Laddar

Vintercirkus lockar branscheliten till Malmö

Föreställningen är en blandning mellan cirkus och musikal. Den sätts upp på Mölleplatsen i januari.

delningar

Flickan Ofelia packar sin väska och rymmer med cirkusen. Där träffar hon clownen Cito som övergavs och av den anledningen hamnade i cirkusvärlden. Detta radarpar finner snabbt varandra i deras kringresande vardag. Men en dag dyker Citos mamma upp och hela hans värld vänds upp och ner.

Så lyder premissen för den vintercirkus som i januari arrangeras på Mölleplatsen.

– Vi berättar en saga som handlar om att våga drömma i motvind, att våga vara sig själv. En sprudlande musikalisk föreställning i traditionell cirkusmiljö, säger Albin Ganovic, cirkusdirektör, författare till föreställningen, producent och clownen Cito.

Föreställningen varvar musikalisk dramaturgi med klassiska cirkusframträdande. För Albin Ganovic är historien om flicka Ofelia något som ligger varmt om hjärtat då han själv som 12-årig pojke gick samma väg.

– När jag var 3 år såg jag min första cirkusföreställning och blev förälskad. När jag var 12 år bestämde jag mig för att rymma med en cirkus, precis som Ofelia, vilket jag gjorde, berättar han. Jag blev då clown-lärling hos en tysk cirkusfamilj i två år.

Dramatiskt som det låter så var han dock tvungen att pendla en del under vår och höst för att inte missa skolgången.

I vinter blir Mölleplatsen i Slottsparken arenan att besöka för alla små och stora som någon gång drömt eller gått sina egna vägar.

– Den metaforen att rymma med en cirkus kan man applicera på allt, det är något vi suktar efter allihopa.

Tillställningen har lyckats värva några riktigt stora namn. Operastjärnan och skådespelaren Marianne Mörck gör rollen som Citos mor. Eva Rydberg har lånat ut sin röst för att lotsa publiken genom föreställningen.

Sedan är det stora internationella namn inom cirkusvärlden från Kuba, Frankrike och Tanzania, bland annat.

– Vi har verkligen lyckats få hit de bästa, ”crème de la crème”, från cirkusvärlden. Artister som är prisbelönta i den internationella cirkusfestivalen i Monaco och som fått ”Golden Clown”, berättar Albin och fortsätter:

– Det höjer verkligen föreställningens nivå när vi har några av världens främsta cirkusartister med Sveriges scenstjärnor i Mörck och Rydberg.

Akrobater, trapetskonstnärer och jonglörer tar tillsammans med skådespeleri besökarna in i en vinterdröm.

Att hålla cirkus mitt under vintern är inte vanligt, har vi någonsin haft det här i Malmö? – Det tror jag inte! Det är nog första gången vi gör så här. Det är däremot inte helt nytt med vintercirkus för världen.

Men kyla och hårda vindar ska inte vara några problem. Drygt tusen personer får plats i tältet och arrangörerna lovar att ingen kommer att frysa, tvärtom är det troligare att man får ta av sig några plagg.

Föreställningen har premiär den 10 januari och pågår under tio dagar. Sammanlagt blir det tolv föreställningar på Mölleplatsen. Måndagen den 14 maj släpps biljetterna på kulturcentralen i Malmö.

Vad är känslan just nu när det ändå är ett par månader kvar? – Spännande, läskigt, jag fattar inte att jag har fått med människor som Marianne Mörck, Eva Rydberg, det är legender vi har fått med. Och alla duktiga cirkusartister! Men jag är supertaggad!, säger Albin Ganovic.

Redan nu finns det en plan till och med år 2020 att fortsätta med vintercirkusen i Malmö. Inga djur kommer att delta i föreställningen.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?