Yrkeshögskolan allt mer populär – men inte i Skåne

Antalet sökande till yrkeshögskolor ökar inte i samma takt i Skåne län som i övriga landet.

delningar

Fler och fler söker till yrkeshögskolan. Förra året var det närmare 57 000 sökande, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med 2015. Det visar färsk länsstatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Juridik och transporttjänster är de utbildningsområden som ligger högst. Inom juridik finns utbildningar till paralegal som är väldigt populära, och inom transporttjänster finns utbildningar till lokförare som också har ett högt söktryck, säger Paula Kossack, analytiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I två tredjedelar av länen har antalet sökande ökat de senaste åren, medan antalet har sjunkit i resterande tredjedel av länen. I Skåne län har antalet sökande ökat något jämfört med de två tidigare åren. 2018 var det 9816 personer som sökte till yrkeshögskolan i Skåne län. Däremot har det skett en minskning med -7 procent sedan 2015 då 10 511 personer sökte.

– Yrkeshögskolans platser ökar och även antalet behöriga sökande. Men inte riktigt i samma takt, så antalet behöriga sökande per plats har minskat lite, säger Paula Kossack.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: SCB

I genomsnitt är det 1,8 behöriga sökande per plats till yrkeshögskolan i riket, men på länsnivå är variationen stor. Flest behöriga sökande per plats är det i Gävleborg, där siffran ligger på 3,3 för 2018. Västernorrland och Jämtland följer tätt efter med 3,2 behöriga sökande per plats.

– Sannolikt beror det på att länen har olika utbildningsutbud och att utbildningarna har olika söktryck, säger Paula Kossack.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar