Laddar

Vreden över gravstölderna i Malmö: ”Respekten är borta”

Senaste halvåret har Malmös kyrkogårdars plågats av stölder: "Fram till senaste åren har man respekterat den avlidnes vilorum".

delningar

Under hösten rapporterades det om ett flertal stölder från gravar på Malmös kyrkogårdar.

Mellan augusti 2017 och första veckan i januari hade totalt 16 stölder från Malmös kyrkogårdar anmälts. Av dessa ska elva ha skett på Östra kyrkogården. 

– Det är framför allt koppar som man stjäl, och man tar allt ifrån bokstäver till symboler, konstutsmyckningar och plattor, säger Anna-Carin Forsman, som har arbetat på kyrkogårdsförvaltningen sen 2009 och idag är driftschef.

  Foto: Lisa Horn

Enligt henne har stölderna av just koppar pågått under flera decennier. Men tidigare är det framför allt staket och tak på kyrkans byggnader som stulits, varför man tvingats byta ut all koppar till grönmålad plåt.

  Taket var tidigare i koppar men byttes ut till annan grönmålad metall för att undvika stöld. Foto: Lisa Horn

– Jag tror det helt och hållet handlar om en inkomstkälla. Men fram till senaste åren har man respekterat den avlidnes vilorum. Men den respekten är borta nu, säger Anna-Carin Forsman och visar en grav där plattan med all text är stulen.

  Foto: Lisa Horn

Hon berättar att gravrättsinnehavare ringer till kyrkogården och är upprörda när de upptäckt vad som hänt deras anhöriges grav.

– Det är så lågt för det upprör så mycket känslor hos de som drabbats. De blir väldigt ledsna, och det är inte rättvist.

  Foto: Lisa Horn

Ansvaret att anmäla stölderna till polisen ligger hos gravrättsinnehavarna. Det kan vara svårt för kyrkogårdsförvaltningen att upptäcka när något saknas om det inte sker i större omfattning samt att stölderna följer ett mönster.

Anna-Carin Forsman tror att det är fler stölder som ägt rum än anmälningar som kommit in.

– Bara här är vi uppe i åtta stycken. Det kan vara så att folk inte vill anmäla för att det tar lite tid och de vet att inget kommer att hända. Men vissa kanske ändå väljer att anmäla för att det ska synas i statistiken, säger hon ett tiotal meter in i en allé i norra delen av kyrkogården.

  Foto: Lisa Horn

Efter stängningstid låses kyrkogårdens grindar, men eftersom det är en allmän plats med cykel- och gångvägar, måste vissa ingångar vara öppna.

– Och att sätta upp belysning är så dubbelt. Å ena sidan syns du så att andra kan upptäcka dig, å andra sidan ser du vad du gör så du kan arbeta snabbare. Och det är trotts allt en enslig plats efter mörkrets inbrott.

Kan man som gravrättsinnehavare tänka på något för att minimera risken för stöld?

– Det är svårt, det går ju inte direkt att larma en grav. Men en sak man skulle kunna göra är att låta en stenhuggare plocka bort exempelvis bokstäverna och låta sänka ner dem i stenen. Men då blir det ett helt annat visuellt intryck och det är inte gratis. När man beställer nya gravstenar bör man ju tänka på stöldrisken innan man beställer symboler och bokstäver i metall, säger Anna-Carin Forsman.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?