Att sluta röka och snusa i Malmö – ett nikotinfritt liv

Nikotin är mycket beroendeframkallande och det kan vara mycket svårt att sluta röka eller snusa. För vissa är det också svårare än för andra. Det har inte med karaktären att göra många gånger utan det finns olika typer av beroende.

Använder du vape som innehåller nikotin kan du bli beroende precis som med cigaretter och snus. Det gäller även tobaksfritt snus, för det är nikotinet som är det beroendeframkallande ämnet. Mycket är också vanan det innebär att använda nikotin. Här kommer några tips på hur du kan bli nikotinfri.

Steg ett – förbered dig på att sluta

Det första steget är att bestämma sig för att sluta med nikotin och förbereda sig. Sätt ett datum i kalendern och se till att den dagen har du inget nikotin hemma. Använder du vape kan du se till att all e-juice från exempelvis vapenation är nikotinfri redan innan dagen du ska sluta. Skriv gärna en lista på förhand varför du vill sluta med nikotinprodukter. Listan kan hjälpa dig sedan att behålla motivationen.

Steg två – hantera nikotinsuget

Det är inte ovanligt att få abstinensbesvär när du slutar med nikotin. Suget varar vanligen i upp till 30 sekunder och kan komma oftare precis när du slutat. Tänk på att äta, få i dig vätska och sova regelbundet.

Det finns slutarökalinjen.se där du kan få hjälp med tobaksavvänjning. Du kan få hjälp både via telefon och chatt om du behöver stöd. Det finns även möjlighet att vända sig till hälso-och sjukvården i Malmö för att få stöd i processen att bli nikotinfri.

Steg tre – sysselsätt dig själv

Fördelen med att bo i en stad som Malmö är att det finns möjlighet att sysselsätta sig. Att skingra tankarna från nikotinsuget är viktigt. Runt om i Malmö sker det olika evenemang, en del är helt kostnadsfria. Att hitta på nya saker ökar också motivationen.

Steg fyra – belöna dig själv

Sätt upp delmål och belöna dig själv i takt med att dagarna, veckorna och månaderna går. En del väljer att lägga undan pengar som skulle gått till nikotinprodukter för att unna sig något. Det kan vara en middag ute, en aktivitet eller present till sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *