Leva livet i storstaden

Om du jämför med andra länder så har Sverige kanske inte direkt några storstäder. Stockholm ståtar med sina en till två miljoner invånare, vilket inte är någonting mot Tokyos 13 miljoner. Men ändå så har du den där storstadskänslan i både Stockholm och flera andra städer i landet. De två som följer huvudstaden är Göteborg och Malmö, där det bor ytterligare någon miljon människor.

En fördel med att bo i en storstad är att du har allting runt omkring dig. Butiker, nöjen, skolor och allt annat som är en del av det dagliga livet. Samtidigt så är Sverige känt för att planera in natur och grönska även i sina städer. Om du vill ha mer vild natur är det inte långt bort till det heller. Så fördelarna är många. Men det finns även en del nackdelar, som det är bra att ta med i beräkningen.

Slå rot i staden

Det är inte alltid så lätt att hitta en permanent bostad i städerna. Av naturliga orsaker är utrymmet begränsat. Så du får ofta räkna med att stå i kö några år innan du får ett eget kontrakt. Många hyr i både andra och tredje hand medan de väntar. Vilket kan skapa ett problem med alla dina saker. Men även här har du en del alternativ. Bland annat kan det löna sig att hyra förråd.

I Malmö, till exempel, har köerna för bostad minskat. Inte dramatiskt, men det har lättat lite jämfört med andra år. Det är klart att de mer populära storlekarna på lägenheter alltid kommer sist upp på listan, men det kan ju finnas andra möjligheter som också fungerar. Ibland är orten viktigare än bostaden, i alla fall för en tid. Som när du kan vara en del av stadens utveckling och kultur.

Fler fördelar med stora städer

Även om bostadsbristen kan vara en nackdel så är avstånden mindre i en stad. Kanske inte alltid mätt i kilometer, men du har bra offentlig transport. Något som ofta fattas på landsbygden. Du kan därför bosätta dig lite längre bort från centrum eller jobbet, men ändå komma fram riktigt snabbt. Eftersom du ofta kan köpa ett månadskort blir inte kostnaderna så stora heller.

För en del är det härligt att vara anonym, men ändå ha folk omkring dig. Naturligtvis beror det lite på vilken sorts person du är, samt vilket grannskap du väljer. En del känner inte sina direkta grannar, men har gott sällskap på kvarterskrogen. Eller så kör du bara på med ditt eget och dina kompisar, för i städerna är det helt upp till dig.

Det finns alltså både för-och nackdelar med att bo i en storstad. Mycket går att justera så det blir bra, både tillfälligt och permanent. Och för de flesta så uppväger det positiva eventuella problem som uppstår längs med vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *