Detta är de kändaste badstränderna i Malmö

Malmö är en vacker kuststad vid Öresund. Från staden, som är Sveriges tredje största och Skånes största, kan man se över Öresund till Danmark och Köpenhamn. Längs Malmös kust finns ett antal populära och fina badstränder.

Ribersborgs kallbadhus

Ribersborgs kallbadhus, eller ”Kallis” som det kallas i folkmun, är ett kallbadhus som ligger ute på empiriska hundra meter utanför stranden. Hit kommer folk i alla åldrar för att bada året runt. Att bara bada på stranden eller från piren är självklart gratis, men inträdet till själva badhuset kostar. Här kan man bada bastu och vedeldad tunna eller få massage efter ett uppfriskande bad i havet. Ribersborgs kallbadhus har en lång historia.

Det grundades redan år 1898 på initiativ av käppfabrikör C.H. Richter. Redan fyra år senare förstördes badhuset i en storm kring jul, men byggdes upp igen, ännu större. Under 1930-talet blev Ribersborgs kallbadhus även ett populärt nakenbad, och ett insynsskydd sattes upp mellan herr- och damsidan.

Ribersborgs strand

Ribersborgs strand, eller Ribban som den ofta kallas, är Malmös mest populära strand. Ribersborgs strand ligger på promenadavstånd från Malmös centrum, och är välbesökt under hela sommarhalvåret. På dagarna badas och solas det, och på kvällarna grillas, promeneras och dansas det. I anslutning till stranden finns offentliga toaletter, två hundrastplatser, kiosker, småbåtshamn, handikappbad samt motionsspår. Under badsäsongen (15 maj – 15 september) finns det på Ribban badvärdar tillgängliga mellan klockan 10 och 18 dagligen.

Scaniabadet i Västra Hamnen

Scaniabadet i Västra Hamnen ligger, precis som det låter, i Västra hamnen, närmare bestämt i den norra delen. Stranden är ett djuphavsbad med ett 75 meter långt och 20 meter brett soldäck. Här finns också bryggor att bada från och en trappa att sitta eller ligga och sola på. Eftersom vattnet är djupt och strömmar kan förekomma är badet främst till för simkunniga. I närheten av Scaniabadet finns offentliga toaletter och parkering. Vid Scaniabadet är grillning inte tillåtet varför badet främst attraherar simmare.

Sibbarps saltsjöbad

Sibbarps saltsjöbad är ett litet bad i Limhamn, en av Malmös stadsdelar. Det är ett bad, som kräver inträde för att få bada vid, och som är öppet året runt. Sibbarps saltsjöbad är dock stängt under vissa dagar, exempelvis helgdagar. Det räknas som ett kallbad, där man kan bada mot öppet hav. Badanläggningen har även en bastu och ett café.

Sibbarpsstranden

Sibbarpsstranden ligger söder om Ribban, och är en stor strand med kallbadhus, camping, badbryggor och stora öppna ytor. Stranden ligger vackert med utsikt över Öresundsbron. Sibbarpsstrandens camping ligger precis vid brofästet, och har även en minigolfbana. Vid campingen finns flera badbryggor. I andra delen av stranden, närmre Malmö stad, finns en mindre strand med grunt vatten, som är mer lämplig för mindre barn. Närmre Öresundsbron finns ytterligare en barnanpassad vik, som dock har haft dålig vattenkvalité under flera års tid varför man nu inte rekommenderar att bada där. I närheten av stranden finns offentliga toaletter. Badvärdar finns på plats under sommarsäsongen (15 maj till 15 september) från klockan 10 till 18 dagligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *