Så lyckas du med ormbunkar inomhus

Ormbunkar är en otroligt populär växt i hushåll över hela Sverige, på grund av sitt vackra och speciella utseende. Vissa är dock lite avskräckta inför att införskaffa en ormbunke på grund av rädslan för att den ska gå. Alla har inte gröna fingrar men självklart ska alla kunna lyckas med sina ormbunkar!

Vad är en ormbunke?

När många hör ordet ”ormbunke” tänker de på de gröna ormbunkarna som finns i skogen. Faktum är att de ormbunkarna är en sorts ormbunke, av många olika sorter. Ormbunkar är nämligen en avdelning av växter som innefattar nästan 9000 arter. Alla olika arter ser olika ut och ger olika intryck. I Sverige finns det runt 40 arter ormbunkar varav den största är den så kallade örnbräken. Denna sorts ormbunke kan bli hela 2,5 meter. I tropiska delar av världen finns det andra sorters ormbunkar, till och med i trädform! Med det sagt är namnet ”ormbunke” otroligt mycket mer omfattande än vad många tror. Eftersom det finns så många olika sorters ormbunkar delas de in i tre olika grupper.

  • Ormbunkar som växer i jord
  • Ormbunkar som växer från grenklykor
  • Ormbunkar som hämtar sitt vatten och sin näring från kryprötter

Lyckas med ormbunkar inomhus

Att lyckas med ormbunkar är inte speciellt svårt, förutsatt att du ger dem de rätta förutsättningarna. I grund och botten handlar det om att se hur ormbunkar växer i naturen. Med detta i åtanke kan olika ormbunkar kräva olika skötsel för att trivas optimalt. I naturen trivs ormbunkar på skuggiga, fuktiga och varma platser. Detta är ett bra utgångsläge för hur du ska sköta dina ormbunkar i hemmet för att de ska trivas och leva länge.

  • Ormbunkar trivs bäst i halvskugga, varken för ljust eller för mörkt. Om du vill placera din ormbunke på din fönsterbräda bör du välja en fönsterbräda mot öst, väst eller norr. Väldigt varma fönster bör undvikas helt. Håll ett extra öga på din ormbunke under den första tiden om du tror att läget blir för varmt för att se hur den klarar klimatet. Annars är placeringar lite längre in i hemmet att föredra då de inte får bli för varmt.
  • Ormbunkar trivs även på lite mörkare platser, förutsatt att det inte blir alltför mörkt. En bit in i ett rum på ett skrivbord, sidobord eller hylla kan passa bra rent ljusmässigt för ormbunken. Den kan även trivas väldigt bra i ampel. Tecken på att din ormbunke inte trivs och står för mörkt är om den tappar blad eller bladen gulnar. Då behöver den flyttas till en ljusare plats för att piggna till igen.
  • Vattna din ormbunke regelbundet så den aldrig torkar ut helt. Små mängder vatten regelbundet är att föredra då den inte vill stå i vatten. Ormbunken vill få näring regelbundet för att fortsätta växa.
  • Ormbunkar trivs väldigt bra i fuktiga miljöer, så badrummet är en annan plats de kan trivas ypperligt. Beroende på hur fuktig din inomhusluft är kan din ormbunke duschas ibland för att suga i sig lite extra fukt. Av samma anledning bör du aldrig placera en ormbunke ovanför ett element, eftersom det tenderar att bli för torrt.