Hur mycket pengar bör man ha kvar efter räkningar?

Tar pengarna slut snabbt efter att du betalat räkningar och andra nödvändigheter? Du är inte ensam. Många svenskar upplever att pengarna de har kvar efter räkningarna. Detta gör att många inte har utrymme att spara pengar eller leva ett liv som känns fritt, utan känner att den ekonomiska ”kniven” alltid ligger mot strupen.

Det kan vara värt att ta ett steg tillbaka och:

  • Prioritera – Bestämma vad som är det viktigaste i ditt liv. Sätt undan pengar för dem, även om du inte har så mycket kvar efter räkningar.
  • Skär ner på löpande kostnader – Se över dina löpande kostnader, och ta bort sådant som inte är viktigt för dig i livet (abonnemang kan vara en stor bov)
  • Förhandla om lånen – Dyra lån kan kosta väldigt mycket pengar i det långa loppet. Jämför gärna lån på en jämförelsetjänst innan du tar ett ytterligare lån, och undvik konsumtionslån ifall du befinner dig i en svår ekonomisk situation idag.
  • Sälj oanvända prylar – Många har pengar som gömmer sig i hemmet. Det kan vara oanvända verktyg i garaget, teknikprylar som var kul första veckan eller dyra köksredskap. Enligt en Sifo-undersökning har svenskar ofta 16 000 kr i oanvända prylar (källa).

Känner du att det är svårt att få ihop trots detta? Kontakta en ekonomisk rådgivare som hjälper dig ta fram en plan för hur du kan få en bättre ekonomi, ibland kan det behövas ett par ögon utifrån för att få ordning på det.

Slutsats

Vi förstår att det kan kännas kämpigt just nu, men försök skapa ekonomiskt utrymme för att kunna känna frihet. Onödiga kostnader, eller onödigt höga kostnader, kan skapa utrymme för sparande, investerande och nöjen för dig och familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *