Laddar

Via lek skapas framtidens genier: ”Kul att få exprimentera”

På Cool Minds kan barnen tillbringa höstlovet med att utvecklas inom teknik. Här kan barnen både bygga robotar och prova att lösa brott.

delningar

Det är höstlov för Malmös yngsta studenter den här veckan. Men tro inte att alla barnen sitter hemma och tittar på TV för det.

Cool Minds på Stadiongatan får barnen möjlighet att leka med teknik under hela höstlovet. Föräldrarna kan lämna barnen på Cool Minds under dagen och de får då testa på en mängd olika aktiviteter.

Idéen bakom Cool Minds kom när Farzin Saber satt hemma i soffan med sin familj. Barnen satt och lekte med sina iPads. Då kom Farzin på att barnen använder tekniken, utan att egentligen förstå hur den fungerar. Han valde då att säga upp sig från sitt förra jobb. Istället började han utbilda barn i teknik, med lek som främsta verktyg.

En av besökarna är nioåriga Martin som håller på att löda ett kretskort till en röstförvrängare. Han verkar trivas på Cool Minds under höstlovet.

– Det är roligt, det är kul att få experimentera och få löda, säger Martin som enligt hans moster och Farzin har en stor talang.

– Det är väldigt snygga lödningar han gör, säger Farzin imponerat.

Martin, som redan har ett stort teknikintresse, tror att han kommer komma tillbaka många gånger för att få bygga och experimentera. Att barnen kan hitta sina nya karriärval på Cool Minds är det stora målet enligt Farzin Saber.

– Om 10 procent av barnen som kommer hit hittar vad de brinner för och väljer att fortsätta med det, då vore det fantastiskt. Det skulle innebära att vi härifrån kan få hundratals ingenjörer, programmerare, eller talangfulla människor i filmindustrin. Egentligen handlar det bara att de ska få chansen att hitta sitt intresse, säger han.

Förutom att bygga små robotar kan barnen lära sig att måla keramikkoppar, lära sig att programmera eller prova på att vara detektiv.

I ett av rummen får tre unga flickor lära sig analysera fingeravtryck, blodprover, och jämföra skjuten ammunition med hylsorna. Blodet är inte riktigt, men barnen får i alla fall en inblick i arbetet för en riktig kriminalare.

 

Alla aktiviteter bygger på att barnen ska leka och utforska. Men samtidigt lär de sig av att prova nya saker.

– Medan man håller på med aktiviteterna börjar barnen fråga olika frågor. Varje gång vi ger dem svaret på en av sina egna frågor så lär de sig någonting. Det blir då en dialog, och förhoppningsvis tycker barnen att de är roligt, säger Farzin Saber.

Farzin menar att skolan är bra på att lära ut teori, men att barnen på Cool Minds tillåts att praktiskt jobba med teknik. Att Cool Minds är populärt bland barnen är det inget tvivel om.

– Det största problemet vi har nu är att barnen inte vill gå hem, säger Farzin Saber med ett leende.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?