Viktig väska försvunnen – bara dagar före premiär på Malmö Opera

Väskan med viktiga noter och handskrivna anteckningar till operan "Den flygande Holländaren" försvann mystiskt i lördags.

delningar

Det var i lördags som en av de anställda var på väg till jobbet på Malmö Opera på cykel. Någonstans under färden försvann personens väska, som innehöll viktiga noter och anteckningar inför premiären av "Den flygande Holländaren" som är på lördag. Det var Sydsvenskan först att rapportera om. Nu gör Malmö Opera allt för att hitta väskan igen.

– På vägen så försvann partiturer från cykeln och om de tappades eller blev stulet har vi ingen aning om. Ett partitur är texten och musiken till ett större verk med flera musiker. De noteringar som görs i partiturer är hur stycken ska spelas och det är det som gör föreställningen unik. Annars hade alla gjort samma tolkning. Det kan vara en paus en sekund för en sångare, eller att man väljer att klippa bort en liten bit musik. Det är det som alltså gör den specifika föreställningen, förklarar Torgny Nilsson, presstalesperson vid Malmö Opera till 24Malmö, och fortsätter;

– Det är mycket jobb att plocka fram och det är jobb som vi helst vill slippa göra om. Det är sex månaders arbete som vi vill slippa återskapa. Vi har att göra inför premiären även utan detta dubbeljobb, så vi hoppas på att någon ska hitta dem och ta dem antingen till oss eller till polisen, säger han.

Väskan försvann på vägen från hemmet vid korsningen Amiralsgatan/Bergsgatan och Malmö Opera, förmodligen någonstans längs Bergsgatan/Friisgatan/St Johannesgatan, i lördags vid 10-tiden på förmiddagen i lördags. Väskan innehåller två stora röda böcker med noter till en opera, anteckningsböcker samt en mindre svart väska. Samma dag som väskan försvann la Operan ut en efterlysning i sociala medier för att få tillbaka den.

– Vi började med sociala medier och folk är väldigt glada i att hjälpa till, så det har fått en väldig spridning. Vi har även anmält den försvunnen hos polisen, säger Torgny Nilsson.

Väskan är en Longchamp Le Pliage med tre initialer inbrända i lädret, med brunt läderhandtag och med en brun läderflärp och själva väskan är gjord i ett svart material. I och med att väskan är borta är det alltså mycket arbete som gått förlorat, men förhoppningen om att få tillbaka den är fortfarande stor vid Malmö Opera.

– Och föreställningen är inte i fara, vi kommer ha en premiär som planerat oavsett hur det går med väskan, säger Torgny Nilsson.

Ur "Den flygande Holländaren". Foto: Jonas Persson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar