Så här bygger du en sandlåda

Många småbarnsföräldrar drömmer om att bygga en sandlåda som barnen kan leka i. Att ha en sandlåda på tomten möjliggör för otroligt mycket lek och passar väldigt små barn upp till äldre barn. Desto tidigare du bygger en sandlåda i ditt barns liv – desto mer hinner de njuta av den! Även om du inte är speciellt händig bör du faktiskt fixa att bygga en sandlåda på egen hand, framförallt om du har en enkel guide att utgå från!

Guide till att bygga en sandlåda

Innan du sätter igång och bygger en sandlåda behöver du införskaffa en del verktyg och material.

Verktyg

 • Vinkelhake
 • Tumstock
 • Penna
 • Skruvdragare
 • Fogsvans
 • Snabbtvingar
 • Spade

Material

 • Tryckimpregnerat virke till hörnstolpar och plankor
 • Träskruv
 • Snöre och pinnar till utmätning
 • Sandlådesand
 • Markduk

Steg för steg

Följande guide är för att bygga en rektangulär sandlåda men självklart går det att tillämpa samma guide för andra typer av sandlådor. När det gäller placering av sandlådan bör du välja en plats där marken är torr och skuggig.

1. Skissa

Först och främst börjar du med att rita en skiss över din sandlåda. Rita upp en skiss och skriv upp alla mått.

2. Köp material

När du färdigställt din skiss är det dags att införskaffa allt material du behöver, inklusive eventuella verktyg du inte redan har att tillgå. Tänk på att gärna köpa lite extra material, ifall något går sönder under bygget.

3. Fastställ placering av sandlådan

Nästa steg är att märka ut var sandlådan ska placeras. Det enklaste sättet att göra detta på är att stoppa ner pinnar i marken och sedan spänna snören mellan pinnarna. Om du vill kan du gräva ner din sandlåda något istället för att placera den på marken. En stor fördel med att gräva ner sandlådan är att kanten inte blir lika hög och små barn kan enklare ta sig in och ut.

4. Såga till materialet

När du märkt ut var din sandlåda ska placeras är det dags att såga till alla plankor. Såga först hörnstolparna i lämplig höjd och sedan plankorna till sidorna i förbestämd längd.

5. Montera ihop ramen

För att montera ihop ramen till sandlådan sätter du ihop en planka från långsidan med en planka från kortsidan. En hörnstolpe placeras på insidan när plankorna går ihop och skruvas sedan fast i plankorna. Fortsätt denna procedur och fyll sedan på med ytterligare plankor längst sidorna till du uppnått önskad höjd.

6. Bygg sittramen

Efter du byggt själva ramen är det dags att bygga sittramen. För att göra detta behöver du såga till fyra plankor så de sticker ut ungefär tre centimeter från kanten, med syftet att dölja de fyra hörnstolparna. Sittplankorna skruvas sedan fast på översidan av hörnstolparna.

7. Lägg sandlådan på plats

Nu placeras sandlådan på sin plats och markduk placeras i botten upp längst kanterna. Sedan kan du fylla upp sandlådan med sandlådesand.

8. Bygga eventuellt lock

Vissa väljer att bygga ett lock till sin sandlåda i syfte att hålla borta djur och skräp. Om du vill bygga ett lock sågar du till plankor så de täcker hela sandlådan, för att sedan skruva ihop dem med två plankor som ligger på tvären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *