Lista – 5 vanliga livsmedel som kan göra dig sjuk

Muskotnöt

Muskotnöt är en vanlig krydda som finns i många hem. Den används bland annat för att göra bechamelsås, stuvningar eller i bakning av till exempel bröd eller kakor. Men visste du att muskotnöt faktiskt kan göra dig sjuk? Nöten är giftig i för stora mängder. För stora mängder är över cirka 1-2 muskotnötter per vuxen person. Om man äter muskotnöt i rimlig mängd anses det dock inte vara farligt.

Salt

Vanligt bordssalt, eller natriumklorid som det egentligen heter, används i väldigt många livsmedel. Det är vår vanligaste krydda, och finns i nästan alla typer av bakning och matlagning. Man använder även salt för att krydda maten. Om man äter salt i lagom mängd så är det, precis som de flesta livsmedlen, inte farligt. En lagom mängd är cirka 5-6 gram salt per dag för en vuxen person, men i Sverige äter de flesta den dubbla mängden dagligen. Detta motsvarar cirka två teskedar, trots att man inte borde äta mer än en.

För mycket salt kan leda till många hälsoproblem, men vanligast är högt blodtryck som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och påverkan på njurarna. Många färdiggjorda livsmedel och snabbmat innehåller mycket salt, för att det ska smaka gott. Andra vanliga källor till salt är salta nötter, popcorn, kakor, flingor, bröd, fisk och kött. För att äta mindre salt kan man låta bli att salta maten, äta mer råa grönsaker och frukt, och minska på snabbmaten.

Kanel

Kanel innehåller naturligt ett ämne som kallas för kumarin. Vid normal konsumtion är detta inget farligt, men vid långvarig hög konsumtion kan kumarin orsaka skador på levern. Vuxna rekommenderas att inte äta mer än en tesked om dagen, och barn en halv tesked.

Högre konsumtion enstaka gånger behöver dock inte vara farligt. Detta gäller kassiakanel som är den vanligaste kanelsorten i Sverige, men det finns även andra sorter. Exempelvis innehåller ceylonkanel, som dock är aningen dyrare, mindre kumarin och kan ätas i större mängder.

Murklor

Murkla är en typ av svamp som växer under sen vår och försommar i lövskog, barrskog, ängs- och hagmarker, dikeskanter och trädgårdar. Det finns olika typer av murklor. Stenmurklan är mycket giftig och bör inte ätas. Toppmurkla anses inte giftig i måttliga mängder. Den ska dock alltid kokas i 2 gånger 5 minuter innan man äter den. Detta eftersom det ökar chanserna att eventuellt gift försvinner ut i kokvattnet om man skulle ha plockat en giftig svamp. Sedan bör man tillaga den i minst 15 minuter, både för smakens skull och för att öka chanserna att få ut eventuellt gift. Tänk på att aldrig äta några svampar om du inte känner igen dem och vet att de är ätliga.

Lakrits

Att regelbundet äta väldigt mycket lakrits kan vara farligt för hälsan. Detta eftersom lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra. Det kan orsaka högt blodtryck, ödem och svaghet. Man bör generellt inte äta mer än 50 gram per dag, men enstaka d

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *