Björn Svensson: ”Jag hade gärna stannat i Malmö”

Förra året var Björn Svensson Malmö Redhawks bästa målskytt i SHL. Trots det blev det inget förnyat kontrakt för skyttekungen. Men Björn är inte bitter. "Jag hoppas att det går bra för Malmö", säger han till 24Malmö.se.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:42, 2 juli, 2016

Björn Svensson: ”Jag hade gärna stannat i Malmö”
Foto: Collage

Björn Svensson är verkligen vänligheten personifierad. Kommer i utsatt tid och med ett fast handslag samt vänlig blick. Några dagar tidigare har vi bestämt träff på Espresso House vid Davidshall i Malmö.

– Det var lite väl optimistiskt med shorts och t-shirt i dag kanske, säger han och ser ut genom fönstret.

30-årige Björn Svensson har Malmö Redhawks som moderklubb och har de tre senaste säsongerna representerat klubben i såväl Hockeyallsvenskan som SHL.

Den gångna säsongen blev han MIF:s bästa målskytt med sina 14 mål och på sina 143 matcher i klubben har han noterats för 58 mål. Trots detta valde sportchefen Patrik Sylvegård att inte förnya Svenssons kontrakt.

– Jag hade absolut inte haft något emot att vara kvar i Malmö. Det ska jag inte sticka under stolen med. Men det är så här det fungerar, sedan kan man tycka vad man vill om det. Jag tror att det här var meningen, säger Björn Svensson.

I början på maj skrev han i stället på för Färjestad. Ett val som han är mycket nöjd med så här långt.

– Det känns väldigt bra i Färjestad än så länge. Jag har varit där uppe och tränat med laget ett par gånger. Det känns kul men också väldigt nytt. Jag har fått möjligheter att se faciliteter och stad. Jag har fått en bra invigning, kommenterar Björn.

Björn Svensson är en av få i dagens samhälle som valt att inte nyttja sociala medier. Där är hans pappa och agent, Gunnar Svensson, en person som ständigt är i hetluften och diskussioner.

– Jag har medvetet valt att inte följa diskussionerna men har hört talas om dem. Det finns ett väldigt stort sätt att marknadsföra sig via sociala medier men jag har spelat med många som inte har klarat av att sköta det. Så länge det går bra för dem funkar det men så fort det vänder är det många som har svårt att ta diskussioner. Jag tror att man tar åt sig oavsett om man vill det eller inte, menar Björn.

Björn Svensson ser harmonisk ut och upplevs som en sympatisk och trevlig person. 30-åringen har mognat under senare år.

Tog du dina tidiga framgångar på fel sätt?
– Jag visste väl inget annat, jag var nog ung och dum. Man vill alltid bli så bra som möjligt och det har jag alltid velat bli. Men det kan man bli utan att vara kaxig. Det känns som att man har fått andra perspektiv på saker i dag. Jag har troligen mognat betydligt mer med åren.

Under sin karriär har Björn hunnit med att spela för åtta olika klubbar och spelat i allt från Eisbären BerlinTyskland till Saskatoon Blues i Kanada. Men där han trivts bäst är Malmö.

– Socialt sett har Malmö alltid varit hemma för mig. Här trivs jag väldigt bra, det är här jag har vuxit upp. Det har varit väldigt kul att få bo och spela här de senaste åren. Jag har ingenting emot Malmö och jag hoppas att det går bra för dem. Sedan hoppas jag givetvis att det går mycket bättre för Färjestad, säger Björn Svensson innan vi skiljs åt.

Malmö kommer alltid att vara hemma för Björn Svensson. Men nu är det Karlstad och Färjestad som väntar i framtiden. Om Svensson återkommer till Malmö till igen – det får framtiden utvisa.

FaktaBjörn Svensson
Ålder: 30
Längd/Vikt: 182 cm/85 kg
Familj: Flickvän
Moderklubb: Malmö Redhawks
Nuvarande klubb: Färjestad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bildextra: Se hockeyderbyt i bilder

IK Pantern besegrade Malmö Redhawks i förlängning. Här ser du hockeyderbyt i bilder.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.08:04, 18 augusti, 2017

Bildextra: Se hockeyderbyt i bilder
Över 3 000 åskådare bevittnade hockeyderbyt. Foto: Patrik Kjellberg

Foto: Patrik Kjellberg

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Pantern–Malmö Redhawks

Efter avgörandet – Dyk drömmer om Redhawks

Bortfintad på Redhawks kvitteringspuck – men Sebastian Dyk fick sista ordet.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:25, 17 augusti, 2017

2 bilder
  • Sebastian Dyk fick sista ordet. Foto: Bildbyrån
    Sebastian Dyk fick sista ordet. Foto: Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

En härligt frejdig hockeymatch utspelade sig inför över 3 000 åskådare på Malmö Isstadion. Och det var ”hela Sveriges underdog” som fick det sista ordet, när Sebastian Dyk snyggt serverade Axel Wemmenborn som tryckte dit 4–3-målet.

– Det var Lerby, den lilla knatten. Jag kom lite på mellanhand och hann inte fram riktigt. Men det var en bra dragning och ett jättesnyggt mål, säger Sebastian Dyk och fortsätter:

– Det var skönt att få spela fram Axel (Wemmenborn) i slutet. Jag fick revansch då och det var glädje i kroppen.

Dyk, med ett förflutet i just Malmö Redhawks, drömmer om att en dag spela där igen.

– Ja, det är klart. Det är moderklubben, och jag har alltid följt dem, även när jag spelat i andra klubbar. Jag tror att det kommer gå bra för dem i år.

– Malmö motiverar en hela tiden, man vet om att de finns där. Och gör du det bra kommer kanske chansen. Kolla på Fredrik Händemark och Lars Bryggman som gått jättebra där. Men mitt fokus ligger på Pantern, sedan får man hoppas att det går bra.

Malmö Redhawks tränare Peter Andersson var inte riktigt lika nöjd med sitt lags agerande.

– Jag tycker att vi slarvade alldeles för mycket med puck, och gav bort alldeles för mycket chanser till Pantern. Det är en liten besvikelse tycker jag.

 

FaktaIK Pantern–IF Malmö Redhawks 4–3 e. förl
(0–1, 1–0, 2–2, 1–0)

Målen: 6.39 0–1 Nils Andersson, (Lukas Haudum, Fredrik Händemark), 36.22 1–1 Dennis Svensson, (Martin Janolhs), 40.25 2–1 Sebastian Selin, (Martin Janolhs, Andreas Söderberg), 42.22 3–1 Martin Janolhs, (William Pethrus, Fredrik Styrman), 45.36 3–2 Lars Bryggman, (Erik Andersson), 56.09 3–3 Carl-Johan Lerby, (Nils Andersson, Andy Miele), 63.25 4–3 Axel Wemmenborg, (Sebastian Dyk).
Skottstatistik:
25–21 (7–3, 8–11, 10–7).
Domare: Filip Sandstedt.
Publik: 3 172, Malmö Isstadion.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Chockhöjningen: Så mycket kan Redhawks vinna i CHL

Enligt uppgifter kommer prispengarna att höjas rejält i CHL.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:11, 17 augusti, 2017

Chockhöjningen: Så mycket kan Redhawks vinna i CHL

Det är Sportbladet som avslöjar att vinstpengarna kommer att höjas rejält i CHL. Enligt tidningen kommer segraren 2018 få tre miljoner kronor – och totalt kommer det delas ut 15 miljoner kronor i prispengar.

På tisdag har CHL presskonferens i Malmö och väntas då meddela det beslutet.

– Vi är jättenöjda med det avtal som vi skrivit och att vi har möjlighet att öka prispengarna. Vi har också förändrat kvalet till CHL. Nu är man inte garanterad en plats längre – det är de bästa lagen i serien och i slutspelet som får förmånen att vara med, säger Bo ”Kulon” Lennartsson till Sportbladet.

Malmö Redhawks kliver in i CHL nästa torsdag, när de möter finska Kalpa på bortaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här är veteranens nya roll i Malmö Redhawks

Det är nu klart vad som händer med Mathias Tjärnqvist. "Det ska bli väldigt roligt och inspirerande", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:19, 14 augusti, 2017

KLART: Här är veteranens nya roll i Malmö Redhawks

Efter Malmö Redhawks uttåg mot HV71 i april har det varit osäkert med var Mathias Tjärnqvist tar vägen. Nu står det klart att han blir assisterande sportchef i klubben.

– Det ska bli väldigt roligt och inspirerande att få se den här sidan av hockeyverksamheten och att få fortsätta att vara med och bygga något riktigt bra här i Malmö, säger Mathias Tjärnqvist i ett pressmeddelande.

Den nya rollen innebär att Tjärnqvist, med ett förflutet i Rögle, Dallas Stars och Djurgården, kommer att se väldigt mycket hockey. Han kommer att avlasta sportchef Patrik Sylvegård i scoutingverksamheten och titta på spelare till såväl A-laget som juniorverksamheten. Tjärnqvist kommer även vara en viktig nyckel när det gäller utveckling av klubbens egna spelare på individuell nivå.

– Det här är en helt ny tjänst för oss och detta är något vi gör för att vi vill ta ytterligare ett steg mot att bli bäst, något som genomsyrar allt vi gör i klubben. ”Tjärna” ska ta hand om våra spelare, unga som äldre, och se till att de blir bättre. Utöver det kommer hans goda hockeyöga hjälpa oss när det gäller att hitta duktiga spelare. Dessutom känner han till klubben väldigt väl efter sina år som spelare här. Vi får in en väldigt kunnig hockeypersonlighet och en bra ledare. Vi är stolta över att ha honom här och ser fram emot att kunna utvecklas med Mathias som en viktig komponent, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Redhawkstalanger uttagna J20-landslaget

Två killar från Malmö Redhawks är uttagna i J20-landslaget.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:21, 11 augusti, 2017

Redhawkstalanger uttagna J20-landslaget
Oliver Olsson och Oscar Eklind är uttagna. Foto: Bildbyrån/Jesper Hallberg

Under nästa vecka spelar det svenska Team 20-landslaget en fyrnationersturnering i finska Vierumäki.

Två Redhawksforwards, i form av Oscar Eklind och Oliver Olsson, är uttagna i laget, som presenterades av förbundskapten Tomas Montén under fredagen.

Såväl Eklind som Olsson fick under förra säsongen känna på spel i SHL. Den sistnämnda var under en period även utlånad till Kristianstad IK i Hockeyettan. Utöver det är tidigare Redhawksmålvakten Tim Hultstrand i truppen.

Sverige kommer i tur och ordning ta sig an Ryssland, Tjeckien samt Finland

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng