MALMÖFESTIVALEN

Malmöfestivalens största händelser – dag för dag

Malmöfestivalen bjuder i år på ett smockat program in på småtimmarna i en hel vecka. 24Malmö.se har plockat ut programmets stora punkter och delat in dagarna åt dig. Hittar du något du blir sugen på att se?

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.17:05, 11 augusti, 2016

Malmöfestivalens största händelser – dag för dag
Foto: Commons

Fredag 12 augusti

Festivalens första dag är här! Redan klockan 19:00 inleder Promoe på Posthusplatsen och lite senare, vid 22:30 står klassiska rockbandet The Sounds på Stora scenen. Den som vill sitta och lyssna på författaren och etik-doktorn Ann Heberleins föreställning ”Livet, döden & meningen med allt” gör det på Hedmanska gården klockan 21:30.

Lördag 13 augusti

Festen börjar klockan 18:30 när RIX FM Festival drar igång på stora scenen med Samir & Viktor som det stora dragplåstret. Därefter får Malmö stort besök från Syrien i form av världsartisten Omar Souleyman klockan 21:00 på samma scen. För den som vill njuta av dramatisk och vacker musik är det Posthusplatsen, där Anna Von Hausswolff drar igång klockan 23:30. Dessutom kommer Carl Stanley köra standup på Blå båten en halvtimme tidigare – 23:00.

Söndag 14 augusti

Varva ner festhelgen med Malmö Operas version av operan Figaros bröllop klockan 19:30 på Stora scenen. En av Sveriges mest hyllade artister – Titiyo gör sen entré på Posthusplatsen klockan 21:30 och kommer garanterat bjuda på en explosiv show. Har du lust att lyssna på samtal om vänskap, sorg och kärlek så ska du komma till Hipp, som får besök av författaren Jonas Hassen Khemiri.

Måndag 15 augusti

Stora scenen bjuder på tunga rockakter i form av kanadensiska trion Danko Jones och australiensiska Wolfmother. Förstnämnda drar igång gitarrerna klockan 19:00 och därefter står australiensarna på scen 21:30. Den som föredrar en paus från den hårda musiken kan istället gå på cirkusshow i Raul Wallenbergs-parken.

Tisdag 16 augusti

Brittiska slyngeln Jake Bugg inter stora scenen klockan 19:00 och följs upp av totala motsatsen i svenska favoriten Melissa Horn klockan 21:30. Den som hellre lyssnar på rap kan ta sig till Gustavsscenen där vinnarna från rap-SM uppträder och Dogge Doggelito är konferencier.

Onsdag 17 augusti 

Den norsksvenska giganten och publikfavoriten Ane Brun är onsdagens stora dragplåster på stora scenen klockan 21:30. Innan henne spelar Emil Jensen och för den som istället vill bedöva öronen lirar metallbandet At The Gates på Posthusscenen klockan 21:30. För den som struntar helt i musiken på onsdagen och istället vill utöka sitt förråd av MFF-prylar är det bara att dra till Barnlandet och göra egna MFF-flaggor tillsammans med Supporterhuset.

Torsdag 18 augusti

Nästan lika klassisk som Langosen på festivalen är Magnus Tingsek. Klockan 19:00 inleder han torsdagen och får lite senare under kvällen besök av hela Sveriges ”Så mycket bättre-favorit” Miriam Bryant klockan 21:45.  Är man istället sugen på storband och soul från 60-talet ska man inte tveka på att gå till 60-talstältet klockan 20:15 när Soul Revelation äntrar scenen.

Fredag 19 augusti

Nutiden och framtidens kvinnliga svenska artister tar plats på festivalens avslutningsdag på stortorget. Stora scenen får först besök av Sabina Ddumba klockan 19:00, sen kommer Silvana Imam och välter torget med sin naturkraft klockan 21:00 och därefter är det dags att träna veven inför Rebecca & Fiona som avslutar och stänger festivalen klockan 23:30. På Posthusscenen är det Marit Bergman som först bjuder på festen innan svenska exporten Dungen går på klockan 21:00. Därefter stänger Deportees luckan klockan 23:30 – ett alternativ för den som inte har försmak för house-festen på Stortorget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utställning med urgamla dofter har premiär idag: ”Zlatan skulle ha invigt”

Dofter från förr tar plats på Malmöhus slott. Från 1700-talet till Zlatans senaste essens.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.07:58, 25 november, 2017

Utställning med urgamla dofter har premiär idag: ”Zlatan skulle ha invigt”
Christina Lindvall-Nordin framför en monter av dofter. Utställningen är helt doftfri och fokuserar mer på flaskorna än innehållet. . Foto: Filip Beijer

Idag, lördagen den 25 november, öppnar miniutställningen ”Design för doft – flaskor för flytande flärd” på Malmöhus slott.

Bakom utställningen står konsthistorikern och parfymexperten Christina Lindvall-Nordin som bistår med samlingen parfymer från så långt tillbaka i tiden som två tusen år före kristus.

För henne är det inte dofterna som är det största intresset utan förpackningen.

– Innehållet intresserar mig inte särskilt mycket, men det här är konstverk på allra högsta nivå, säger Christina Lindvall-Nordin.

Parfymintresset började på gymnasiet när hon fick upp ögonen för hur människor sminkade sig förr i tiden. Hennes mamma kom senare att starta en parfymaffär i Lund och dagens parfymexpert började extrajobba i butiken för att finansiera sina studier.

parfym1

Parfym från 1700-talet förpackad likt en bok.

Flera av parfymerna som finns på utställningen har hon hittat genom internethandel.

– Jag ropar in de smyg. Min man Staffan kan ibland ha åsikter om att det kan kosta för mycket eller så. Men sen är det han som öppnar paketen när de kommer hem och då blir han ofta positivt överraskad, säger Christina Lindvall-Nordin.

Både världskända och okända parfymer ställs ut i kungens kammare på Malmöhus slott. Parfymflaskor från 1700-talets första parfymerier i Stockholm delar rum med Zlatan Ibrahimovics senaste doft.

Och om Christina hade fått önska hade han gärna fått vara med på invigningen under lördagen.

– Jag har försökt komma i kontakt med Zlatan, men jag känner ingen som känner honom. Han hade gärna fått invigningstala här. Det är ju trots allt ”kungens kammare”, säger Christina Lindvall- Nordin.

Utställningen slog upp portarna klockan 10:00 på lördagsförmiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor julsatsning på Gustav Adolfs torg – Malmöborna ska få träden att lysa

Skänk en vinterjacka till behövande eller sätt dig med någon du tycker om på "Kärleksbänken" för att tända belysningen i träden.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.21:30, 24 november, 2017

Stor julsatsning på Gustav Adolfs torg – Malmöborna ska få träden att lysa
Foto: Sanna Dolck

November är inte slut än men redan på lördag tågar julen in i Malmö. Då är det nämligen dags för ”Jul i City” som är årets stora jularrangemang i Malmö på Gustav Adolfs torg.

Hela torget kommer att pyntas och lysas upp och turister och Malmöbor kommer kunna interagera i julstämn

– Jul i City ska vara en mötesplats för omtanke och gemenskap. I år har ljuset en central plats och ska lysa upp vintermörkret med flera lekfulla ljusinstallationer, säger Mia Hansson, projektledare på gatukontoret i ett pressmeddelande.

På plats kommer bland annat ”Kärleksbänken” att finnas där två personer kan sätta sig och hålla handen för att lysa upp julbelysningen i träden.

Det kommer även att finnas en insamlingsplats som fått namnet ”Wall of Kindness” där Malmöborna kommer kunna bidra med t.ex en vinterjacka till behövande.

Invigningen för Jul i City sker på lördag klockan 16:00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succémusikalen förlängs i vår

Under hösten var intresset så stort att föreställningar var utsålda.

André Kvist

André Kvist

Kl.18:32, 24 november, 2017

Succémusikalen förlängs i vår
Elisa Lindström i rollen som nunnan Maria med fem av von Trapp barnen. Foto: Isabell N. Wedin

Nu är det klart att det blir tolv nyinsatta föreställningar av Sound of Music på Nöjesteatern i Malmö. Fredagar och lördagar från den 3 till den 25 februari får man en andra chans.

Elisa Lindström, Christopher Wollter och ensemblen tar oss tillbaka till 1959 i denna klassiker.

Nunnan Maria skickas till Georg von Trapp för att ta hand om hans sju barn. Hushållet fylls så småningom av sång, musik och glädje, något som saknats sedan familjens mor gått bort.

Den reserverade kaptenen fattar så småningom tycke för Maria och tillsammans med barnen gömmer dem sig för nazister.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Femstjärnigt dagis har öppnat

Kristallkronor, glasdörrar och rogivande musik väntar gästerna.

André Kvist

André Kvist

Kl.16:58, 24 november, 2017

Femstjärnigt dagis har öppnat
Viktigt att hundarna får leka med varandra. Foto: Amanda.

Nyligen öppnade Hyllie Hundcenter upp dörrarna för sina nya verksamhet på Gottorpsvägen. Själva beskriver dem sig som ”Sveriges första femstjärniga hunddagis” och nog är det inrett med en hög standard.

– Det är lite unikt i Sverige med att vi har kristallkronor i taken, glasdörrar istället för nät och sen spelar vi rogivande musik för hundarna under deras ”siesta”, berättar Emma Norman, ägare med 20 års erfarenhet i branschen.

Hunddagiset har som mest plats för 49 hundar som fördelas i sju grupper och rum. Två gånger om dagen är det aktiviteter och däremellan vila. Men inte alla blir antagna.

– Vi tar inte emot alla hundraser eller aggressiva hundar. Det viktigaste är att vi väljer ut hundar som fungerar här och att det är säkert för djuren. Vi lovar ingen plats per telefon utan vi vill alltid träffa hunden först, lite som en arbetsintervju.

Utöver en väldigt stor rasthage med diverse lekfulla hinder finns det även möjligt för den fåfänga hunden att få en total make-over på plats.

Det finns även planer på att anlägga en inomhuspark med agilityhinder, allt för att hundarna ska stimuleras och må bra.

– Det är lika viktigt att de aktiveras som vilar. Hundarna ska också få möjlighet att leka med varandra och ha sitt fria kroppsspråk. Tyvärr finns det många stressade dagis där hundar inte mår särskilt bra, berättar Emma Norman.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon är Malmös Lucia 2017

För ett stort engagemang för dem utsatts för brott och empati för närstående, lyder juryns motivering.

André Kvist

André Kvist

Kl.14:34, 24 november, 2017

Hon är Malmös Lucia 2017
Caroline Lindén arbetar till vardags civilt på polisen. Foto: André Kvist/24Malmö.

27-åriga Caroline Lindén är Malmö stads Lucia 2017.

Juryns motivering lyder:

LÄS MER: TV: Här skrider Luciatåget fram i Malmö

”Caroline har ett stort engagemang för dem som utsatts för brott. Genom sitt arbete hos polisen möter Caroline varje människa med respekt utifrån individens behov, och försöker alltid att ge lite extra tid till dem som behöver det. Caroline hoppas att i framtiden kunna utbilda sig till polis för att förebygga brott och skapa ett bättre samhälle. 

Även privat har Caroline agerat med empati för en närstående. När Caroline dotters bästa kompis fick cancer, hjälpte Caroline familjen att göra en insamling till Barncancerfonden. Detta gjorde att Caroline och familjen kunde samla in 34 900 kronor till Barncancerfonden.”

Med sitt stora engagemang och arbete är juryn övertygad om att de gjort rätt val.

– Det känns jättebra, det ska bli så roligt. Jag har tidigare inte insett hur stort det här är men jag ser fram emot det, säger Caroline Lindén, årets Lucia i Malmö.

Till vardags arbetar malmöfödda Caroline på polisen och hanterar bland annat tips och anmälningar.

Drygt 70 luciatåg ska gruppen och Lindén genomföra de närmaste veckorna.

– Jag kommer läsa två dikter, inte sjunga. Detta kommer bli fantastiskt.

Tillsammans med sitt följe som är elever från Malmö Latinskola ska hon i morgon göra sitt första offentliga framträdande på Gustav Adolfs torg klockan 16:30.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng