver att få fler statliga myndigheter och fler jobb till Skåne. Nu ger ministern sitt svar. De är inte nöjda.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:00, 16 januari, 2018

De vill ha fler jobb till Skåne – här är ministerns svar
Politikerna i Skåne vill ha hit fler statliga myndigheter. De är inte nöjda med regeringens svar.

Det var i december månad som de sju partierna i Region Skåne skrev ett gemensamt brev till regeringen.  De vädjade om att flytta fler statliga verksamheter till Skåne. Bakgrunden är att det under hösten tog sett beslut att omlokalisera fler myndigheter till platser utanför Stockholm.

Politikerna slog sig därför samman och gjorde en lista med anledningar till varför de statliga myndigheterna borde förläggas på skånska orter. I brevet lyfter de fram att att här finns många högutbildade människor som redan har lång erfarenhet av arbete inom statlig förvaltning. Det finns god tillgång på kompetens och dessutom både stora universitet samt internationella företag.

Närheten till flygplatserna i Köpenhamn, Kristianstad, Malmö och Ängelholm innebär att man enkelt kan resa både nationellt och internationellt. En fördel är också att avstånden mellan orterna är korta. Det tillsammans med kollektivtrafiken gör att det blir enkelt att resa mellan städerna.

En av de myndigheter som Liberalerna i Skåne velat flytta på är Riksrevisionen. Efter att det upptäcktes en del oegentligheter där under sommaren, tycker Gilbert Tribo (L) att det vore vätte att flytta myndigheten till Skåne och på det sättet undvika vänskapskorruption.

Nu har svaret kommit från civilminister Ardalan Shekarabi. Men något besked ger regeringen inte till Skånepolitikerna. Istället skriver de allmänt om beslutet att omlokalisera sju myndigheter till platser utanför Stockholm.

I brevet står det så här: ”I varje process som rör lokalisering av statlig verksamhet är det av betydelse att vi tar hänsyn till de förutsättningar som finns i det enskilda fallet och att verksamheten kan fungera effektivt med bibehållen kvalitet på kort och lång sikt”. Det svaret är Liberalerna Skåne missnöjda med.

– Tyvärr blir jag inte förvånad av detta goddag yxskaft-svaret. Istället för att fundera över hur Sverige kan bli starkare med hjälp av Skåne så skuffas frågan undan så att allt utanför Stockholms län likställs. Skåne har så många styrkor som staten skulle kunna dra nytta av. Jättetråkigt att se denna ljumma inställning till det som skulle kunna vara Sveriges andra tillväxtmotor, säger Cristina Glad (L), oppositionledare i kollektivtrafiknämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Tolv personer gripna efter stor polisrazzia

Personerna misstänks ha lurat Försäkringskassan på miljontals kronor.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.11:43, 17 januari, 2018

EXTRA: Tolv personer gripna efter stor polisrazzia
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Enligt Kvällsposten utreder ekobrottsmyndigheten i Malmö en härva med misstänkt bidragsfusk. Under tisdagen genomfördes en razzia och sammanlagt ska sex personer ha gripits på olika platser i Malmö. Personerna har anhållits misstänkta för att ha lurat Försäkringskassan på över tio miljoner kronor.

– Men det här kan mycket väl svälla och omfatta både fler misstänkta och mer pengar, säger kammaråklagaren Björn Rosenlöf till tidningen.

Enligt honom misstänks fusket ha börjat 2013 och pågått fram till idag. Bland de anhållna ska det finnas både assistenter och företrädare för ett större assistansbolag i Malmö.

De misstänkta brotten ska ha begåtts i Malmö och ärendet rubriceras i nuläget  som grovt bidragsbrott.

Ytterligare sex personer greps under onsdagen. Sammanlagt är det nu tolv personer gripna, varav två sitter anhållna i Malmö. Häktesförhandlingar ska hållas på fredag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö arrangerar världens största tävling i streetdans

Dansare från hela Europa kommer delta i olika stilar: "Hela Malmö ska dansa!"

André Kvist

André Kvist

Kl.08:24, 17 januari, 2018

3 bilder
  • Endast vinnaren i varje kategori går vidare till finalen i Paris. Foto: Mikael Örtenheim.
    Endast vinnaren i varje kategori går vidare till finalen i Paris. Foto: Mikael Örtenheim.
  • Foto: Mikael Örtenheim.
    Foto: Mikael Örtenheim.
  • Foto: Mikael Örtenheim.
    Foto: Mikael Örtenheim.

För första gången arrangeras den nordiska uttagningen, Juste Debout Nordic, i Malmö. Arrangörerna väntar sig att dansare från hela Europa kommer delta i stilar som locking, hiphop, house, popping och experimental.

Malmö stad har satsat en halv miljon på arrangemanget och anledningen är bland annat för att uppnå stadens jämställdhetsmål. I rapporten Ung Livsstil från 2015 framkom det att tjejer inte deltar i kultur- och fritidsaktivitet i den utsträckning man önskar. Dans har lyfts fram som en aktivitet för ungdomar som staden vill satsa på.

– Därför gör gatukontoret tillsammans med fritidsförvaltningen en långsiktig satsning på dans som riktas till unga på högstadiet och i gymnasiet. Det görs för att öka utbudet av fritidsaktiviteter för i första hand tjejer, säger Erland Weerasinghe, chef för arrangemangsenheten på gatukontoret.

Just Debout beskrivs som dansvärldens motsvarighet till fotbolls-VM. Nog verkar det bubbla av spänning hos delarrangörerna på kulturföreningen Iver.

– Vi är så glada att vi får möjligheten att arrangera Juste Debout Nordic i Malmö. Det här kan vara det största som har hänt streetdansen i Skåne och vi är övertygade om att det gör att dansscenen utvecklas och växer. Vi är så taggade inför den här veckan, hela Malmö ska dansa!, säger Martin Rosén och Viktor Fröjd, projektledare.

Mikael Örtenheim

Foto: Mikael Örtenheim.

Tävlingen blev framförallt känd genom dokumentären ”Martha & Niki” som belönades med en guldbagge. Det är historien om hur de svenska dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos vann i Paris 2010 och blev de första kvinnliga världsmästarna i hiphop. I år är det Niki som styr den nordiska uttagningen som konferencier i Malmö.

För de tävlande är det tillåtet att vara med på vilken uttagning som helst i världen. Nytt för Malmös arrangemang är att momenten dancehall och showcase har tagit plats.

Den 9 och 10 februari hålls uttagningen på Moriska Paviljongen i Folkets Park. Endast vinnarna i varje kategori går vidare till finalen i Paris den 4 mars.

Mikael Örtenheim

Foto: Mikael Örtenheim.

FaktaJuste Debout är franska och betyder ungefär ”stå upp för din dans”. Det är en så kallad freestyle-tävling där deltagarna inte vet vilken musik de ska dansa till eller vilken motståndare de kommer att möta.
Under tre månader hålls uttagningar runtom i världen där vinnarna i de olika stilarna går vidare till finalen i Paris den 4 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng