Varningen: Därför blir julen extra dyr i år

Foton: Mostphotos/Syda Productions, shalamov.

Den kommande julen kan slå extra hårt mot svenskarnas plånböcker i år. Här är anledningarna.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är nu mindre än två månader kvar till jul och det kan vara bra att ha lite extra pengar sparade jämfört med förra året.

Julen i år förväntas nämligen bli ännu dyrare än vanligt, vilket Dina Pengar först rapporterade.

Det är en kombination av prishöjningar efter sommarens extremtorka och en svag krona som kommer att påverka även i vinter. Samtidigt som det är dyrare att importera från utlandet, är svenskt spannmål också dyrare. Matpriserna har stigit med tre procent medan svenskarnas löner endast ökat med 2,5 procent.

– Priset på flera olika varor har stigit kraftigt det senaste året. Matpriserna har stigit med i snitt tre procent, och de löneökningar svenskarna har haft kompenserar inte för det, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank till tidningen.

Den svaga kronan påverkar inte bara livsmedel – valutan innebär också att vi får mindre för pengarna när vi köper julklappar från utlandet. Också svenska julklappar blir dyrare.

– Varor i Sverige kommer också att vara dyrare. Man får jämföra priser och fundera över vad man är villig att betala, säger Maria Landeborn till Dina Pengar.

Samtidigt har både elpriset och bensinpriset stigit med över 13 respektive 15 procent under ett år, vilket gör att det kan komma att svida lite extra i plånboken för villaägare och bilägare.

Sist men inte minst väntas Riksbanken höja reporäntan i vinter. Antingen i december eller februari. Maria Landeborn gissar på den 20 december, vilket betyder att svenskarnas rörliga bolåneräntor i så fall höjs lagom till jul.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar