Laddar

Varningen: Så kidnappar brottslingarna din dator

Polisen varnar nu för att din dator kan bli kidnappad. "De har skickliga dataprogrammerare som är duktiga i den här branschen", säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist.

delningar

Lockbetet är ett mejl som dyker upp på datorskärmen. Budskapet kan exempelvis vara att du vunnit pengar och att det enda du behöver göra är att klicka på en länk för att hämta vinsten. Om du följer instruktionerna är risken stor att du fastnat i brottslingarnas garn. Sedan skickas en kod som låser alla programmen, rapporterar SVT Nyheter.

– Alla dina filer som du har sparat ner, dina foton, din bokföring och vad det nu kan vara är plötsligt krypterade, säger Anders Ahlqvist som är kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.

Du kommer inte längre åt dem. Ett meddelande dyker därefter upp på skärmen där det talas om att din dator nu är krypterad. För att låsa upp den igen tvingas du betala en viss summa.

Denna typ av brottslighet har polisen svårt att bekämpa.

– Man döljer sig väl genom internationaliseringen. De utnyttjar länder där lagstiftningen är svag och där rättsväsendet också är svagt. Det finns vissa länder i södra och östra Europa som har utmärkt sig. De har skickliga dataprogrammerare som är duktiga i den här branschen. De lever under förhållanden som gör att de är mer benägna att begå den här typen av brott. Brottslingarna flyttar också data, pengar och verksamhet väldigt fort över nationsgränserna vilket gör att rättsväsendet, som oftast är nationellt organiserat, har svårt att hänga med, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist till SVT Nyheter.

Den senaste tiden har denna typ av brott ökat kraftigt.

– Vi ser en kraftig ökning i Sverige, säger Kalle Zetterlund som är IT-specialist på säkerhetsföretaget Sentor. Vi har haft många desperata privatpersoner och företag som ringt oss för att komma ur knipan.

 

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?