Nu blir det dyrare att åka buss

Två kronor och 20 öre. Så liten blir den kvarvarande rabatten på en enkelresa inom Malmö när Skånetrafiken i dag inför sina nya regler för Jojo-kortet.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.09:42, 1 mars, 2016

Nu blir det dyrare att åka buss
Foto: Bildbyrån

Ända sedan Jojo-systemet infördes 2009 har rabattkortsbiljetten varit 20 procent billigare än motsvarande biljett vid kontantbetalning. Men nu väntar en rejäl förändring. I förra veckan beslutade Skånetrafiken att sänka rabatten för Jojo Reskassa till endast tio procent av det ordinarie biljettpriset.

Bakom prishöjningen ligger ett beslut i regionfullmäktige om att Skånetrafiken måste stärka sina intäkter med 100 miljoner kronor. Detta för att täcka upp andra underskott i Region Skånes budget, rapporterar Sydsvenskan.

Förutom den sänkta rabatten inför Skånetrafiken även nya minimumbelopp för laddning av Jojo-kortet. Tidigare har det lägsta laddningsbeloppet legat på 200 kronor men denna gräns sänks nu till 50 kronor på buss, tio kronor i automat och helt fria belopp på kundcenter. Som en följd av förändringen blir också det nuvarande Jojo Mini-kortet överflödigt och Skånetrafiken väljer därför att upphöra med den försäljningen.

Sista dagen att resa med ett befintligt Jojo Mini-kort blir den 14 augusti.

FaktaSå blir de nya Jojo-priserna:

Enkelresa (vuxen) inom Malmö:

  • Tidigare: 17,60 kronor.

  • Nu: 19,80 kronor.


Enkelresa (vuxen) Malmö - Lund:

  • Tidigare: 38,40 kronor.

  • Nu: 43,20 kronor.


Enkelresa Malmö - Köpenhamn:

  • Tidigare: 88 kronor.

  • Nu: 99 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel