Laddar

Veganbagarna tar semmelmunken till Malmö: ”Saftigare än en vanlig semla”

Dagens huvudperson, semlan, har fått ännu en ny skepnad – under dagen kan Malmöborna prova semmelmunken.

delningar

Fettisdagen är här med nyheter som nachossemlan, semmelkorven och mycket annat att välja mellan.

En variant som går att hitta i Malmö är den semmelmunken.

– Sen i somras kör vi veganska munkar på fredagar, med en ny smak varje vecka. Så i fredags tyckte vi att det passade nu i semmeltider med en semmelmunk, säger Didrik Persson som driver Bageri Leve tillsamman med Martin Westin.

  Didrik Persson och Martin Westin öppnade Bageri Leve för exakt ett år sedan på semmeldagen. Foto: Lisa Horn

Efter att fredagens munkvariant visat sig vara populär valde de att baka semmelmunkar även till fettisdagen.

Bakverket består av en vegansk donut, en munk med ett hål i med semmelfyllning på rostad mandel. Grädden är gjord på soja- och kokosgrädde.

– Det är kardemumma i degen så den är väldigt lik en vanlig semla. Det som skiljer dem från vanliga semlor är att bullen är friterad, och den är mycket saftigare än en vanlig semla, säger Didrik Persson.

 Foto: Lisa Horn 

De öppnade Bageri Leve för nästan precis ett år sedan, på semmeldagen som då inföll den 28 februari.

– Det bor ju massa veganer i Malmö men det finns ju nästan ingen veganfika alls, så vi kände att det fattades i Malmö. Vi skulle egentligen öppna den första mars, men så tänkte vi att såklart ska ha öppet på semmeldagen. Den här semmeldagen har vi lite mer kontroll på det som händer.

  Foto: Lisa Horn

Bullbaket började klockan sex i morse med 600 semlor redo att säljas. Av dessa är 300 klassiska semlor och 300 veganska. Semmelmunken finns i en mindre upplaga.

Under januari blev bagarduon nominerade till Årets bästa café i Skåne.

– Prisutdelningen är på ettårsdagen. Det hade vari kul att få det i present, säger Didrik Persson.