Laddar

Varningen: Svenska hotell uppfyller inte lagkraven

Endast två procent av svenska hotell uppfyller säkerhetskraven.

delningar

Var tredje dag inträffar en hotellbrand i Sverige.

Samtidigt visar en undersökning som Brandskyddsföreningen gjorde tidigare i år att knappt två procent, endast 56 av landets 2 834 hotell och vandrarhem är brandcertifierade.

Enligt Brandskyddsföreningens hemsida är ett brandcertifierat hotell en certifiering av att ett hotell uppfyller alla lagkrav.

Certifieringen består av 65 punkter som inkluderar utbildning av personal, besiktning av utrymningslarm, kontroll av rutiner, organisation och brandskyddspolicy.

– Tyvärr förlitar sig alltför många hotell på att nödutgångar och några brandvarnare utgör ett tillräckligt brandskydd. Men om ett stort hotell fullt med sovande gäster börjar brinna krävs kunnig personal, tydliga rutiner och fungerande teknisk utrustning för att katastrofen ska kunna undvikas, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Att så få som två procent av de svenska hotellen uppfyller lagkraven är en skrämmande siffra och Hans Andersson uppmanar hotellen att ta sitt ansvar.

– Brandskyddsföreningen uppmanar fler svenska hotell att ta sitt säkerhetsansvar. En brandcertifiering garanterar att gästerna kan sova tryggt och att personalen vet vad de ska göra om olyckan är framme, säger Hans Andersson.

Relaterade artiklar