Björn Svensson: ”Jag hade gärna stannat i Malmö”

Förra året var Björn Svensson Malmö Redhawks bästa målskytt i SHL. Trots det blev det inget förnyat kontrakt för skyttekungen. Men Björn är inte bitter. "Jag hoppas att det går bra för Malmö", säger han till 24Malmö.se.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:42, 2 juli, 2016

Björn Svensson: ”Jag hade gärna stannat i Malmö”
Foto: Collage

Björn Svensson är verkligen vänligheten personifierad. Kommer i utsatt tid och med ett fast handslag samt vänlig blick. Några dagar tidigare har vi bestämt träff på Espresso House vid Davidshall i Malmö.

– Det var lite väl optimistiskt med shorts och t-shirt i dag kanske, säger han och ser ut genom fönstret.

30-årige Björn Svensson har Malmö Redhawks som moderklubb och har de tre senaste säsongerna representerat klubben i såväl Hockeyallsvenskan som SHL.

Den gångna säsongen blev han MIF:s bästa målskytt med sina 14 mål och på sina 143 matcher i klubben har han noterats för 58 mål. Trots detta valde sportchefen Patrik Sylvegård att inte förnya Svenssons kontrakt.

– Jag hade absolut inte haft något emot att vara kvar i Malmö. Det ska jag inte sticka under stolen med. Men det är så här det fungerar, sedan kan man tycka vad man vill om det. Jag tror att det här var meningen, säger Björn Svensson.

I början på maj skrev han i stället på för Färjestad. Ett val som han är mycket nöjd med så här långt.

– Det känns väldigt bra i Färjestad än så länge. Jag har varit där uppe och tränat med laget ett par gånger. Det känns kul men också väldigt nytt. Jag har fått möjligheter att se faciliteter och stad. Jag har fått en bra invigning, kommenterar Björn.

Björn Svensson är en av få i dagens samhälle som valt att inte nyttja sociala medier. Där är hans pappa och agent, Gunnar Svensson, en person som ständigt är i hetluften och diskussioner.

– Jag har medvetet valt att inte följa diskussionerna men har hört talas om dem. Det finns ett väldigt stort sätt att marknadsföra sig via sociala medier men jag har spelat med många som inte har klarat av att sköta det. Så länge det går bra för dem funkar det men så fort det vänder är det många som har svårt att ta diskussioner. Jag tror att man tar åt sig oavsett om man vill det eller inte, menar Björn.

Björn Svensson ser harmonisk ut och upplevs som en sympatisk och trevlig person. 30-åringen har mognat under senare år.

Tog du dina tidiga framgångar på fel sätt?
– Jag visste väl inget annat, jag var nog ung och dum. Man vill alltid bli så bra som möjligt och det har jag alltid velat bli. Men det kan man bli utan att vara kaxig. Det känns som att man har fått andra perspektiv på saker i dag. Jag har troligen mognat betydligt mer med åren.

Under sin karriär har Björn hunnit med att spela för åtta olika klubbar och spelat i allt från Eisbären BerlinTyskland till Saskatoon Blues i Kanada. Men där han trivts bäst är Malmö.

– Socialt sett har Malmö alltid varit hemma för mig. Här trivs jag väldigt bra, det är här jag har vuxit upp. Det har varit väldigt kul att få bo och spela här de senaste åren. Jag har ingenting emot Malmö och jag hoppas att det går bra för dem. Sedan hoppas jag givetvis att det går mycket bättre för Färjestad, säger Björn Svensson innan vi skiljs åt.

Malmö kommer alltid att vara hemma för Björn Svensson. Men nu är det Karlstad och Färjestad som väntar i framtiden. Om Svensson återkommer till Malmö till igen – det får framtiden utvisa.

FaktaBjörn Svensson
Ålder: 30
Längd/Vikt: 182 cm/85 kg
Familj: Flickvän
Moderklubb: Malmö Redhawks
Nuvarande klubb: Färjestad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö Redhawks–Luleå

Redhawksstjärnan om tuffa starten: ”Har inte kommit upp i nivå”

Inget mål, blott tre assist och minus sex i plusminus-statistiken. Det har inte börjat som Nils Andersson hade hoppats på.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:39, 17 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån
    Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån
  • Nils Andersson. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån
    Nils Andersson. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Det blev en ny förlust mot Malmö Redhawks på tisdagskvällen. Luleå var det starkare laget och kunde till slut vinna med 2–1 efter att Gustav Rydahl avgjort matchen i den andra perioden. Det var Redhawks fjärde raka förlust i SHL.

Malmö Redhawks stjärnback Nils Andersson försöker reda ut vad det är som går snett för både honom och för laget.

– Jag har varit inne på lite mer mål bakåt än jag hade önskat. Nej, jag hade önskat ett bättre resultat bakåt, och måste tajta igen där – hitta ett mer vägvinnande defensivt spel, säger en besviken Nils Andersson.

Är det främst defensiven som det brister i för dig?
– Ja. Det är alldeles för mycket mål bakåt. Det är väl det. Vi måste städa bort och hitta ett sätt att inte släppa in mål bakåt.

Inget mål i SHL så här långt?
– Ser man på hela säsongen har jag ganska jämn poängskörd. Men hade önskat att jag gjort fler här i slutet och hjälpt laget att vinna. Det är väl en roll som jag har som jag inte levt upp till de senaste matcherna. I just det offensiva kommer man in i lite stim och pucken studsar rätt – och då flyter det på.

Men Nils Andersson är inte den enda som har svårt att göra mål i Malmö Redhawks. På lagets fyra senaste matcher har de endast producerat fyra mål.

– Tyvärr så är det ju fler än jag som gärna vill hitta nät lite oftare, för att kunna ta de här uddamålsvinsterna.

Inför säsongen spåddes Redhawks tillhöra toppen av tabellen. De förväntningarna har inte infriat sig än.
– Vi har höga målsättningar i år och har inte kommit upp i den nivån som vi gärna vill. Vi vill gärna vara ett mycket tuffare lag att möta än vad vi är just nu. Det är nånting som vi analyserar och går igenom dagligen.

Och det var i år Andersson skulle ta nästa kliv i karriären och på allvar etablera sig som en av SHL:s främsta backar. Men efter åtta omgångar i SHL har han varit inne på tio baklängesmål – flest i hela laget.

Känner du att ditt självförtroende är stukat?
– Egentligen är jag sugen på att leverera ett bättre tvåvägsspel som jag vet att jag klarar av. Jag har varit med om många upp- och nergångar i karriären. Man är aldrig så dålig som man känner sig i en svacka och man är aldrig så bra som man känner sig igen toppform. Det gäller att byggsten för byggsten att bygga tillbaka ett självförtroende.

 

 

FaktaSHL
IF Malmö Redhawks–Luleå HF 1–2
(0–1, 1–1, 0–0)
Målen: 00.43 0–1 Isac Lundeström, (Einar Emanuelsson), 25.59 1–1 Robin Alvarez, (Fredrik Händemark, Stefan Warg), 31.01 1–2 Gustav Rydahl, (Brendan Mikkelson, Emil Larsson).
Skottstatistik: 25–15 (9–4, 5–7, 11–4).
Utvisningar: MIF: 4x2. LHF: 3x2.
Domare: Morgan Johansson & Sören Persson.
Publik: 5 089, Malmö Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tunga bortasviten fortsätter för Redhawks

Det blev ännu en bortaförlust för Malmö Redhawks. ”Vi behöver bli effektivare”, säger Peter Andersson.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.22:04, 12 oktober, 2017

Tunga bortasviten fortsätter för Redhawks
Stefan Warg och hans Malmö blev återigen poänglösa. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån.

Efter att ha förlorat de tre första bortamatcherna – varav två efter förlängning – åkte Malmö Redhawks upp till Östergötland och Linköping med förhoppningen att bärga säsongens första bortaseger. Det gick inte alls.

– Vi spelar bra tycker jag. Framförallt i andra och även i tredje. Har massa målchanser men vi behöver bli effektivare och sätta dem. Men vi är på rätt väg, säger Redhawks-tränaren Peter Andersson till C More.

Hemma i Saab Arena var det Linköping som kunde ta ledningen men i den andra perioden kunde poängkungen Frederik Storm göra 1-1, sedan videogranskning behövts för att godkänna målet, då pucken gått via Jonas Gustavssons rygg och in i mål.

– I dag var det lite kamp framför målet men framförallt tror jag att det är en bra femma, säger Storm, om säsongens femte mål, till C More.

I den tredje perioden såg dock Linköping till att avgöra matchen, och se till att Malmö blev poänglösa för andra bortamatchen i rad. Det behövdes bara 27 sekunder in på den sista perioden för att Derek Roy skulle göra 2-1. En intensiv men fruktlös kvitteringsjakt följde sedan för Malmö. I slutminuterna kunde Linköping istället göra både 3-1 och 4-1 – och ta med sig alla tre poängen.

– Vi måste sätta målchanserna. Vi skapar väldigt mycket målchanser, säger Peter Andersson bestämt.

För Malmö Redhawks kommer nästa chans till säsongens första bortaseger den 19 oktober, då man beger sig till Småland och närmare bestämt Växjö.Det blev ännu en bortaförlust för Malmö Redhawks. ”Vi behöver bli effektivare”, säger Peter Andersson.

Text: Robert Rosén.

FaktaSHL
Linköping HC 4-1IF Malmö Redhawks
(1-0, 1-1, 3-0)
Målen: 13:12 1-0 Jimmy Andersson (Chad Billins & Niklas Persson), 37:57 1-1 Frederik Storm (Nichlas Hardt), 40:27 2-1 Derek Roy (Andrew Gordon), 57:16 3-1 Niclas Lundgren (Chad Billins & Derek Roy), 59:44 4-1 Andrew Gordon (Eddie Larsson)
Skottstatistik: 48-47 (16-8, 17-17, 15-22)
Utvisningar: LHC: 2x2 IFM: 2x2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö Redhawks–Kometa Brno

Jättetalangen gjorde första målet i Redhawkströjan

Flera juniorer var upplyfta i Malmö Redhawks. En av dessa passade på att göra sitt första a-lagsmål.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:19, 10 oktober, 2017

Jättetalangen gjorde första målet i Redhawkströjan
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Malmö Redhawks tränare Peter Andersson deklarerade redan under måndagen att flera juniorer kunde komma att få chansen i tisdagens CHL-match. Så blev det också. Redhawks kom till spel med fem juniorer i form av Oscar Eklind, Simon Ericsson, Oliver Olsson, Erik Lundblad och det danska superlöftet Malte Setkov.

Den sistnämnda stod för en stark insats och intervjuades av SVT i pausen.

– Det känns bra. Jag tycker att vi äger pucken i spel fem mot fem – vi jobbar hårt och sätter mycket press, sa Setkov innan han fortsatte:

– Det är lite mer tryck i hallen och lite jobbigare fysiskt. Jag tycker att jag gör det bra. Jag hoppas att jag kan få spela mycket seniorhockey, sedan får man se vad som händer.

Och mycket talar nog för att 18-åringen kommer få chansen fler gånger. I tredje perioden kom Setkovs första mål i a-lagströjan.

Matchen vanns till slut av Malmö Redhawks med 3–0. Det betyder att Redhawks vann gruppen och därmed seedas till CHL-slutspelet.

FaktaCHL
IF Malmö Redhawks–Kometa Brno 3–0
(0–0, 1–0, 2–0)
Målen: 27.14 1–0 Christoffer Forsberg, (Nils Andersson), 49.52 2–0 Malte Setkov, 59.46 3–0 Fredrik Händemark.
Skottstatistik: 25–17.
Utvisningar: MIF: 5x2. Brno: 2x2.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

malmö redhawks–örebro

Skavanker – då får juniorerna chansen i Redhawks

Flera spelare dras med småskador i Malmö Redhawks – då kommer flera juniorer att få chansen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:05, 9 oktober, 2017

Skavanker – då får juniorerna chansen i Redhawks
Malmö Redhawks deppar efter förlusten. Foto: Christian Örnberg/Bildbyårn

Ja, det var verkligen allt annat än publikfriande ishockey som utspelade sig i Malmö Arena den här måndagskvällen. Malmö Redhawks föll till slut mot Örebro efter förlängning. Peter Andersson var inte särskilt nöjd med sitt lags insats.

– Vi är inte där vi vill vara. Trevande, oroligt och passivt tycker jag. Men det har vi bäddat för själva också. Mycket av det vi gör ser väldigt tveksamt ut, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Tredje perioden är mer åt det hållet vi vill spela. I overtime blir det en utvisning och Örebro kan sätta den.

Men Malmö Redhawks har inte alltför långa tid att deppa. Redan på tisdagskvällen är det ny match – då mot tjeckiska Brno i CHL:s sista omgång. Men efter mycket matchande på kort tid dras flera spelare med skador i Redhawks.

– Vi har en del skavanker på en del spelare som inte kan spela i morgon. De kommer naturligtvis inte spela så vi kommer ta upp lite ju juniorer, säger Andersson.

Är det klart vilka som inte kommer spela?
– Inte riktigt… Jag behöver gå in och verkligen prata med en del spelare för att se vad vi har, och vad vi får ut av det. Vi vill inte chansa med några spelare.

Är det klart vilka juniorer som kommer få chansen?
– Några är väl klara, men vi får väl släppa det sedan, exakt vilka det är. Det är inte riktigt klart hur många det blir, men det kan bli fyra-fem stycken.

Matchen mot Örebro var Malmö Redhawks femte på drygt en och en halv vecka. Men Peter Andersson menar att det är snarare det mentala som sliter mest.

– Jag tror inte att vi är ”konditionsslitna”. Men det blir mentalt när det ska spelas så mycket. Jag tycker att vi borde kunna hantera det, annars tränar vi ju hela tiden, och vi tränar tuffare än vad vi spelar. Men det är klart – det blir extra påfrestning när det är matcher, säger han.

Sliter det mentalt på dig med?
– Det kan jag väl inte påstå att det gör. Det är ju det här vi håller på med – det är kul med matcher och vi vill spela matcher.

 

FaktaSHL
IF Malmö Redhawks–Örebro HK 2–3 e. före
(0–1, 1–1, 1–0, 0–1)
Målen: 14.00 0–1 Jere Sallinen, (Sakari Manninen, Gustav Backström), 31.16 0–2 Viktor Ekbom, (Tylor Spink, Tyson Spink), 37.12 1–2 Fredrik Händemark, (Daniel Zaar, Nils Andersson), 54.49 2–2 Andy Miele, (Johan Olofsson, Nils Andersson), 61.47 2–3 Tyson Spink, (Jonathan Andersson, Tylor Spink).
Skottstatistik: 22–31 (3–8, 6–10, 13–11, 0–2).
Utvisningar: MIF: 3x2 1x10. ÖHK: 4x2.
Domare: Mikael Sjöqvist & Mikael Holm.
Publik: 4 564, Malmö Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö Redhawks–Färjestad BK

Redhawks superdansk om succéstarten: ”Det är overkligt”

Ett ruggigt fint slutspel i våras. Malmö Redhawks Frederik Storm har fortsatt på den inslagna vägen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:05, 5 oktober, 2017

Redhawks superdansk om succéstarten: ”Det är overkligt”
Frederik Storm och Nichlas Hardt jublar efter avgörandet. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Malmö Redhawks Frederik Storm har inlett säsongen precis som han avslutade den: briljant. Inför matchen mot Färjestad hade dansken noterats för sju poäng på fyra matcher – efter matchen hade han gjort ytterligare tre – och dessutom avgjort den. Därmed har Storm gjort tio poäng på fem matcher, vilket ger honom en delad förstaplats i SHL:s poängliga.

– Jag tycker hela vår kedja fått en riktigt bra start. Sedan tycker jag att puckarna studsar rätt just nu. Men jag vet att det inte kommer göra det hela säsongen. Man får passa på att njuta av det, säger Frederik Storm och hyllar samarbetet med landsmannen Nichlas Hardt och Erik Forssell.

– Vi har ett gemensamt sätt att spela på, som vi vet fungerar. Alla litar på varandra och då blir vi farliga. Forssell är så rutinerad och bra. Vi vet alltid var vi var har honom. Vi känner oss väldigt säkra tillsammans med honom.

Hur ser du på det avgörande målet?
– Bra spel av laget framför allt. Ett riktigt snyggt långpass till Hardt, sedan vet jag inte riktigt vad som hände… Målvakten tappade pucken och kontrollen – då kunde jag slå in den.

Du har inlett säsongen med tio poäng på fem matcher. Har du varit med om något liknande?
– Nej, det tror jag inte. Det är overkligt att det gått så bra, men vi fortsätter jobba så får vi se hur länge det fortsätter.

För Malmö Redhawks väntar ny match redan på lördag. Då mot tabellsexan Skellefteå AIK. En tuff drabbning, enligt Storm.

– Det blir tufft. Skellefteå är ett bra lag, men jag tycker att vi har ett så pass bra att vi har chans att vinna mot alla – oavsett om det är hemma eller borta. Vi ska åka dit för att vinna.

 

FaktaSHL
IF Malmö Redhawks–Färjestads BK 3–2 e. förl
(0–0, 1–0, 1–2, 1–0)
Målen: 22.48 1–0 Nichlas Hardt, (Frederik Storm), 41.13 1–1 Anton Grundel, (Michael Lindqvist), 47.47 1–2 Dick Axelsson, (Michael Lindqvist, Rasmus Asplund), 50.23 2–2 Christoffer Forsberg, (Frederik Storm, Lukas Haudum), 63.45 3–2 Frederik Storm, (Anton Mylläri, Nichlas Hardt)
Skottstatistik: 39–26 (10–10, 17–6, 10–8, 2–2).
Utvisningar: MIF: 2x2. FBK: 3x2.
Domare: Morgan Johansson & Daniel Winge.
Publik: 6 272, Malmö arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng