Laddar

Varning för falska sms från biojätten – lurar av dig kontouppgifter

delningar

I ett falsk sms uppmanas personer att lägga till sina kortuppgifter och få billiga biobiljetter. Så ska du göra om du får meddelandet.

Flera personer ska den senaste tiden ha fått sms som verkar komma från SF Bio, med erbjudanden om billiga biobiljetter. Men sms:en är falska och kommer inte från biojätten, skriver Aftonbladet.

Thomas Runfors, informationschef på SF Bio säger till tidningen att meddelandena inte kommer från dem.

– Vi skickar inte sms med erbjudanden om att köpa presentkort billigt, säger Thomas Runfors.

Han berättar att det händer lite då och då att bedragare utger sig för att vara biojätten. Men det har varit svårt för dem att få tag på bedragarna då de hela tiden gömmer sig bakom nya domäner.

”SF Bio firar födelsedag och erbjuder därför 2 x Biobiljetter för 13 kr. Giltiga i hela landets biografer! Klicka här”, står det i meddelandet som flera personer nu har mottagit.

Om du klickar på länken ombeds du att fylla i dina kortuppgifter. När du sedan har gjort det kommer ett felmeddelande som ber dig att prova igen eller fylla i ett annat kort. På så vis kan bedragarna locka av dig ännu fler uppgifter.

Nu uppmanar SF Bio alla som får ett liknande sms att radera det utan att öppna det.

– Risken är att om man öppnar ett sånt här sms eller mejl så kan man ladda ner saker till sin telefon eller dator som kan skada, eller så kan man svara på ett erbjudande och ge bort sina bankuppgifter, så man ska alltid bara slänga såna här saker, säger Thomas Runfors till Aftonbladet.

Ett sätt att urskilja bedragare från äkta kan vara att kika lite extra på stavningen och formuleringar. Den senaste avsändaren står till exempel i det här fallet som SBIO.

Är du osäker på om ett meddelande som du har fått kommer från SF Bio kan du höra av dig till deras kundtjänst och fråga. Men har du drabbats av ett bedrägeri bör du även kontakta polisen.

Relaterade artiklar